Po zveřejnění svého volebního programu přišli britští konzervativci o více než polovinu svého volebního náskoku

21. 5. 2017

čas čtení 3 minuty


Z nejnovějších průzkumů veřejného mínění v Británii vyplývá, že konzervativci Theresy Mayové přišli po zveřejnění svého volebního programu tento týden o polovinu svého náskoku nad labouristy. Podle průzkumu organizace YouGov z 18. a 19. května mají nyní konzervativci podporu 44 procent a labouristé 35 procent, rozdíl je tedy jen 9 procent (v jiných průzkumech je větší, v průzkumu firmy Opinion je 13 procent):
 



Podle průměru všech nejnovějších průzkumů mají konzervativci před labouristy náskok 11,5 procenta:

 

 



Theresa Mayová totiž ve svém volebním programu, zřejmě na základě arogantní jistoty, že ve volbách stejně vyhraje, tvrdě zaútočila na sociální situaci důchodců, kteří jsou ti z britských občanů, kteří chodí nejčastěji k volbám. Rozhodla, že v Anglii budou muset rodiny se starším příbuzným, trpícím demencí, za sociální péči pro pacienta platit samyu, dokud se majetek rodiny nesníží na 100 000 liber. Vzhledem k tomu, že většina domů a bytů v Británii má tržní hodnotu o hodně vyšší než 100 000 liber, znamená to, že pacienti, postižení demenci, přijdou o střechu nad hlavou. Mayová také zrušila tzv. "trojitý zámek" ubezpečující, že důchody budou zvyšovány v souladu s inflací, a dále zrušila bezplatné obědy pro děti na prvním stupni základní školy (což podle odhadů postihne 900 000 dětí) a chce je absurdně nahradit studenými snídaněmi.

V pořadu Any Answers? britského rozhlasu, který se vysílal v sobotu odpoledne, se především starší posluchači, telefonující do studia, vyjadřovali o těchto opatřeních s naprostou zuřivostí. Bude zajímavé, zda tato hazardní hra Mayové neohrozí její konečné volební vítězství.

Mayová v sobotu poslala bizarní tweet:

"Pokud přijdu jen o šest poslaneckých křesel, tyto volby prohraju a o brexitu bude vyjednávat Corbyn":

 



Spousta lidí jí na to upozornila, že za labouristy by brexit vyjednávat zkušený a profesionální právník Keir Starmer, zatímco za konzervativce debil Boris Johnson:


Komentátor Channel Four News Krishnan Guru-Murthy k tomu krutě poznamenal:

"To jsou křesla Konzervativní strany, ne její. 6 ztrát křesel ve prospěch labouristů nepošle Corbyna do Downing Street. Jestliže ona posílá takovéto nesmysly, jaký děs můžeme očekávat při vyjednávání s EU?" 




 

0
Vytisknout
7150

Diskuse

Obsah vydání | 23. 5. 2017