Francie: Zahájeno vyšetřování kvůli výzvám "žlutých vest" k sebevraždám policistů

24. 4. 2019

čas čtení 2 minuty
Úřad pařížského prokurátora zahájil vyšetřování kvůli podezření, že protestující z hnutí "žlutých vest" o víkendu útočili na policii s výzvami, aby příslušníci policejních sil páchali sebevraždy, napsala Rachel Holmanová.


"Žluté vesty" vyšly do ulic Paříže 23. sobotu v pořadí. Na historickém náměstí Republiky čelily policii, na niž pokřikovaly, aby "spáchala sebevraždu".

Ministr vnitra Christophe Castaner incident rychle odsoudil. "Hanba těm, kdo se dopustili takové potupy," prohlásil ve vyjádření na Twitteru.

Pařížská prokuratura v neděli zahájila vyšetřování kvůli "pohrdání osobou představující veřejnou autoritu".


Výkřiky ve Francii, kde počet sebevražd mezi policisty roste, ťaly do živého. Letos si vzalo život 28 policistů. To představuje zhruba jednu sebevraždu policisty za čtyři dny. Statistika proti předchozím letům zaznamenala nárůst a pro policejní odbory představuje zdroj rostoucího znepokojení.

V poslední dekádě docházelo v průměru asi ke 44 sebevraždám policistů ročně. Tento počet narostl v roce 2014, kdy si vzalo život nejméně 55 policistů. Za pouhé čtyři měsíce roku 2019 už došlo k více jak polovině úmrtí z loňského roku.

"Zaznamenáváme záchvat nenávisti. Tato slova jsou netolerovatelná a nepřijatelná," prohlásil ředitel hlavních policejních odborů Alliance Frédéric Lagache. "Je to urážka všech policistů, kteří zemřeli, jejich rodin a instituce jako celku."

Není to poprvé, co "žluté vesty" vyzývaly policii k sebevraždě. Podobné pokřikování bylo možno slyšet počátkem dubna během protestů v Toulouse, uvedly policejní odbory CFDT.

Sebevražednost policistů ve Francii v roce 2018 byla o 36 % vyšší než u celé populace.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6209

Diskuse

Obsah vydání | 26. 4. 2019