Dánky páchají více násilných trestných činů

22. 7. 2016

čas čtení 1 minuta


Od roku 1980 se podíl nezákonností spáchaných ženami zdvojnásobil z 10 na 20 %, informovala investigativní jednotka dánské veřejnoprávní televize DR. V hrubých číslech se počet pachatelek zvýšil ze zhruba 5 000 v roce 1980 na více než 9 000 v roce 2015.


Mnohé ze spáchaných činů jsou násilné povahy. Vloni poprvé bylo z neúmyslného zabití nebo ublížení na zdraví usvědčeno stejné množství žen jako mužů. Počet žen usvědčených z násilných činů se zvýšil ze 186 v roce 1980 na loňských 1 106.

Kriminologistka na penzi Annika Snare sdělila DR, že tyto údaje představují "temnou stranu osvobození žen".

"Ženy jsou mnohem častěji mimo dům než dříve. Účastní se nočního života, jsou aktivnější. Současně v posledních dvaceti letech drasticky poklesl počet trestných činů spáchaných mladými muži. Hoši sedí doma a hrají si na počítačích," dodala Snare.

Výzkumnice Britta Kyvsgaard z ministerstva spravedlnosti má jiný názor. Podle ní se rozdíly mezi pohlavími stírají kvůli "drastickému poklesu případů zahrnujících muže, nikoliv nárůstu počtu případů zahrnujících ženy". Tvrdí také, že lidé možná jen ztratili ostych hlásit násilí spáchané ženami.

Ačkoliv ženy nyní páchají více násilných trestných činů než před 35 lety, trend se nevztahuje na zabití a vraždu (mezi nimiž dánské trestní právo nerozlišuje). Vloni bylo z tohoto zločinu usvědčeno 34 mužů, ale jen 5 žen.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7004

Diskuse

Obsah vydání | 25. 7. 2016