Edward Snowden dostal svolení zůstat v Rusku další tři roky

7. 8. 2014

čas čtení 3 minuty

Právník pro amerického whistleblowera Edwarda Snowdena Anatolij Kučerena sdělil tisku, že Snowden, bývalý zaměstnanec americké National Security Agency, který zveřejnil dokumentaci o rozsáhlém americkém špehování internetu a telefonních komunikací, dostal svolení zůstat v Rusku další tři roky. Zároveň mu bylo povoleno cestovat do zahraničí pokaždé na dobu až tří měsíců. Původní azyl, který Snowden v Rusku obdržel, vypršel 1. srpna 2014.

Snowden však neobdržel v Rusku politický azyl, což by znamenalo, že by dostal trvalé povolení k pobytu. Kučerena však uvedl, že za tři roky má Snowden možnost znovu zažádat o prodloužení pobytu o tři roky a po pěti letech pobytu v Rusku by měl právo získat ruské občanství.

V nedávném rozhovoru pro deník Guardian uvedl Snowden, že v podstatě v Rusku žije v noci, podle amerického času, a komunikuje prostřednictvím svých počítačů. Dodal, že v podstatě není žádný rozdíl mezi životem, jaký vedl dříve a jaký vede nyní.

Kučerena řekl na tiskové konferenci, že se Snowden učí rusky a pracuje v IT, ale neposkytl žádné podrobnosti. Uvedl, že Snowdenova bezpečnost se bere vážně a že Snowden používá soukromých bezpečnostních stráží. Popřel, že by Snowden byl ubytován v bytě, poskytnutém ruskou vládou anebo že by byl pod ochranou ruských vládních agentů. Dodal, že Snowden žije ze svého platu a z darů, které byly shromážděny na fondu vytvořeném jeho jménem.

"Vede dost skromný život, ale jednáme na základě výroků od amerického ministerstva zahraničí a dalších politiků,L řekl Kučerena. "Pohybuje se volně, chodí do obchodů, do muzeí, do divadel, jak dokazují fotografie zveřejněné v médiích," uvedl Kučerena. "Musíme ale také myslet na jeho bezpečí."

Na dotaz deníku Guardian Kučerena popřel, že by měl Snowden jakékoliv styky s ruskou výzvědnou službou anebo jakkoliv pracoval pro ruskou vládu.

Místo, kde se Snowden nachází, se utajuje. Jen několik jeho fotografií se objevilo v médiích. Vysocí američtí politikové Snowdena obvinily ze zrady.

Snowden sdělil deníku Guardian, že je pro bezprostřední budoucnost finančně zajištěn. Kromě podstatných úspor ze své práce jako zaměstnanec NSA obdržel četné ceny a honoráře za projevy z celého světa. Zakládá také nadaci nové iniciativy pro tiskovou svobodu, která umožní novinářům používat nástroje, jejichž prostřednictvím budou moci komunikovat zabezpečeně.

Spojené státy zahájily proti Snowdenovi trestní stíhání. Obviňují ho z krádeže vládního majetku, neautorizovaného šíření informací o obraně státu a ze zlovolného šíření tajných výzvědných informací neautorizovaným osobám. Snowdenův případ přispěl k napětí mezi USA a Ruskem.

Navi Pillay, vysoká činitelka OSN pro lidská práva argumentuje, že USA by měly přestat Snowdena stíhat, protože jeho odhalení jsou ve veřejném zájmu.

Kučerena uvedl, že Snowdenovi zástupci se rádi setkají s novým americkým velvyslancem v Rusku, ale nemají důvody, proč by ho měli předávat Spojeným státům.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7299

Diskuse

Obsah vydání | 11. 8. 2014