Karlovy Vary začínají rázně

28. 6. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Hned první film, který jsem zhlédl na letošním filmovém festivalu v Karlových Varech, mi připomněl a znovu zdůraznil, že na karlovarském festivalu je zcela podružná hysterie kolem celebrit (je poněkud směšná, protože z mezinárodního hlediska nejsou Karlovy Vary žádným Cannes, ve světovém tisku se o nich sotva objeví zmínka), ale vynikající je na Karlových Varech dramaturgie. Festival je pozoruhodně profesionálně vybranou přehlídkou těch nejzajímavějších mezinárodních filmů z poslední doby, které se do České republiky jinak nedostanou.

Tento úsudek potvrdil hned v první hodiny pátečního odpoledne francouzsko-belgický film Jménem syna režiséra Vincenta Lannooa. Drsným způsobem a bez okolků se zabýval omezující náboženskou ideologií, katolickou bigotností a pedofilií. Hlavní hrdinkou je asi čtyřicetiletá matka dvou synů, nábožensky oddanná Elisabeth, která pracuje jako moderátorka katolického rádia, v němž vede program, do něhož telefonují náboženské dotazy posluchači. Zpočátku je film jen velmi přesvědčivou analýzou toho, jako zjednodušená omezenost víry vede k pokrytectví a k útlaku, jenže brzo vyjde najevo víc. Ukáže se, že manžel Elisabeth bral jejich čtrnáctiletého syna na militaristická cvičení ultrapravicové náboženské bojůvky, kde horda posedlých náboženských pravičáků střílela za útoku na fotografie muslimů, rozmístěných jako střelecké terče v životní velikosti. Otec přijde při jedné takové akci o život - je zastřelen do hlavy - hned příští týden telefonuje jeho manželce do studia čtrnáctiletý syn, který se jí přizná, že v rámci utěšování po otcově smrti se "zamiloval" do rodinného přítele, katolického kněze. Toho in flagranti s mladíkem přistihl jeho církevní nadřízený, a vyhnal ho z města, čtrnáctiletému mladíkovi se po něm strašně stýská a svěřuje se s tím v telefonáto do rádia matce moderátorce. Ta reaguje katolickými frázemi a pak na syna křičí "Mlč!" Vypnou ho z vysílání a matka po návratu domů jde do synova pokoje, otevře dveře a mladík se zastřelí.

Když se pak Elisabeth svěřuje s celým skandálem biskupovi, ten se věc snaží zamést pod koberec, bagatelizovat a obviňuje mrtvého Elisabethina syna. Elisabeth to nemůže vydržet a ubije v jeho pracovně biskupa těžítkem na papíry. Ještě před svou smrtí se jí biskup svěří, že má na stole celou složku o pedofilních "pomluvách" dobrých kněží. Elizabeth složku ukradne a po zbytek filmu systematicky tyto pedofily, které katolická církev odmítla potrestat, vyvražďuje. Důsledkem ovšem je, že katoličtí militarističtí extremisté z organizace jejího zemřelého muže usoudí, že katolické kněze vraždí islámští extremisté, a uspořádají tedy ozbrojený atentát na mešitu.

Film je nesmírně dobře napsaný, překvapivý, šokující, drsný a zábavný. Karlovarský festival začal dobře!

0
Vytisknout
10161

Diskuse

Obsah vydání | 2. 7. 2013