Guardian si konečně všímá "nesrovnalostí" kolem Babišova Čapího hnízda

6. 1. 2018

čas čtení 1 minuta



Tajná zpráva protikorupčního úřadu Evropské unie požaduje od Bruselu, aby podnikl "příslušné akce" ohledně farmy a hotelu, který vlastní firma Agrofert Andreje Babiše, píše Guardian.

Z některých podrobností vyšetřování, které zveřejnilo české ministerstvo financí, vyplývá, že Babiš, který se stal minulý měsíc českým premiérem, se octl v pozoruhodném postavení šéfa členské země EU, který je vyšetřován protikorupčním týmem Evropské unie.

Babiš měl problémy s utvořením vlády, protože ostatní strany odmítly s ním vstoupit do koalice, kvůli skandálu týkajícího se dotace ve výši 2 milionů euro pro zemědělský a hotelový komplex, kterou získala firma spojená s ním. Babiš odmítá veškerá obvinění a tvrdí, že obvinění jsou spiknutím jeho politických odpůrců.

Jeho politické problémy se zřejmě nyní zhorší, poté, co ministerstvo financí zveřejnilo krátké citace ze zprávy evropského protikorupčního úřadu OLAF.

Zpráva v Guardianu se také zmiňuje o tom, že europoslanec Tomáš Zdechovský, člen rozpočtového výboru Evropského parlamentu, bude požadovat, aby Evropský parlament záležitost dále vyšetřoval. "Jde o důvěryhodnost Evropské unie," dodal. "Jedním ze sloupů Evropské unie je transparentnost ve finančních záležitostech a boj proti podvodům a korupci. Jak může očekávat EU, že země v Africe budou bojovat proti korupci, když má EU takového premiéra jedné své členské země."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8998

Diskuse

Obsah vydání | 9. 1. 2018