Německo: Každý den se pět lidí stane terčem ultrapravicových zločinů z nenávisti

5. 4. 2019

čas čtení 2 minuty
Poradní centra pro oběti ultrapravicového násilí hlásí loňský nárůst ultrapravicových zločinů v pěti východoněmeckých zemích a v Berlíně.


Ultrapravicoví extrémisté spáchali vloni podle údajů sebraných poradními centry v Berlíně, Braniborsku, Meklenbursku-Západním Pomořansku, Sasku, Sasku-Anhaltsku a Durynsku 1 212 útoků. To znamená meziroční nárůst o zhruba 7 %.

Údaje tento týden zveřejnila Asociace poradních center pro oběti pravicového, rasistického a antisemitského násilí (VBRG).

Útoky v roce 2018 se týkaly 1 789 osob, z nichž více jak 250 byly děti a mládež. Podle VBRG to znamená, že každý den se obětí ultrapravicového, rasistického a antisemitského teroru stane zhruba pět osob.

Robert Kusche z VBRG varuje, že sociální soudržnost německé společnosti je "masivně ohrožena každodenním rasismem" a "organizovaným neonacistickým terorem".

Při útocích bylo zraněno nejméně 962 lidí a 509 z nich utrpělo vážná zranění. Nejvyšší počet násilných zločinů spáchaných ultrapravicovými extrémisty zaznamenalo Sasko s 317 útoky v roce 2018.

Město Saská Kamenice (Chemnitz) se v srpnu a září stalo centrem rozsáhlých ultrapravicových nepokojů. Policie zde také zatýkala protestující, kteří hajlovali.

Hlavní město Saska Drážďany je od roku 2015 sídlem antiislámského hnutí Pegida. Příznivci této skupiny jsou známi protiimigrantskými a ultrapravicovými názory.

Dvě třetiny všech útoků zaznamenaných ve východní části Německa - 793 případů - byly rasově motivované a většina se týkala uprchlíků, lidí pocházejících z přistěhovaleckého prostředí a osob s jinou barvou pleti.

Další velkou skupinu obětí představují političtí oponenti, kde bylo zaznamenáno 188 případů.

Podle poradních center se údaje týkají jen východních spolkových zemí, protože podobné organizace na západě země neexistují.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7562

Diskuse

Obsah vydání | 9. 4. 2019