Nový sarkofág v Černobylu: Drahý, ale ne poslední

5. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Začal vznikat nový ochranný obal poškozené ukrajinské elektrárny v Černobylu. Ovšem ani ten není zamýšlen jako poslední, definitivní opatření zabezpečující elektrárnu. Má odhadovanou životnost sto let, bude stát miliardy eur a ukrajinská vláda na něj zoufale shání finanční prostředky.

Několik stovek dělníků z Ukrajiny, Turecka, Francie, Německa, Ruska, Itálie, Filipín a Ázerbajdžánu pracuje s dozimetry na krku. Stavba nového sarkofágu vypadá rutinně, ale v praxi může každým okamžikem vést k ohrožení života.

Letos v únoru asi 100 metrů od staveniště masa sněhu prolomila střechu strojovny o ploše 600 m2. Personál měl štěstí, protože bylo vlhko a emise radioaktivity tak nebyly příliš veliké. Ale i při běžném provozu je úroveň radioaktivity sedmadvacet let po havárii stále výrazně nad bezpečnou hodnotou. Každý dělník tu smí kvůli expozici záření pracovat maximálně patnáct dnů v měsíci.

Na území osmi fotbalových hřišť je několikametrová vrstva kontaminované zeminy bagrována a odstraňována. Staveniště sarkofágu je před radioaktivitou vycházející z půdy chráněno silnou vrstvou betonu.

Dělníci jsou vystaveni nejvyšším dávkám radioaktivního záření, když pracují přímo na zdech sarkofágu. Smějí zde bez přerušení pracovat maximálně dvě až tři hodiny.

Experti si netroufají říci, že problém Černobylu bude stavbou nového sarkofágu definitivně vyřešen. Nicméně stavba podle koordinátora německé expertní skupiny Norberta Molitora bude stát miliardy eur a v krátkodobém horizontu uvažující politici se o financování starají vlastně jen proto, že starý sarkofág se může kdykoliv zhroutit.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8952

Diskuse

Obsah vydání | 7. 8. 2013