Obchodní války nejsou legrace

7. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Mnoho lidí považuje odvetné sankce Ruska proti Západu za vtip, ale obchodní války jsou nebezpečné, míní Natalia Antonova v deníku Guardian. Důsledky se budou pociťovat široko daleko.

Chci varovat před škodolibostí, píše autorka. Zaprvé, západní politikové podceňují Vladimíra Putina už od prvního dne ukrajinské krize. Putinova strategie, že si chce udržet vliv Ruska na Ukrajině, nemluvě o jeho drtivé podpoře, kterou má v Rusku, nezmizí přes noc.

Dnes je většina Rusů Putinovi vděčna, že zabránil tomu, aby se Rusko rozpadlo po katastrofální vládě Borise Jelcina. I když za Putina v Rusku vzrostla sociální nerovnost, vzrostlo i bohatství společnosti. Z prosperity a z relativní stability nemají prospěch jen moskevské vyšší střední vrstvy. Před prezidentskými volbami v roce 2012 například demonstrovali za Putina v ulicích dělníci s transparenty, které mu děkovaly za hospodářskou stabilitu.

Právě tito lidé budou postiženi nejvíce, pokud se začne ruská ekonomika rozpadat. Konečné důsledky by mohly být ošklivé a násilné - daleko horší než na Ukrajině. Ti, kteří se škodolibě radují nad prázdnými policemi v ruských supermarketech, by si měli uvědomit, že ekonomicky a politicky nestabilní Rusko nebude špatné jen pro Rusy.

Důsledky hospodářského rozkladu se rozšíří široko daleko. Náš svět je příliš provázán. Zatím jsme ovšem do tohoto bodu ještě nedošli. Doufáme, že se to nestane. Ale nikdo taky nečekal, že bude sestřelen boeign s 298 nevinnými osobami na palubě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11978

Diskuse

Obsah vydání | 11. 8. 2014