Útok kyselinou: Kdyby to udělal Asiat bělochovi, bylo by to v hlavních zprávách...

30. 6. 2017

čas čtení 3 minuty



Jameel Mukhtar a jeho sestřenice se stali v Británii před osmi dny ve svém autě terčem útoku. Útočník je polil kyselinou.




Jameel Mukhtar: "Opravdu si myslím, že to je zločin z nenávisti. Myslím, že to má asi něco společného s islamofobií. Nevím, jestli se lidi snaží oplácet útoky, ale my jsme nevinní lidé, my jsme si to nezasloužili. Moje sestřenice měla své jednadvacáté narozeniny.

Jameel Mukhtar a Resham Khan se stali minulý týden terčem útoku kyselinou, když seděli ve svém autě.

"Jameel Mukhtar: "Prostě  nás postříkal jakousi čirou tekutinou. Myslel jsem, že je to voda, ale moje sestřenice začala křičet. Viděl jsem, jak je popálená. Pak vidím, že jsem i já popálený."

Jameela kyselina oslepila, takže autem zajel do svodidla, než požádal o pomoc.

Jameel Mukhtar: "Zpanikařil jsem a strhal jsem ze sebe šaty. Strhal jsem šaty i z ní, jen co jsem mohl. Táhnu jí, ona křičí a pláče. Já křičím, kopu do dveří lidí, tluču na dveře, ona křičí. Lidi vycházejí ven, já jim říkám, 'Poslouchejte, někdo nás napadl kyselinou.'Teď už jsme věděli, že to musí být kyselina.  Lili na ni kýble vody, lili kýble vody na mne, někdo vyšel ven s hadicí, lidi začali přicházet ze všech stran.

Když jsem přišel do nemocnice, museli mě umýt vodou stříkačkou pod tlakem, aby ze mně odstranili tu kyselinu. Byla to šílená bolest, řval jsem jako nemluvně.

Jameela dali do umělého komatu a Resam museli implantovat novou kůži.

"Byli jsme v nemocnici v Newhamu, ona mě nechtěla opustit, protože je z Manchesteru. Byla plná hrůzy. Tak nás oba přivezli sem.

Já jsem toho člověka v životě neviděl. Nemám s nikým žádné problémy. Mé sestřenici je 21. Studuje podnikání. Proč nám to udělali?

Jak Jameel, tak jeho sestřenice utrpěli vážná trvalá zranění.

"A opravdu si myslím, že kdyby takhle zaútočil člověk z Asie na bělocha, chytli by ho do 24 hodin, bylo by to všude ve zprávách, policie by ho hledala veřejně a celostátně.

Mě a mou sestřenici tady nechali, abychom tu scvrkli a čekali."

Počet útoků kyselinou se v poslední době v Británii  zvyšuje.

"A jediné, co chci říct, je, že je to nebezpečné. Je to nebezpečné pro každého. Nejen pro muslimy, pro každého. Měli jsme ten problém na London Bridge, na Westminster Bridge, pak ten problém u mešity ve Finsbury Park, a teď tyhle útoky kyselinou.

Já a moje sestřenice... Já jsem nikomu nic neudělal. Moje sestřenice taky ne. My nejsme teroristi... Ten člověk se nás pokusil zabít. Já mám velký štěstí, že jsem naživu.

0
Vytisknout
14571

Diskuse

Obsah vydání | 3. 7. 2017