Právo dnes nepravdivě informuje, že Mayová nabídla občanům EU stejné podmínky, jako mají Britové

27. 6. 2017

čas čtení 3 minuty

Deník Právo přinesl v úterý nepravdivou informaci, že podle nabídky britské premiérky Theresy Mayové mají občané EU, žijící v Británii, získat tatáž práva jako samotní britští občané.

Není to pravda. Občané Evropské unie nebudou mít právo účastnit se voleb v Británii. Na rozdíl od britských občanů (v Británii neexistují občanské průkazy) se budou muset registrovat a nosit "občanské průkazy".



Jen k určitému datu budou mít právo přivézt si do země své rodinné příslušníky. Není jasné, po kterém datu to nebude možné.

Občané EU, žijící v Británii, zuří, že poté, co mnozí z nich museli projít složitým procesem registrace, ve strachu, že budou z Británie deportováni (museli vyplnit 85 stránkový dotazník), Mayová nyní navrhla, že se budou muset registrovat znovu.

Velkým problémem je absence práva přivézt si do země manžela či manželku ze zahraničí. V současnosti si britští občané smějí do Británie přivézt manžela či manželku ze zemí mimo EU pouze v tom případě, pokud britský občan vydělává více než 19 000 liber ročně. V důsledku toho jsou desetitisíce britských rodin, kde je manžel či manželka například Australan či Američanka, rozděleny a děti znají své rodiče pouze na Skypu. Toto omezení zatím neplatí pro občany EU, kteří si mohou do Británie přivézt manžela či manželku odkudkoliv.

Mayová ovšem navrhuje, že po odchodu Británie z EU budou občané EU v Británii podrobeni stejnému principu a nebudou si smět do země přivézt své manžely z EU, pokud nebudou sami vydělávat oněch více než 19 000 liber ročně.

Kontroverzní návrh, že ekonomicky neaktivní občané EU, jako důchodci či studenti, si budou muset platit zvláštní soukromé zdravotní pojištění, jinak budou deportováni, byl naštěstí na poslední chvíli zrušen.

Brusel pohlíží na návrhy Mayové s velkými pochybnostmi, považuje je za neprofesionální a mlhavé.

Velkým problémem také je, že na mezinárodní dohody podle běžné praxe dohlíží nadnárodní soudní dvůr. Evropská unie trvá na tom, aby případnou dohodu o právech občanů EU v Británii a Britů v EU garantoval Evropský soud pro lidská práva, k němuž by se postižení občané mohli odvolávat. Mayová ho nechce uznat a chce přiznat v této věci jurisdikci pouze britským soudům, jimž zase nedůvěřují evropští občané ani Brusel.

Brusel varuje, že nabídka Mayové je v této věci tak ubohá, že to může vést k podstatnému omezení občanských práv britských občanů žijících v Evropě.

Evropská unie nabídla celoživotní záruky pro britské občany žijící v Evropské unii: garantuje jim veškerá práva, která mají v současnosti, a poskytuje jim i právo pracovat či odejít do důchodu v jakékoliv členské zemi Evropské unie. Británie evropským občanům žijícím v EU taková práva nechce poskytnout. Tři miliony občanů EU, žijících v Británii, vyjádřilo silné znepokojení ohledně celé řady otáek, včetně omezení práv sjednocování rodin.

Podnikatelé poukazují na to, že britské návrhy jsou nejasné ohledně příjmových hranic pro penzisty, pro lidi, kteří založí své vlastní podniky a pro lidi, kteří jsou posíláni ve svých funkcích pracovat v nejrůznějších zemích světa.  "Tato nejistota vyžene talentované občany z EU, investice i bohatství z Británie," varoval Andrew Tingley, imigrační právník z londýnské firmy Kingsley Napley.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
17271

Diskuse

Obsah vydání | 30. 6. 2017