Farmaceutická firma GlaxoSmithKline "podplácela lékaře v Polsku"

14. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Farmaceutická firma GlaxoSmithKline čelí žalobě, že podplácela lékaře v Polsku, aby předepisovali její léky. GlaxoSmithKline už předtím čelila obvinění z korupce v Číně a v Iráku.

Bývalý obchodní zástupce firmy GlaxoSmithKline sdělil televizi BBC, že obchodní zástupci firmy GlaxoSmithKline platili úplatky lékařům v Polsku, aby předepisovali její léky. Obvinění se bude vysílat v investigativním pořadu televize BBC Panorama v pondělí večer. Jarek Wisniewski svědčí v pořadu o tom, že v roce 2010 pracoval na marketingovém programu v Polsku, jehož cílem bylo prosazovat lék Seretide proti astmatu.

Formálně byly použité finanční prostředky vydávány na školení pacientů o astmatu. Ve skutečnosti však šlo o úplatky polským lékařům, aby předepisovali častěji lék Seretide.

Jiný obchodní zástupce firmy GlaxoSmithKline svědčil o tom, že firma platila polským lékařům za přednášky, které se nekonaly, a výsledkem bylo větší množství předpisů.

Wisniewski uvedl: Lékaři jsme zaplatili 100 liber (cca 3300 Kč), ale za to jsme očekávali více než 100 předpisů. Svědčil o tom, že dostal příkaz od svého regionálního manažera platit tyto úplatky. Nechtěl to dělat, takže nakonec byl v práci ostrakizován a propuštěn.

Pořad Panorama televize BBC bude informovat, že probíhá trestní vyšetřování a 11 lékařů a jeden regionální manažer firmy GlaxoSmithKline byli obžalováni z korupce.

Pokud bude toto trestní stíhání úspěšné, znamenalo by to, že firma GlaxoSmithKline porušila britský zákon proti úplatkům a americký zákon proti korupční praxi, které zakazují firmám podplácet vládní zaměstnance v zahraničí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8728

Diskuse

Obsah vydání | 17. 4. 2014