Uprchlíci přecházejí do Slovinska: Maďarsko uzavřelo svou hranici s Chorvatskem

17. 10. 2015

čas čtení 2 minuty

"Uprchlíci riskují své životy a nikdo nedokáže jejich proud zastavit ... pokud by se na ně nezačalo střílet," sdělil chorvatský ministr vnitra Ranko Ostojić reportérům u uprchlického tábora ve vesnici Opatovac ve východním Chorvatsku.

Další ukázkou chaotické reakce Evropské unie na uprchlickou krizi je nejnovější akce Maďarska proti uprchlíkům. Pravicová vláda v Maďarsku hermeticky uzavřela svou hranici s Chorvatskem pomocí kovového plotu a žiletkového drátu. Chorvatsko začalo směřovat uprchlíky do Slovinska. Zatím jich přicestovalo asi 300. Po registraci v Chorvatsku budou pokračovat do Rakouska a Německa.

Avšak pohyb uprchlíků se zpomalil a na srbské straně hranice s Chorvatskem čekají desítky autobusů s uprchlíky. Chorvatská policie omezuje jejich průjezd. Slovinsko zrušilo železniční dopravu s Chorvatskem.

Humanitární organizace jsou znepokojeny nahromaděním uprchlíků na Balkáně, jimž s příchodem zimy hrozí pokles teploty a nepříznivé počasí. Uprchlíci přespávají ve volné přírodě.

Slovinsko uvedlo, že je schopno přijmout až 8000 uprchlíků denně. Jak Ljubljana, tak Záhřeb konstatovaly, že nebudou omezovat proud uprchlíků, pokud ponechají Rakousko a Německo své hranice otevřené.

Maďarsko konstatovalo, že je jeho povinností bránit Evropskou unii před většinou muslimskými uprchlíky, kteří podle názoru maďarské vlády ohrožují prosperitu, bezpečnost a "křesťanské hodnoty" Evropy.

Budapešť a několik dalších postkomunistických zemí v EU odmítá plán Evropské unie na rozdělení 120 000 uprchlíků mezi její členské země. Je to jen zlomek počtu uprchlíků, jichž podle odhadů má do Evropské unie letos přijít 700 000, připomíná deník Guardian.

Maďarsko požadovalo, aby EU společně hermeticky uzavřela hranice Řecka a zabránila tak uprchlíkům v příjezdu do Evropské unie.

V reakci na dotaz, co by se stalo, kdyby Německo uzavřelo své dveře, varoval chorvatský ministr vnitra před "dominovým efektem". "Vyvolalo by to pro všechny země obrovské problémy a nedokážu předpovědět, co by se v takové situaci stalo," sdělil Ranko Ostojić reportérům u uprchlického tábora ve vesnici Opatovac ve východním Chorvatsku. "Uprchlíci riskují své životy a nikdo nedokáže jejich proud zastavit ... pokud by se na ně nezačalo střílet."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6528

Diskuse

Obsah vydání | 19. 10. 2015