Britští tajní policisté nebudou stíháni za to, že měli pohlavní styk s ženami, které sledovali

22. 8. 2014

čas čtení 3 minuty

Britští tajní policisté sice mohou čelit disciplinárnímu řízení, bylo jim však ve čtvrtek sděleno, že nebudou trestně stíháni za to že měli dlouhodobě pohlavní styk se ženami, které pro tajnou policii špehovali.

Čtyři britští tajní policisté z mimořádné tajné sledovací jednotky byli vyšetřováni z podezření z trestných činů včetně znásilnění a dalších sexuálních zločinů poté, co infiltrovali britské ekologické organizace a utvořili si sexuální partnerství s aktivistkami, které špehovali.

Jen jedna z těchto žen podala na jednoho z těchto policistů žalobu, avšak pro podezření z téhož trestného činu byli vyšetřováni i čtyři další policisté. Avšak britská prokuratura tento týden konstatovala, že neexistuje dostatečné množství důkazů, aby mohli být tito tajní policisté pohnáni před soud.

Žena, která podala na jednoho z policistů, žalobu, na rozhodnutí prokuratury, že policista stíhán nebude, reagovala hněvivě a pokusí se rozhodnutí zvrátit.

Britská policie odmítá potvrdit či popřít totožnost zmíněných policistů, protože ochraňuje jejich bezpečí, avšak přiznala, že dva policisté v ohnisku obvinění ze sexuálních trestných činů, Jim Boyling a Bob Lambert, skutečně pracovali jako tajní agenti.

Ve svém svědectví na policii svědčila oběť, žena zvaná "Laura", že Boyling ji "vlákal" do partnerského vztahu s použitím "celého arzenálu policejních zdrojů" a posléze s ní měl dvě děti.

"Nejenže napadli mé tělo, mé lůno, ukradli mi můj vztah k světu, můj pocit bezpečí, můj pocit mé vlastní totožnosti, mou schopnost lidem věřit, dlouhá léta mého života a dětství mých dětí," napsala "Laura" ve svém prohlášení policii.

"Rozhodla jsem se vstoupit do tohoto procesu nejen v zájmu spravedlnosti pro sebe a pro druhé, ale také, aby se s touto praxí nyní i pro budoucnost skoncovalo. Tam jsme ještě nedospěli. Byla jsem informována, že tato praxe dále trvá. Pokud nebudou žádní policisté pohnáni k odpovědnosti, jak můžeme důvěřovat, že se to nebude opakovat stále znovu?"

Tajní policisté byli v letech 1968 - 2008 pracovníky tajné špehovací policejní jednotky, jejíchž členové jsou obviňováni, že zplodili děti s cíli svého špehování. Mimo jiné špehovali organizace černochů, kteří usilovali o dosažení spravedlnosti u britských institucí, jako například aktivisty, kteří podporovali rodinu zavražděného londýnského teenagera Stephena Lawrence.

Rozhodnutí britské státní prokuratury čtyři tajné policisty nestíhat nebude mít žádný vliv na občanský soudní spor, který vede osm žen. Ty požadují odškodné za podvádění, sexuální znásilnění, zanedbání a zneužití veřejných finančních zdrojů. To všechno je spojeno se skandálem dlouhodobých intimních pohlavních styků, kteří tajní policisté udržovali s aktivistkami, které zároveň sledovali a udávali, a to v letech 1987-2007.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10391

Diskuse

Obsah vydání | 26. 8. 2014