Egypt: Armáda obklíčila baštu islamistů nedaleko Káhiry, chystá útok

19. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Egyptské bezpečnostní síly s asistencí vrtulníků obklíčily město Kardasa nedaleko Káhiry, které je známo jako bašta islamistů. Došlo k tomu poté, co ozbrojenci včera zastřelili vysoce postaveného policejního důstojníka.

Generál Nabíl Farrak, spolupracovník policejního šéfa v Gíze, zemřel, když ozbrojenci zahájili ze střechy palbu na policejní jednotky rozmístěné v Kardase, aby odsud vytlačily podezřelé militanty. Policie zatkla 32 podezřelých.

Mluvčí ministerstva vnitra generál Haní Abdal-Latíf prohlásil, že policie teď plánuje ve spolupráci s armádou oblehnout město a poté nasadí jednotky zvláštního určení, aby bylo město "vyčištěno".

U vjezdů do města byla umístěna obrněná vozidla, která blokují hlavní cesty. Státní televize tvrdí, že bezpečnostní složky s použitím megafonů vyzývají obyvatele, aby zůstali doma a vyhnuli se křížové palbě.

Kardasa zažila brutální útok před měsícem, kdy ozbrojenci, pravděpodobně příznivci svrženého prezidenta Mursího, zabili patnáct policistů a zohavili jejich těla. Pravděpodobně šlo o odvetu za brutální zásah armády proti Mursího příznivcům, při němž zahynula více než tisícovka osob.

Podle médií bylo do zabití policistů zapojeno více než 140 mužů, někteří z nich náleží k bývalé militantní skupině Džamá Islámíja.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6656

Diskuse

Obsah vydání | 20. 9. 2013