Vypovídá to, jaká má národ média, o charakteru jeho obyvatelstva?

12. 5. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty
Hlavní zprávou dne ve většině britských médií je zpráva  mimořádné reportérky OSN pro rasismus, že v Británie výrazně stoupla po hlasování pro brexit míra rasismu.

Najdete to na titulních stranách většiny sobotních britských deníků:

Jen ultrapravicový Daily Mail na reportérku OSN zaútočil.

(Mimochodem, středoevropské země mají velké štěstí, že v důsledku orientalismu a neznalosti jiných jazyků než angličtiny jsou pro OSN neviditelné - pokud reportérka OSN pro rasismus kritizuje Británii, z míry rasismu ve střední Evropě by se asi zbláznila. Dobře, že o těch zemích nic neví.)

Velmi mě ale zaujal komentář jednoho čtenáře na fóru deníku Guardian.

Je pravda, "řekni mi, jaká média čteš, a já ti řeknu, jaký jsi"? A platí to i v Česku?

Posuďte sami:

"Opravdu strašně rád čtu MAIL, šíří zlo s takovou otevřenou škodolibostí. Žádné zkoumání toho, jak píší o brexitu, nemůže ignorovat skutečnost, že dennodenně, po více než čtyřicet let, Daily Mail šíří jed do britské společnosti. První informace o tom, že moji rodiče se mýlili, když říkali, že Britové jsou "v podstatě slušní lidé", bylo, když jsem na návrh svého otce - ten to myslel ironicky - začal číst všechny britské noviny. Když jsem to začal dělat, hluboce mě zmátlo obrovské množství lidí, kteří "čtou" každé jejich vydání. Jestliže velký počet členů britského národa nejsou rasistické svině, proč si kupují noviny, které jsou zcela zjevně psány pro tyto hnusné lidi?

BBC byla to, na co si elita myslela - zcela správně - že by se lidi měli dívat, tisk představoval to, co si obyčejní lidé chtěli kupovat. Od té doby jsem se rozhodl podpořit elitu, ne proto, že by se mi líbila, nebo že bych s ní souhlasiíl, ale protože jsem měl absolutní pohrdání pro ten opačný názor."

A co Češi? Jsou také definováni tím, co čtou?

I do so love reading the MAIL, they do evil with such outright glee. No examination of Brexit can overlook the daily poison injected day after day, for over forty years. One of my first indications my parents were wrong about the British people being `generally decent`, was my reading - ironically, at my fathers suggestion - of every British newspaper. You see I did just that & was deeply confused by the numbers who `read` each copy, if large numbers of the British people were not racist scum, why did they buy newspapers, clearly aimed at attracting such vile people?

The BBC was what the elite - quite correctly - thought people should want to watch, the newspapers represented what ordinary people wanted to buy. Ever after I decided to back the elite, not because I liked or approved of them, but out of utter contempt for the opposite viewpoint.


Daily Mail: "Velvyslankyně OSN pro rasové vztahy vyvolala zuřivost svým tvrzením, že vzrůst antisemitismu a útoků vyvolal brexit, nikoliv levicoví chuligáni."

"UN race relations envoy sparks fury as she suggests rise in anti-Semitic abuse and attacks is down to Brexit rather than left-wing yobs"


http://www.dailymail.co.uk/news/article-5718855/UN-rapporteur-says-Brexit-austerity-UK-racist-country.html#comments

0
Vytisknout
9103

Diskuse

Obsah vydání | 15. 5. 2018