Pro stoupence czexitu: Stále větší množství britských podniků a institucí se hrozí této katastrofy

10. 8. 2018

čas čtení 3 minuty

"Toto už není teoretická debata. Jde o budoucnost našeho národa. Musíme se za každou cenu vyvarovat falešné volby i prázdných hesel," varuje Konfederace britského průmyslu, požadující, aby vláda Theresy Mayové jasně dala na jevo, jak to bude v Británii po brexitu s imigrací.


 (Že zřejmě nijak růžové, dokazuje nyní to, že britské ministerstvo vnitra v posledních čtrnácti dnech vážně narušilo jeden hudební festival v Anglii a festival spisovatelů v Edinburku, protože řadě jeho slavných  účastníků ze zahraničí odmítlo poskytnout vstupní víza. Tento týden zkolaboval ve Skotsku jeden Němec, který tam byl na dovolené se svým malým synem, dostal infarkt a je v nemocnici, kde umírá. Británie odmítla poskytnout vstupní vízum jeho manželce, aby se postarala o malého syna, který zůstal u nemocného otce sám. Manželka totiž sice žije dlouhá léta v Německu, má ale peruánský pas.)


Britská libra nyní dále vážně poklesla vůči dolaru i euru a dalším měnám (včetně koruny), protože si finanční trhy uvědomují, že vypadnutí Británie z EU bez dohody je nyní reálné. V principu: britská vláda stále dává Evropské unii různé podmínky, chce i po odchodu z EU volný přístup na evropský jednotný trh, ten je ovšem pouze k dispozici, pokud by Británie dovolila volný pohyb evropského obyvatelstva, což Mayová nechce připustit. Výsledek: slepá ulička. Mayová ovšem je rukojmím brexitových fundamentalistů v Konzervativní straně, kteří prosazují tvrdý brexit bez ohledu na to, co to ekonomice a společnosti způsobí. Není vůbec jasné, co je motivuje. Destruktivní anglické národovectví?

V pondělí varovali šéfové britské policie, že se obávají "podstatného rizika bezpečnosti občanů", pokud po brexitu ztratí přístup k bezpečnostním policejním databázím Evropské unie, které používají britští policisté v současnosti v mnoha milionech případů ročně. Britské ministerstvo zdravotnictví varovalo, že příchod menšího množství sociálních pracovníků a zdravotníků z EU bude znamenat, že ženy v Británii se budou muset vzdát svého zaměstnání a starat se o staré příslušníky své rodiny. V úterý varoval Svaz britských farmářů, že Británie je potravinově nesoběstačná a pokud nedojde k dohodě s EU, příští rok v srpnu Britům dojdou potraviny.

Dobře, brexiťáci. Můžete říkat dnu 29. března 2019 Den nezávislosti, pokud my budeme mít právo nazvat 7. srpna 2019 Dnem kdy nám došlo jídlo:


A organizace zastupující více než milion Poláků žijících v Británii vyjádřila obavy, že by se v Británii po brexitu mohli stát ilegálními imigranti. Požadovali, aby Mayová garantovala jejich občanská práva.

Ve středu varovala gigantická farmaceutická firma AstraZeneca, že pokud nedojde k dohodě s EU, bude ohrožen obchod s životně důležitými léky pro léčení rakoviny, srdečních a plicních chorob. Tentýž den poklesla hodnota libry na nejnižší úroveň vůči euru za letošní rok.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
6517

Diskuse

Obsah vydání | 13. 8. 2018