Pád cen ropy vážně zasáhl ruskou ekonomiku

20. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Cena surové ropy z Uralu v pondělí klesala osmý den v řadě, kvůli slabé poptávce evropských rafinérií. Klesla letos poprvé pod 100 dolarů za barel a zvyšuje tak obavy ohledně ruských financí postižených již západními sankcemi.

Rusko mělo letos při ceně 114 dolarů za barel vyrovnaný rozpočet, ale sankce zbrzdí nové ruské ropné projekty a posílí tendenci k poklesu produkce v zemi, která je momentálně největším světovým producentem.

Globální ceny ropy klesají navzdory konfliktům na Ukrajině a v Iráku, a sice kvůli slabé poptávce a stoupající produkci v USA.

Analytici tvrdí, že pokles cen těžce zasáhne ruskou burzu a rubl, který je již obchodován za ceny blížící se historickému minimu. Polovina daňových výnosů v Rusku pochází z průmyslu energetických surovin a cena pod 100 dolarů za barel je pro Rusko kritická, protože ohrožuje jeho schopnost financovat státní výdaje.

Tlak na cenu uralské ropy se patrně zvýší, protože předběžná zářijová data o zásobách ukazují na dobrou předzásobenost spotřebitelů.

Příznivější jsou zprávy o úspěšném odbytu některých ruských ropných firem.

Na trhu s cennými papíry se očekává, že uralská ropa v září oslabí na starou cenu ropy Brent minus 1,15 za barel, zatímco baltská ropy by měla zůstat na nynější úrovni staré ceny Brentu minus 2 dolary.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10855

Diskuse

Obsah vydání | 22. 8. 2014