Zpráva o letadle MH17 naznačuje, že se kdosi pokoušel zakamuflovat příčiny katastrofy

13. 10. 2015

čas čtení 3 minuty

Holandští experti zjistili, že kdosi se snažil z kapitánovy mrtvoly odstraňovat úlomky šrapnelu

Z dlouho očekávané holandské zprávy o sestřelení malajského letadla MH17 vyplývá, že se kdosi pokoušel zakamuflovat příčiny katastrofy. Součástí tohoto úsilí byla i špatně provedená pitva kapitánovy mrtvoly, z níž byly odstraněny kovové úlomky rakety Buk.

Holandští vyšetřovatelé uvedl v úterý, že posádka letadla byla okamžitě usmrcena, poté, co ve vzdálenosti asi jednoho metru od kokpitu explodovala v Rusku vyrobená raketa Buk. Výbuchem byly odpáleny stovky fragmentů šrapnelu do letadla "obrovskou silou", praví se v holandské zprávě tamější bezpečnostní rady.

Vyšetřovatelé ale odmítli označit viníka, který letadlo sestřelil. Jen uvedli, že raketa byla odpálena z oblasti na východní Ukrajině o velikosti 320 čtverečních kilometrů. Přesné místo odpálení rakety určí až další "forenzní vyšetřování".

Avšak předseda holandské bezpečnostní rady Tjibbe Joustra posléze přiznal novinářům, že raketa Buk byla odpálena z oblasti ovládané vzbouřenci.

Sdělil listu Volkskrant: "Hranice se trochu měnily, ale je to oblast, kterou ovládli proruští vzbouřenci."

Dodal: "Pokud opravdu chcete určit to místo, musíte odebrat půdní vzorky a vyslechnout svědky. To není v naší kompetenci."

V holandské zprávě se praví, že v mrtvole druhého pilota, která utrpěla "mnohonásobné fraktury" bylo nalezeno více než 120 předmětů, většinou to byly kovové fragmenty. Při zkoumání kapitánovy mrtvoly bylo zjištěno, že někdo už z ní odstraňoval cizí předměty. Navzdory těmto pokusům bylo v kapitánově mrtvole nalezeno dalších několik stovek kovových fragmentů.

Dva fragmenty šrapnelu měly tvar motýlka, který je podle holandské rady údajně charakteristický pro určitý typ hlavice střely Buk. Avšak ruský výrobce předtím popřel, že by takové fragmenty byly nalezeny, a tvrdily, že byl použit starší typ rakety Buk, který ruská armáda už nepoužívá.

Zpráva zaznamenala, že určité části letadla a náklad, vyfotografovaně hned po katastrofě, zmizely. "Prvky avioniky" z pilotní kabiny také zmizely, stejně jako další části trosek.

Letadlo se rozlomilo a pilotní kabina a kabina podnikatelské třídy se okamžitě odtrhla od letadla a padala dolů. Zbytek letadla dál letěl ještě asi osm kilometrů směrem na východ a narazil na zem asi o 90 vteřin později. Není vyloučeno, že někteří cestující mohli být po tu dobu při vědomí. Žádné zprávy ani záznamy však nebyly zjištěny na mobilních telefonech, nalezených na místě katastrofy.

Široce se usuzuje, že letadlo MH17 sestřelili ruští separatisté, ale Spojené státy přestaly obviňovat přímo Moskvu. Kreml obviňuje Kyjev. Jednak tvrdí, že letadlo sestřelila ukrajinská stihačka - což holandská zpráva odmítá - anebo že raketa byla odpálena z oblasti, kterou ovládala ukrajinská armáda.

Serveer Bellingcat zveřejnil minulý týden investigaci, podle níž pocházel Buk z ruské vojenské základny v Kursku. Byl pak propašován na ukrajinské území a po odpálení odvezen zpět do Ruska.

V Moskvě se v úterý výrobce raket Buk Almaz-Antey pokusil od holandské zprávy odvést pozornost. Tvrdil, že provedl dva experimenty, z nichž vyplývá, že raketa nemohla být odpálena z území ovládaného ruskými separatisty.

V den katastrofy oblast bojů přeletělo 160 letadel. Tři byly "v blízkosti" rakety Buk. Ukrajina měla uzavřít svůj letecký prostor, konstatoval Joustra.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7415

Diskuse

Obsah vydání | 16. 10. 2015