Americké špehování Evropské unie ohrozilo klíčovou dohodu USA-EU o volném obchodu

30. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Zpráva týdeníku Der Spiegel, že americké výzvědné agentury odposlouchávaly budovu Evropské rady "připomíná studenou válku", řekla německá ministryně

Vyhlídky na uzavření nové obchodní dohody mezi USA a Evropskou unií, která by měla oběma stranám přinést obchodní výhody v hodnotě mnoha stamiliard dolarů, utrpěly těžkopu ránu poté, co bylo zveřejněno obvinění, že Washington odposlouchával klíčové úřady Evropské unie a zaznamenával telefonní rozhovory a emaily vysokých činitelů Evropské unie.

Německý týdeník Der Spiegel informoval, že má k dispozici dokumenty od amerického whistleblowera Edwarda Snowdena, z nichž vyplývá, že americké výzvědné instituce odposlouchávaly úřadovny Evropské unie ve Washingtonu a v OSN v New Yorku. Také prý zorganizovali z ústředí NATO v Bruselu operaci, jejímž cílem bylo odposlouchávat telefonní a emailovou komunikaci v budově Justuse Lipsiuse v Bruselu, kde jsou umístěny úřadovny Evropské rady a kde se konají vrcholné schůzky EU.

Der Spiegel uvedl, že Německo je hlavní obětí amerických elektronických špehovacích programů, vedle Číny, Iráku a Saúdské Arábie.

Německá ministryně spravedlnosti Sabine Leutheusser-Schnarrenberger požaduje od amerických úřadů vysvětlení. "Pokud jsou zprávy v médiích pravdivé, připomíná to akce nepřátel za studené války," uvedla. "Je neuvěřitelné, že naši přátelé v USA nás považují za nepřátele."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8515

Diskuse

Obsah vydání | 2. 7. 2013