USA uvalily nové sankce na devět íránských entit

11. 5. 2018

čas čtení 1 minuta
Americké ministerstvo financí ve čtvrtek uvalilo nové sankce na šest osob spojených se silami Kuds íránských Revolučních gard a na tři další íránské entity. 


  Šest osob a tři společnosti se staly terčem sankcí na základě amerických předpisů zaměřených proti podezřelým z terorismu a íránským finančním aktivitám.

"Dnes Spojené státy a Spojené arabské emiráty (SAE) společně podnikly akci k narušení rozsáhlé sítě pro obchodování s měnami v Íránu a SAE, která vyprodukovala a převedla miliony amerických dolarů v hotovosti na íránské jednotky Kuds Islámských revolučních gard, aby financovala jejich škodlivé aktivity a regionální proxy uskupení," uvádí se v prohlášení ministerstva. "Oddělení Office of Foreign Assets Control (OFAC) při ministerstvu konkrétně označilo devět íránských jednotlivců a entit."

Íránská centrální banka "byla spolupachatelem... a aktivně podporovala tuto síť k obchodování s měnami a umožnila přístup k prostředkům, které držela na svých zahraničních bankovních účtech," uvádí se dále.

"Íránský režim a jeho centrální banka zneužili přístupu k entitám v SAE, aby získaly americké dolary na financování škodlivých aktivit sil Kuds, včetně financování a vyzbrojování jejich regionálních proxy uskupení, skrýváním účelu získávání amerických dolarů," prohlásil ministr Steven T. Mnuchin.

Izrael ve čtvrtek obvinil íránské síly Kuds provádějící zahraniční operace, že stojí za odpálením raket na izraelské cíle na Golanských výšinách.

 

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7438

Diskuse

Obsah vydání | 11. 5. 2018