Chodit na schůze zabíjí

15. 9. 2017

čas čtení 2 minuty


Chystáte se jít na schůzi? Zapomeňte na to!




Budete sedět v přetopené místnosti, přikováni ke stolu po absurdně dlouhou dobu a bude vám bráněno, abyste dělali pořádnou práci. Je to ještě horší. Teď bylo zjištěno, že chození na schůze vám zkracuje život. Zemřete, varuje Simon Jenkins.

Podle britské státní organizace starající se o zdraví veřejnosti Public Health England, jsme natolik drogově závislí na schůzích, že si neuvědomujeme, jakou hrozbu zosobňují pro nás a pro naše organizace. Ředitel Duncan Selbie tento týden konstatoval na výročním zasedání, že sezení na schůzích "likviduje produktivitu". Zpomaluje to metabolismus a omezuje to schopnost lidského těla regulovat svůj cukr, a tedy krevní tlak. To vede k obezitě, k cukrovce, k rakovině ... a k smrti. Tak to nedělejte. NECHOĎTE NA SCHŮZE!



Kampaň šířící heslo LIDI STŮJTE souhlasí. Poukazuje na to, že sedavá kancelářská činnost je dnes právě tak nebezpečná zdraví jako kouření. Trvá hodinu cvičení, než odstraníte z těla toxiny vzniklé během jediné schůze. Mezitím, Columbia University Medical Center tento týden zveřejnilo další znepokojující statistiku. Poté, co zkoumali 8000 lidí ze všech společenských vrstev, zjistili, že nečinnost po dobu 13 hodin denně (včetně spánku) zvyšuje "riziko smrti" 2,6 krát, než pokud jste neaktivní po méně než 11 hodin.

Nejlepší schůze by se měly konat za pochodu. Mike Loosemore z Institutu Sportu, cvičení a zdraví poněkud zoufale lidem doporučuje, aby pravidelně vstávali ze židle a šli si pro sklenici vody.

Je tomu půl století, co C. Northcote Parkinson zkoumal schůzi jako sociální antropologii, z níž vyplynul jeho slavný "koeficient neefektivnosti". Vypočítalo se, že efektivní může být jen schůze tak pěti lidí. Takových výborů je ale málo: pět se rychle zvýší na devět. Nad počtem devíti lidí, říká Parkinson, "organizace začne umírat".

Výzkum ohledně schůzí je všechen vůči nim velmi nepřátelský, ale jako většina výzkumu to nemá vůbec žádný efekt.  Z nové studie firem Microsoft, America Online a Salary.com vyplynulo, že průměrná osoba pracuje jen tři dny v týdnu. Ostatní čas v práci je vyplýtván na nesmyslné, neproduktivní schůze. Zaměstnanci v průměru považují třetinu schůzí za nesmyslnou.

Podrobnosti v angličtině ZDE


0
Vytisknout
10547

Diskuse

Obsah vydání | 21. 9. 2017