Volební stratég britských konzervativců popírá, že ve vládě lobboval za tabákový průmysl

24. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Volební stratég Konzervativní strany Lynton Crosby naprosto popírá, že by kdy hovořil s premiérem nebo ministryní zdravotnictví o prodeji tabáku či návrhu na povinné balení cigaret do standardizovaných obalů bez reklamy (plain packaging). Tento krok následuje poté, co premiér v této věci celé měsíce uhýbal.

V úterním prohlášení Crosby, který řídí lobbistickou společnost, kategoricky popřel, že by ve vládě někdy hovořil nebo lobboval za zmíněné záležitosti. Úřad premiéra prohlášení přivítal. Zjevně má jít o ukončení sporu o to, zda byl Crosby v konfliktu zájmů, když pracoval současně jako volební stratég Konzervativní strany a konzultant vlastní lobbistické firmy Crosby Textor.

Crosby údajně pracuje pro velký počet klientů, kteří mohli mít přímý zájem ovlivnit rozhodování koaliční vlády v záležitostech od energetiky přes zahraniční politiku až po veřejné zdraví. Lídr opozičních labouristů Ed Miliband opakovaně Camerona obvinil, že podléhá tabákovému průmyslu.

Cameron tvrdí, že v záležitostech tabákového průmyslu nebyl lobbován, odmítal však jednoznačně říci, zda někdy s Crosbym o této záležitosti hovořil.

Existuje řada zpráv z řad toryů, že Crosby radil Cameronovi mj. aby stáhl otázku standardizovaného balení cigaret z legislativního programu své vlády.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5912

Diskuse

Obsah vydání | 25. 7. 2013