Facebook a Yahoo "bojují za ochranu soukromí svých uživatelů"

12. 9. 2013

čas čtení 3 minuty

Marissa Mayer, generální ředitelka vyhledávače Yahoo a Mark Zuckerberg, ředitel Facebooku, ve středu v San Francisku odmítli kritiku, že nebojují proti špehovacím praktikám americké výzvědné agentury NSA. Mayerová uvedla, že kdyby ředitelé internetových firem zveřejnili vládou utajované informace, skončili by ve vězení.

Yahoo, Facebook a další internetové firmy naléhají na americkou vládu, aby jim bylo dovoleno zveřejnit, kolik žádostí o informace dostávají od NSA. Zákon jim zakazuje informovat veřejnost, kolik dat špionážním agenturám poskytují.

Mayerová uvedla, že je "hrdá, že je součástí organizace, která od samého začátku, od roku 2007, se staví skepticky vůči žádostem o informace od NSA a bedlivě je zkoumá".

Firma Yahoo v minulosti neúspěšně žalovala americké špehovací soudy FISA. V roce 2007 požadovala, aby směla zveřejnit informace o žádostech o data, které dostává od NSA. "Když prohrajete a neposlechnete, spáchali jste zradu," řekla Mayerová. "Zastáváme názor, že dává větší smysl bojovat uvnitř systému."

Zuckerberg se vyjádřil, že americká vláda nebyla schopna vytvořit férovou rovnováhu mezi soukromím občanů a svou povinností je chránit. "Upřímně řečeno, zastávám názor, že vláda to podělala."

Poté, co Guardian a Washington Post zveřejnily informace o programu Prism, jehož prostřednictvím americká vláda získává data od velkých internetových společností, Zuckerberg řekl: "Vláda reagovala: 'Nemějte starost, my nešpehujeme americké občany.' No, to je opravdu hodně nápomocné pro firmy, které se snaží sloužit lidem po celém světě. To opravdu vyvolá celosvětově důvěru v americké firmy."

"Zastávám názor, že to bylo opravdu hrozné," řekl Zuckerberg a dodal, že Facebook i další naléhají úspěšně na zavedení větší transparentnosti. "Ještě to zdaleka neskončilo. Vláda musí být daleko aktivnější ohledně své komunikace s veřejností. Bereme to velmi vážně."

V pondělí se ředitelé z firem Yahoo, Facebook a Google a dalších internetových společnosti setkali se skupinou odborníků amerického prezidetna pro výzvědné služby a komunikace, která má zkoumat po informací zveřejněných o špehování prostřednictvím NSA, jak americká vláda shromažďuje o občanech informace.

Yahoo a Facebook znovu nyní zažalovaly soud FISA, aby jim bylo dovoleno zveřejňovat více informací.

Ve svém podání Yahoo konstatuje: "Yahoo nemá možnost se plně účastnit debaty ohledně toho, zda vláda řádně využívá svých pravomocí, protože vláda předem Yahoo umlčela. Skutečnost, že se Yahoo nemůže vyjadřovat k informacím zveřejněným v médiích, poškodila její pověst a její podnikání nejen v USA, ale po celém světě."

Na svém blogu informovala firma Google, že žádá o svolení zveřejnit "podrobné statistiky o typu žádostí o informace v rámci bezpečnosti státu," které dostává od soudu FISA.

"Vzhledem k tomu, že jde o důležitou otázku veřejného zájmu, požádali jsme soud také, aby jeho jednání bylo veřejné a nikoliv utajené. Je čas na více transparentnosti," zdůraznila firma Google.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6314

Diskuse

Obsah vydání | 12. 9. 2013