Mnoho zpravodajských a publicistických pořadů ČT nepřináší žádné nové pohledy, přesto se vysílají

Divák - občan na prvním místě, aneb odkdy hodnotí ředitel ČT objevnost dokumentu?

15. 9. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty
Zde můžete zhlédnout zakázaný film Selský rozum:



Považuju za zcela nepřijatelné z hlediska plnění role televize veřejné služby, aby ředitel ČT hodnotil, který pořad či dokument přináší či nepřináší "nové pohledy" na veřejné dění, notabene pokud se to týká vysoce postaveného politika a oligarchy, jehož reputace je zatížena řadou tak závažných podezření, že byl sněmovnou vydán navzdory poslanecké imunitě k trestnímu stíhání. I kdyby dokument Selský rozum pouze přehledně shrnoval již známá fakta (jako že to tak rozhodně není), v tomto okamžiku je navýsost v zájmu "diváka - občana", aby pro něj ČT otevřela "veřejnou rozpravu o otázkách veřejného zájmu a pro sdělování rozmanitých zkušeností či prožitků vnímání světa, který diváky obklopuje." Cituji z platného Kodexu ČT.


Naivně jsem se domníval, že důvodem, proč ČT nechce odvysílat dokument věnující se odkrývání pozadí politiky a businessu Andreje Babiše, je fakt, že se na něm podílel sociálnědemokratický (dříve zelený) aktivista Jakub Patočka. Pokud bych někde viděl problém vzniku dokumentu, tak právě zde. Patočka je členem ČSSD a mohlo by být eticky velmi rozporuplné, pokud by film, na němž se podílel, byl odvysílán před volbami. ČSSD a Ano zcela otevřeně soupeří o velkou část týchž voličů. Patočkův autorský profil na Deníku Referendum ukazuje, že se Babišem skutečně velmi intenzivně zabývá.


Nicméně tohle Radě ČT a vedení stanice pravděpodobně nevadí. Ostatně, pokud se Patočka a jeho spolupracovníci ve filmu nedopouštějí prokazatelné lži či zkreslování, mohl by to být etický problém spíše zástupný. Pokud kdokoliv zjistí závažné zkušenosti o vysoce exponovaném politikovi a podnikateli, jeho afiliace k jiné politické straně není důvod, aby takové informace někdo tajil.

Pokud snad jde o tzv. vyváženost v informovanosti o veřejném dění, na kterou Kodex ČT také pamatuje, nebyl by problém Andreje Babiše s tvrzeními filmu dodatečně konfrontovat a vysílat film společně s jeho vyjádřením či rozhovorem.

Snaha vedení ČT odsunout film až po volbách, ať už je motivována čímkoliv, nakonec pravděpodobně ničemu zásadnímu neuškodí. Do voleb se pravděpodobně film dostane díky internetu ke statisícům, možná milionům diváků. Efekt "zakázaného snímku", který ČT svým postojem vyvolala, pravděpodobně zvýší zájem lidí, kteří by se na film nedívali ani v ČT, ani jinde. Prostě jen proto, že se budou chtít dozvědět, o čem to vlastně je. Napadá mě, že je možná vedení ČT tak geniální, že se rozhodlo riskovat svou vlastní kůži a akcelerovat diskusi o filmu i zájem o něj. Ale to je jen taková fantasy představa.

Určitě by bylo přínosné, kdyby si ředitel ČT nechal udělat takový audit "objevnosti" zpravodajství a publicistiky na ČT. Aby se pak ale vůbec něco vysílalo...


0
Vytisknout
14498

Diskuse

Obsah vydání | 18. 9. 2017