Jak pomoci

20. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Chtěla bych vašim prostřednictvím poslat vzkaz paní Gabriele Krupkové, autorce článku "Právo dítěte v tomto státě", píše Helena Vargová.

V jejím případě je nutné, aby došla na příslušný soud a vyhledala tzv. vyššího státního úředníka, zabývajícím se exekucemi. Požádá o sepsání návrhu na nařízení výkonu rozhodnutí srážkami ze mzdy na dlužné výživné. Pokud nebude úředník ochotný, zde je vzor jak návrh sepsat.Tento vlastní návrh paní podá v soudní podatelně ve dvou kopiích. Dobré je mít ještě jednu pro sebe a nechat si ji v podatelně orazítkovat.

Pokud otec dětí nemá zaměstnání, je pak ještě možnost podat k soudu žádost o vydání rozhodnutí aby výživné hradili prarodiče. Tato možnost má ale svoje podmínky a nemusí být jisté, že ji soud schválí.

Jinak s paní Krupkovou silně souhlasím. Matky s dětmi coby samoživitelky se v této zemi velmi často ocitají v dluhové pasti, způsobené špatnou vymahatelností práva dítěte na zajištění vlastních potřeb jeho druhým rodičem.

To také potvrzují statistiky, kdy jsou podle ČSÚ chudobou nejvíce postiženy matky samoživitelky. Tento uměle (nepochybuji) vytvořený systém vhání zoufalé matky do rukou lichvářů a následně exekutorů.

Děti pak končí v různých zařízeních typu Klokánek - a to vše s posvěcením vlády, která nevyužívá veškeré prostředky k vymáhání dlužného výživného, či trestání neplatičů výživného, které jsou v právním řádu a byly zde před novelou zákona o exekuci pozastavením řidičského oprávnění, která naráží na zásah do základních práv a svobod, a je tudíž prakticky k ničemu.

0
Vytisknout
11208

Diskuse

Obsah vydání | 23. 9. 2013