Angličané si právě uvědomili, že po květnových volbách jim budou vládnout skotští nacionalisté

5. 2. 2015

čas čtení 1 minuta

Lord Ashcroft provedl ve 14 volebních okrscích ve Skotsku podrobný průzkum veřejného mínění. Zjistil, že až na jeden ve všech ostatních labouristé přijdou o poslance. Přesun volební podpory od labouristů k skotským nacionalistům je všude vyšší než 20 procent a v průměru je 25 procent. Jde o radikální změnu volebních preferencí.

U voličů mladších 44 let je podpora pro skotské nacionalisty téměř dvojnásobná než podpora pro labouristy. Skotští nacionalisté vedou ve všech věkových skupinách s výjimkou lidí starších 65 let.

Z modelování, které provedl list Guardian, vyplývá, že skotští nacionalisté získají v květnu 54 ze všech 59 poslaneckých křesel ve Skotsku. Liberální demokraté si udrží jedno křeslo a labouristé čtyři. Konzervativci si ani neškrtnou.

Vzhledem k tomu, že v londýnské Dolní sněmovně potřebuje politická strana 326 křesel, má-li získat volební většinu, po květnových volbách zřejmě bude vládnou koalice skotských nacionalistů a labouristů.

Znamená to, že skotští nacionalisté budou mit v Británii rozhodující hlas.

Dramatický pád labouristické podpory ve Skotsku má paralely v některých jiných evropských zemích, kde také kolabuje tradiční sociální demokracie a vznikají nové strany.

Paradoxně, navzdory tomu, že skotští nacionalisté loni v září prohráli referendum o samostatnosti, jejich volební podpora je jednotná, kdežto stoupenci unie s Anglií jsou zcela roztříštěni.

Šéfka Skotské nacionální strany Nicola Sturgeon je daleko nejpopulárnějším politikem v Británii. Ve Skotsku je s ní spokojeno 69 procent voličů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7835

Diskuse

Obsah vydání | 6. 2. 2015