Snowden: Fakta jsou přesvědčivější než strach

5. 6. 2015

čas čtení 3 minuty

Americký whistleblower Edward Snowden kvituje v článku, který dnes vyšel v deníku New York Times, že si lidé po celém světě nedají líbit špehování od vládních úřadů. Konstatuje:

Během několika dní poté, co jsem před dvěma lety informoval o tom, že demokratické vlády sledují soukromou činnost obyčejných občanů, mě americká vláda obžalovala na základě protišpionážního zákona z doby první světové války. Novinářům, kteří mé informace zveřejnili, sdělili právníci, že riskují zatčení, pokud by se vrátili do USA. Politikové začali obviňovat naši činnost jako neamerickou, dokonce i jako zradu.

Existovaly okamžiky, kdy jsem měl obavu, že jsme ohrozili své životy v bavlnce pro nic za nic - že veřejnost bude reagovat nezájmem anebo cynismem na naše odhalení.

Mýlil jsem se.

O dva roky později je situace daleko jiná. Během jediného měsíce byl invazivní program NSA, sledující telefonní rozhovory, vyhlášen za protizákonný. To je moc informované veřejnosti.

Ukončení masového špehování soukromých telefonních rozhovorů podle Vlasteneckého zákona je historickým vítězstvím pro práva všech občanů, avšak je to jen nejposlednější důsledek změny globálního povědomí o těchto věcech.

Od roku 2013 zakázaly instituce po celé Evropě podobné zákony a omezily budoucí činnost tohoto druhu. OSN vyhlásila, že hromadné špehování občanů je porušováním lidských práv. V Latinské Americe vedlo úsilí občanů Brazílie k schválení zákona Marco Civil, Zákona o internetových právech. Rada Evropy požaduje nové zákony na ochranu whistleblowerů.

Technologové mezitím posílili bezpečí digitálních zařízení, která nás obklopují. Takové technologické změny mohou zajistit základní soukromí občanů ve všech státech světa a mohou ochránit obyčejné občany před svévolnými schvalováním zákonů proti soukromí, jako jsou nové zákony, nyní zaváděné v Rusku.

Nicméně je právo na soukromí stále ještě ohroženo. Některé nejpopulárnější internetové služby jsou partnery NSA a vlády po celém světě nutí internetové společnosti, aby pracovaly proti svým zákazníkům. Vlády záměrně oslabují internetovou bezpečnost zaváděním zadních vrátek.

Špioni v Austrálii, v Kanadě a ve Francii zneužívají nedávných tragedií a usilují o tom posílit své pravomoce navzdory důkazům, že špehovací programy by útokům nezabránily. Britský premiér David Cameron se nedávno vyjádřil: "Máme opravdu povolit takovou komunikaci mezi lidmi, kterou nemůžeme číst?" Dodal: "Příliš dlouho jsme byli pasivně tolerantní společností a říkali jsme občanům: Pokud dodržujete zákony, necháme vás na pokoji."

Jenže rovnováha moci se mění. Jsme svědky vzniku postteroristické generace, která odmítá světonázor, který by určovala jediná tragédie. Poprvé od útoků z 11. září jsme svědky vzniku obrysů politiky, která nereaguje iracionálně na strach, ale je racionální a odolná. S každým dalším soudním vítězstvím se nám daří dokázat, že fakta jsou přesvědčivější než strach, Jako společnost si uvědomujeme, že hodnota práva spočívá nikoliv v tom, co skrývá, ale co ochraňuje.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8006

Diskuse

Obsah vydání | 8. 6. 2015