Děsivé výročí: Dehumanizace lidí v médiích vyvolává genocidu. Trump to dělá pořád, mnozí Češi taky

6. 4. 2019

čas čtení 2 minuty

Před pětadvaceti lety bylo vyvražděno ve Rwandě 800 000 nevinných lidí, v důsledku mediální kampaně státního rozhlasu, stanice Tisíce pahorků, která příslušníky kmene Tutsi začala systematicky označovat za zvířata, šváby, hady, a vyzývala občany, aby je hromadně vyvraždili. Ti to také udělali.

Dnes nazývá lidi "zvířaty" Donald Trump. A mnozí Češi, kteří - kriminálně - vítali na facebooku masakr nevinných věřících v novozélandských mešitách:

James Martin: Toto je jazyk, kterého používali nacisté vůči židům ("havěť", "škodná"), hutuové vůči tutsiům ("švábi") a američtí otrokáři vůči otrokům ("zvířata"). Jakmile začnete lidi označovat jako zvířata, následuje násilí, vraždění a genocida. Každý člověk, každý migrant, je Božím dítětem.

Guy Verhofstadt: Zítra přesně před 25 lety začala ve Rwandě genocida proti tutsiům a umírněným příslušníkům kmene Hutu. V roce 2000, v hlavním městě Kigali, jsem se jménem Belgie omluvil za naši odpovědnost za tato zvěrstva. Loni jsem se vrátil a vyjádřil poctu oněm více než 800 000 obětem. Nezapomínáme.




0
Vytisknout
7373

Diskuse

Obsah vydání | 9. 4. 2019