Papež v Bangladéši vyzval k "rozhodným opatřením" na ochranu Rohingů

1. 12. 2017

čas čtení 1 minuta
Papež František včera požadoval, aby mezinárodní společenství podniklo "rozhodná opatření" k odstranění příčin masového exodu muslimů z kmene Rohinga v Barmě.


Když dorazil z Barmy do Bangladéše, František také prohlásil, že je "imperativem", aby vlády celého světa okamžitě poskytly pomoc bangladéšské vládě, která čelí nejhorší uprchlické krizi v Asii za celé dekády.

V projevu předneseném před bangladéšským prezidentem Abdulem Hamidem, vládními představiteli a velvyslanci, František ocenil oběti a velkomyslnost, se kterými Bangladéš přijal tolik uprchlíků "před očima celého světa". Nenazval Rohingy jménem, etnickým ani náboženským, a hovořil pouze o "uprchlících ze státu Rachine".

Ale vyjádřil se tvrdě.

"Nikdo z nás nemůže přehlédnout vážnost situace, nezměrný rozsah lidského utrpení a bídné životní podmínky tolika našich bratrů a sester, z nichž většinu tvoří ženy a děti v přeplněných uprchlických táborech," řekl papež.

František z diplomatických důvodů pomlčel o tom, že jeho hostitelé v Barmě považují Rohingy za ilegální přistěhovalce z Bangladéše a neuznávají je za barmské občany. Z Barmy do Bangladéše uprchlo v posledních měsících před politikou spálené země 620 000 Rohingů.

Rohingové čelili pronásledování a diskriminaci po desetiletí a je jim odepíráno občanství, i když mnohé rodiny v zemi žijí po generace. Jejich situace se dramaticky zhoršila v srpnu, když armáda po útocích rohingských militantů na své pozice zahájila takzvané vyčišťovací operace.

Rohingové v bangladéšských táborech popisují nerozlišující útoky armády a buddhistických davů, včetně zabíjení, znásilňování a vypalování celých vesnic.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6949

Diskuse

Obsah vydání | 4. 12. 2017