Jak přežít v autokracii

12. 11. 2016

čas čtení 5 minut

"Stojíme na okraji propasti. Náš politický systém, naše společnost, naše země jsou ve větším nebezpečí než za posledního půldruhého století. Zvolený prezident jasně dal najevo své úmysly a bylo by nemorální předstírat cokoliv jiného. My se nyní musíme spojit na obranu zákonů, institucí a ideálů, na nichž je naše země založena."

Takto měla ve středu promluvit Hillary Clintonová, míní Masha Gessen. Ve skutečnosti, chybně, ona i Obama a mnozí komentátoři a politikové zaujali vůči Trumpovi smířilvý postoj. Je ale vážnou chybou ho považovat za normálního politika. Tím není a tisíckrát to prokázal. Obama a Clintonová selhali, když proti němu nevyzvali občany do akce.

Trump je teprve čtvrtým kandidátem v historii a jen druhým v tomto století, který získal prezidentský úřad, přestože ve volbách prohrál. Je také pravděpodobně prvním kandidátem v historii, který získal prezidentský úřad, přestože bylo opakovaně dokázáno, že je to chronický lhář, sexuální predátor, že se systematicky vyhýbá placení daní a že záměrně a systematicky vyvolává rasovou nenávist a přitahuje organizace, jako je Ku Klux Klan.

A co je nejdůležitější, Trump je prvním kandidátem v historii, který kandidoval nikoliv na prezidenta, ale na autokrata, - a zvítězil.

Žila jsem v autokraciích po většinu života a hodně píšu o Rusku Vladimíra Putina. Naučila jsem se pár pravidel jak přežít v autokracii a zachovat si zdravý rozum a seberespekt:

Pravidlo č. 1. Věřte autokratovi. Opravdu myslí vážně to, co říká. Nemyslete si, že přehání. Ve třicátých letech ujistil list New York Times své čtenáře, že Hitlerův antisemitismus je jen divadlo, které Hitler nemyslí vážně. Trump získal podporu pro své vítězství a je zbožňován davy právě kvůli svým šokujícím hrozbám. Trump své plány zformuloval jasně a uzavřel dohodu s voliči, že je realizuje. Nejenže chce zlikvidovat Obamovu zdravotní péči, ale chce také zrušit uměřenost soudů - a potrestat své oponenty.

Pravidlo č. 2. Nenechte se ukolébat malými známkami normálnosti. Historie zná mnoho katastrof a většina z nich se realizovala postupně. Židovský historik Simon Dubnov si oddechl začátkem října 1939, že se mu podařilo uprchnout z Berlína do Lotyšska, a napsal přátelům, že si je jistý, že si tato malá země uchová neutralitu a že Dubnov bude v bezpečí. Krátce poté bylo Lotyšsko okupováno Rusy, pak Němci a pak zase Rusy a Dubnova zabili.

Pravidlo č. 3. Instituce vás nezachrání. Putinovi trvalo rok, než ovládl ruská média a čtyři roky, než zlikvidoval volební systém. Ruské soudnictví se rozložilo, aniž by si toho kdokoliv všiml. Ovládnutí institucí v Turecku šlo ještě daleko rychleji a provedl ho muž, který byl kdysi oslavován, že přivede Turecko do EU. Polsko zlikvidovalo  výsledky čtvrtstoletého budování demokracie za méně než rok.

Problémem je, že většina amerických institucí je založena na určité politické kultuře a není zakotvena v zákonech. Všechny závisejí na dobré víře všech činitelů.

První instituční obětí trumpismu bude zřejmě celostátní americký tisk. Neexistuje zákon, který by nutil prezidentský úřad, aby konal každodenní tiskové konference. Neexistuje zákon, který by médiím zaručoval přístup do Bílého domu. Mnoho novinářů brzo bude čelit dilematu známému z autokracií: Buď budete poslouchat, anebo vám odejmeme přístup.

Investigativní tisk - jehož odhalování faktů už nyní bylo vážně oslabeno občany, kteří milují konspirační teorie - bude rychle slábnout dál. Svět se stane temnějším. Myšlení a psaní novinářů se přizpůsobí myšlení Donalda Trumpa, stejně jako už se to stalo během předvolební kampaně, kdy kandidáti vážně uvažovali o tom, zda nesou muslimové kolektivní vinu za teroristické činy. Tím byla normalizována xenofobie a to umožní Trumpovi sledovat americké muslimy a zakázat jim vstup do USA.

Pravidlo č. 4. Buďte šokováni. Pokud budete dodržovat pravidlo č. 1 a budete věřit, že autokrat myslí to, co říká, vážně, nebudete překvapeni. Tváří v tvář impulsu to, co se děje, normalizovat, je nutné udržet si schopnost být zděšen. To povede k tomu, že vám lidé budou nadávat, že jste nerozumní a hysteričtí a že přeháníte. Připravte se na to.

Vzhledem k tomu, že Amerika je už patnáct let ve válce a ve stavu mobilizace, Trump bude stav mobilizace chtít v zájmu své podpory udržovat a posilovat. Ideální je totalitní úroveň popularity, jakou má Vladimír Putin. Toho lze dosáhnout mobilizací. Budou další války, doma i v zahraničí.

Pravidlo č. 5. Nedělejte kompromisy, jaké dělají už teď Republikánští politikové a jaké budou dělat i Demokrati. Je to k ničemu - škodu nelze minimalizovat, ani zvrátit, když je cílem mobilizace. Ten, kdo navrhuje kompromis, bude zlovolně ignorovat korumpující vliv autokracie, před nímž musí být budoucnost ochráněna.

Pravidlo č. 6. Pamatujte na budoucnost. Nic netrvá věčně, ani trumpismus. Demokraté si nedokázali představit budoucnost, a proto prohráli v těchto volbách. Nenabídli žádnou konkurenční vizi k Trumpově příliš známé bělošské populistické vizi imaginární minulosti. Také ignorovali podivné a zastaralé instituce americké demokracie, které volají po reformě, jako je ono kolegium volitelů, které nyní už demokraty stála dvě volební vítězství. To by nemělo být normální. Avšak odpor - tvrdošíjný, nekompromisní, rozzuřený - by normální být měl.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9395

Diskuse

Obsah vydání | 18. 11. 2016