Tajné předpisy Facebooku (ne)regulující násilí a sex odhaleny

22. 5. 2017

čas čtení 3 minuty


Deník Guardian konstatuje, že Facebook nestačí regulovat výroky a videomateriál zveřejňovaný dvěma miliardami uživatelů na Facebooku. Podle jednoho dokumentu Facebook každý týden zkoumá 6,5 milionů udání ohledně možných falešných účtů.

Složité a kontroverzní jsou zejména instrukce jak cenzurovat sexuálně explicitní materiál.

Cenzurní zásady Facebooku jsou nejasné a měla by o nich proběhnout veřejná diskuse, neměly by se utajovat.

Toto jsou některé instrukce Facebooku pro jeho moderátory:



- Výroky jako "Někdo zastřelte Trumpa" by měly být vymazány, protože jako šéf státu je v kategorii ochraňovaných osob. Avšak je prý přijatelné napsat: "Chcete-li krávě zlomit vaz, musíte uplatnit veškerý tlak uprostřed jejího krku", anebo "jdi do prdele a zemři", protože tyto výroky se nepovažují za uvěřitelné hrozby.

- Videozáznamy násilné smrti nemusejí být ve všech případech vymazávány, protože mohou přispět k veřejnému povědomí o otázkách, jako jsou duševní choroby.

- Některé fotografie nesexuálního fyzického násilí a zastrašování dětí nemusí být vymazávány, pokud v nich není sadistický či oslavný prvek.

- Záběry týrání zvířat jsou povoleny.

- Všechny podomácku vyrobené materiály ukazující nahotu a sexuální aktivitu jsou povoleny, ale digitální záběry sexuální aktivity povoleny nejsou.

- Záběry potratů jsou povoleny, pokud není ukazována nahota.

- Uživatelé s více než 100 000 přáteli na sociálních platformách jsou veřejnou osobností a mají menší ochranu než soukromí občané.

- Dovoleny jsou i výroky jako "Holčička se musí uklidnit, než jí tatínek rozbije ksicht" anebo "Doufám, že tě někdo zabije", protože se nepovažují za uvěřitelné.

V jednom z prozrazených dokumentů Facebook přiznává, že "lidé používají násilný jazyk k tomu, aby na internetu vyjadřovali frustraci" a "cítí se při tom bezpečně". "Mají pocit, že z toho nebudou mít problémy a nemají osobní vztah vůči člověku, kterému vyhrožují, protože s ním komunikují nikoliv tváří v tvář, ale prostřednictvím internetu."

"Násilný jazyk je většinou nepřesvědčivý, dokud nás nepřesvědčí konkrétnost jazyka, že už nejde jen o vyjadřování emocí ale o přechod ke spiknutí zabíjet. Z tohoto hlediska nejsou výroky jako "Zabiju tě" či "Jdi do prdele a zemři!" uvěřitelné a jsou jen násilným výrazem  antipatií a frustrace.

"Lidé často vyjadřují odpor či nesouhlas vyhrožováním či požadováním násilí všeobecně nevážným způsobem."

"Videozáznamy násilné smrti jsou znepokojující, avšak jsou schopny vyvolávat povědomí. Myslíme, že nezletilí uživatelé by měli být chráněni a dospělí by měli mít volbu."

Monika Bickert, šéfka Facebooku pro globální strategii, uvedla, že Facebook má skoro 2 miliardy uživatelů a že je velmi obtížné dosáhnout konsensu ohledně toho, co povolit.

1. května letošního roku byla zveřejněna zpráva britských poslanců, která konstatuje, že "největší a nejbohatší firmy provozující sociální sítě ostudným způsobem nepodnikají dostatečné kroky k odstraňování nebezpečného či protizákonného materiálu a neuplatňují řádné komunitní normy ve snaze udržet své uživatele v bezpečí".

Facebook má trvalé problémy s tím, jak hodnotit zpravodajskou hodnotu či hodnotu "uvědomování" násilného videomateriálu.

Podrobnosti v angličtině  ZDE

 


0
Vytisknout
10687

Diskuse

Obsah vydání | 25. 5. 2017