Pro změnu Babišova přístupu k politickým jednáním je nutný větší propad jeho hnutí

9. 4. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Podle dat, prezentovaných v neděli v Otázkách V. Moravce, podpora občanů Hnutí ANO konečně trochu klesá. O 3,5 procenta od posledního průzkumu před měsícem. Ve srovnání s volebním výsledkem z podzimu zůstává ale na svém. Netroufám si interpretovat, čím to může být, zdá se mi však, že dokud se celá současná politická hra hraje v narativu skládání vlády, vypadá Andrej Babiš velmi neschopně a nečitelně. Jakmile půjde o otevřenou předvolební kampaň, může být vše úplně jinak.


STAN, KDU-ČSL a TOP09 zůstávají kolem 5%. Z mého pohledu je celkem logické, že nejlépe je na to STAN, ale tyto malé rozdíly jsou v rámci statistické chyby. Poměrně dobře jsou na tom ODS (14%) a Piráti (13,5%), špatně naopak sociální demokracie (i když si trochu polepšila a má 8,5%), SPD (7,5%) a KSČM (6,5%). Klíčová je otázka, zda tyto výsledky číst v nějaké dlouhodobé perspektivě několika let, pak neznamenají mnoho, nebo zda mají být jakousi startovní pozicí pro horkou volební kampaň. ANO se dostává do situace, kdy bude muset usilovat o větší čitelnost. A jediný úhel pohledu, z něhož ještě může být čitelné, je úsilí o předčasné volby.

To nejdůležitější se ovšem skrývá v otázce, kdo se bude formovat jako ta hlavní opozice k ANO, která mu bude moci vzít v některých příštích sněmovních volbách moc. V Maďarsku jsme dostali poučení, že ani sjednocení „standardní opozice“ proti Orbánovi, ani nezvykle vysoká volební účast nepomáhají. Orbán má opět ústavní většinu. A na druhém místě jsou neonacisté. Výmluvné je srovnání pohybu počtu mandátů: Orbán získal o 2 více než po minulých volbách (131 vs. 133), Jobbik také o dva více (24 vs. 26), socialisté jako hlavní opoziční strana ztratili 9 mandátů (29 vs. 20) a menší opoziční strany o pár mandátů vzrostly (např. LMP 6 vs. 8 nebo DK 4 vs. 9).

V zásadě tedy došlo k podstatnému přesunu hlasů jen navzájem mezi opozičními stranami. Podobné je to u nás, kdy se hlasy z menších pravicových stran zřejmě přesunují ve prospěch ODS. Výhodou takového pohybu v ČR je to, že pokud ODS postupně přebere voliči stranám „od středu vpravo“ (řečeno slovy Miroslava Kalouska), tak de facto pravici sjednotí a posílí. V Maďarsku to probíhá naopak. Je ovšem otázka, zda právě ODS může být tou stranou, která bude schopna ANO porazit, nebo zda naopak uvízne někde na osmnácti procentech podpory a dlouhodobě zablokuje potenciál pravice nebo např. pirátů dostat se ke třiceti procentům.

Z krátkodobého hlediska pro nějaké vyústění současné nepřehledné situace na české politické scéně bude samozřejmě nejdůležitější, jak se spolu domluví prezident Zeman a premiér Babiš. Babiš má zatím prezidentům slib, že ten ho pověří sestavením druhé vlády a že časový rámec k tomu určený končí někdy v červnu. Ovšem už dnes, v dubnu, se všechna realistická řešení pro sestavení druhé Babišovy vlády zdají vyčerpaná. Prezidentovi by se možná líbila vláda držená sněmovní většinou, kterou má ANO s komunisty a SPD. K tomu se Babiš zatím staví odmítavě. Takovou vládu ostatně mohl velmi snadno sestavit už dávno.

Jiří Zimola, statutární místopředseda ČSSD, včera podotkl ve zmíněných Otázkách V. Moravce, že socialistům na Babišově přístupu nejvíce vadí jeho neustálé útoky na politické konkurenty. A to je z mého pohledu celý smysl jednání mezi ANO a ostatními politickými stranami: ukázat, že ANO je otevřené všem, ale že ti všichni ostatní jsou tak či onak neschopní. Cílem pro ANO nikdy nebyla koaliční vláda. Po podzimních volbách není v pozici druhé strany na pásce, která se musí domluvit, ale v pozici suverénního vítěze, kterému o kousek unikla stojedničková většina ve Sněmovně. Změnu kurzu by mohl přinést pouze výrazný propad v průzkumech preferencí, např. na 25% nebo ještě hlouběji. Pak by Babiš asi musel přistoupit na vládu à la Kaczyński nebo, jak se říká u nás, vládu ze „zadního sedadla“.

Zimola se mimochodem divil tomu, že Babiš prý odmítl dát záruku, že by odstoupil z vedení vlády v případě prvoinstančního rozsudku, který by ho prohlásil za vinného v jeho kauze. Problém je, že na Západě politici v Babišově situaci odstupují na základě toho, že by jejich preference a preference jejich strany brutálně poklesly, kdyby neodstoupili. Vzpomeňme na případ francouzského prezidentského kandidáta, dokonce kandidáta tzv. tradičních konzervativních hodnot, Fillona, který neodstoupil z kampaně ani po svém obvinění. Jeho preference po obvinění neklesly dostatečně hluboko. Až bude mít ANO takové preference, jaké má dnes ČSSD, bude už v zásadě úplně jedno, jak se Andrej Babiš staví ke své kauze. Naopak pokud by případně skončil ve vězení a ANO by přesto mělo 40%, byl by to výrazný problém a bylo by téměř jisté, že bude svou vládu řídit z vězení.



Babišovci, Okamura i komunisté oslabili, rostou Piráti a ODS

https://www.novinky.cz/domaci/468414-babisovci-okamura-i-komuniste-oslabili-rostou-pirati-a-ods.html

Výsledky voleb v Maďarsku:

https://en.wikipedia.org/wiki/Hungarian_parliamentary_election,_2018

0
Vytisknout
7578

Diskuse

Obsah vydání | 12. 4. 2018