Jak Putin pracuje na znovuzrození východního bloku

16. 11. 2016

čas čtení 3 minuty


Prezidentské volby v Bulharsku vyhrál socialista Rumen Radev. Premiér Borisov poté nabídl rezignaci. Pravděpodobně dojde k novým parlamentním volbám.


Bulharsko má nového proruského prezidenta. Další vítězství pro Vladimira Putina, který si přeje obnovit kontrolu nad Východní Evropou. Jeho šance jsou dobré. Mnoho lidí je se Západem hluboce nespokojených.

Radev byl vojákem, pilotem stíhačky. Nakonec v NATO, když jeho domovská země v roce 2002 vstoupila do aliance. Teď je novým bulharským prezidentem - a je otázkou, jak moc se cítí zavázán Západu a jeho vojenské alianci.

Každopádně generálmajor letectva prosazuje "pragmatické vztahy s Ruskem" a přeje si "vyvážit" členství v EU a NATO přátelskými vztahy s Moskvou. Voliči v Bulharsku jsou tedy jen novým, zvlášť silným projevem vývoje, který se chystal po dlouhý čas - expanze ruského vlivu v mnoha zemích Východní Evropy a Balkánu.

Polsko, Pobaltí a také Rumunsko se Ruska obávají, cítí se ohroženy Putinovou snahou o novou expanzi. Ale v řadě jiných, od České republiky po Maďarsko a Srbsko získávají proruské síly na významu.

Mnoho lidí se již obává strašidelné obnovy východního bloku, ruské sféry vlivu, která se táhne až na hranice Německa. Fakt že Rusko takovou sféru chce není tajný a hlavními zbraněmi Kremlu jsou zemní plyn, zahraniční obchod - a sílící radikálně nacionalistické síly v Evropské unii.

To může být i případ Bulharska.

Často bývá přehlíženo, že země jako Bulharsko jsou mnohem závislejší na Rusku, zejména ekonomicky. Proto také dopad sankcí proti němu je zde mnohem silnější.

Projekt plynovodu South Stream pod nátlakem USA a EU skončil, protože existovaly obavy, že Rusko využije projektu k rozšíření politického vlivu. Nicméně Američané a Evropané nedokázali nabídnout přesvědčivý alternativní projekt energetické bezpečnosti regionu. Současně zde lidé pozorovali, jak samo Německo přímo využívá ruský plyn z Baltského moře.

Takže Jihovýchodní Evropa měla zaplatit politickou cenu za zadržování ruské expanze, kterou Německo zaplatit nechtělo. Z toho plyne rozhořčení a nedůvěra k Západu.

Mezitím si Rusko přeje dopravovat plyn přes Turecko podle nového projektu nazývaného Turkish Stream. Předpokládá obchvat bulharského území, protože se země dosud držela EU a USA. Prozatím.

Bulharská vláda rezignovala, protože mnoho jejích vlastních voličů hlasovalo pro Radeva. V zemi sílí nacionalisté.

Navíc proruské radikální skupiny a strany na pravici i levici jsou v bývalém Východním bloku široce rozšířeny - na Slovensku, v České republice, nemluvě o Balkánu. Nedávno lídr malého krajně pravicového sdružení "Maďarská národní fronta 1989" zastřelil policistu a dalšího těžce zranil. Skupina měla velmi významné vazby na Rusko. (Ruští "diplomaté" se osobně účastnili výcviku maďarských neonacistů - KD.)

Web skupiny je také zřejmě provozován z Ruska. Rusko provozuje mnohé takové stránky v bývalém Východním bloku.

Více než cokoliv jiného je to ale úspěšný kulturní boj, co šíří po Evropě ruský vliv a zájmy. Národ, náboženství, vlast - místo homosexuálních manželství, otevřených hranic a konce národních států: Takové jsou argumenty nejen pro Východní Evropu.

Podrobnosti v němčině: ZDE

0
Vytisknout
7916

Diskuse

Obsah vydání | 18. 11. 2016