Jak se na rostoucí krizi dívají Rusové v Rusku?

"Ještě to není tak zlé, mohlo by to být daleko horší"

8. 2. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

V důsledku hospodářských sankcí stojí v Petrohradě nyní v supermarketu kilogram rajčat více než 200 Kč. Situace se z hmotných hledisek pro obyčejné Rusy vážně zhoršuje - dnes už existuje celá řada potravin, které si obyčejní Rusové už nemohou dovolit koupit.

Jak na zhoršující hospodářskou, politickou a vojenskou situaci reagují v Rusku normální lidi? Rusové mají tak hluboce zakořeněnou zkušenost z minulých dob útlaku a bídy, že dnes reagují tak, že se neustále utěšují, že situace stále ještě není tak špatná a mohlo by to celé být daleko, daleko horší.

Podobně jako v České republice, ale ještě daleko víc, je ruská společnost atomizována a převládajícím veřejným ultrapravicovým a ultrakomerčním diskursem je přesvědčována, že každý se má starat jen sám o sebe a společenská solidarita je nesmysl.

Kromě toho za Putinovy vlády se stalo nebezpečným se jakkoliv angažovat v politice, ale vlastně už skoro v čemkoliv. Lidé proto vytěsňují politiku se svého života a o to, co se politicky děje, se nestarají.

V Rusku v současnosti existuje vynikající, rozvinutá a krásná kavárenská kultura. Je to zřejmě prý proto, že se současný Rus už v podstatě nemůže angažovat v žádné jiné politické a hospodářské sféře než je kavárenství: tak Rusové budují kavárničky. Společnost je daleko více než v ČR zvyklá žít mimo oficiální struktury, které na rozdíl od Západu nedávají normálním lidem možnost se realizovat. Lidi musejí existovat mimo oficiální struktury v paralelní realitě, nebo navzdory jim.

Velmi deprimujícími vyhlídkami na možnou destabilizaci Evropy je skutečnost, že Vladimír Putin považuje - zřejmě právem - západní politiky za slabochy, jimiž pohrdá, a svou politiku zaměřenou na destabilizaci a zničení Ukrajiny pravděpodobně provede do důsledků. Buď Putin vyhraje a Ukrajinu podrobí, anebo jinou alarmující možností je, že Spojené státy začnou Ukrajinu vojensky vyzbrojovat a na evropské půdě vznikne nebezpečný válečný konflikt mezi Ruskem a USA, z ukrajinské strany vedený zástupnými ukrajinskými jednotkami. Je však velmi nepravděpodobné, že by v takové situaci Putin ustoupil. Vyhlídky jsou tedy velmi špatné.

Jedinou možností na zastavení konfliktu by mohly být interní tlaky z Ruska. Jak známo, ruská veřejnost nepřijímá s nadšením, že ruské jednotky bojují na Ukrajině, a není jasné, zda by tolerovala eskalaci války z ruské strany.

Dosud však zůstává ruské obyvatelstvo pasivní, protože si říká: "Ještě to jde, mohlo by to být daleko horší."

0
Vytisknout
11734

Diskuse

Obsah vydání | 10. 2. 2015