Britské brexitové drama se zintenzivňuje

29. 7. 2019

čas čtení 2 minuty
 

Zatímco nově jmenovaný britský premiér se kasá, že k 31. řijnu 2019 vyčlení Británii z EU za každou cenu, i divokým brexitem, a problémy s brexitem chce řešit reklamou (!!) za divoký brexit (chce na ni vydat 100 milionů liber, tedy 3 miliardy Kč):

Ovšem thinktank Institute for Government ve své právě zveřejněné analýze varuje, že se divoký brexit nedá manažersky zvládnout a že sny fundamentalistických brexitérů, nyní tvořících Johnsonovu vládu, o "chirurgickém oddělení" Británie od EU, se  neuskuteční.


Analýza IfG zdůrazňuje, že pokud dojde k divokému brexitu, octne se celistvost Spojeného království pod "bezprecedentním tlakem" a nejsilněji bude tento tlak pociťován v Severrním Irsku.

"Johnson zřejmě zjistí, že jakmile odešel z jedné politické unie, bude muset zoufale zápolit o přežití druhé," konstatuje zpráva.

Johnson se po svém jmenování snaží slibovat britským voličům různá zlepšení na domácí politické scéně a tvrdí, že na dlouho neřešené problémy bude vrhat obrovské množství peněz. Analýza IfG však varuje, že po divokém brexitu katastrofální situace přehluší všechno a bude nutno dlouhá léta řešit jen brexit.

Automobilka Vauxhall právě varovala, že pokud brexit způsobí, že přestane být možné prodávat automobily do EU se ziskem, zlikviduje svou továrnu v městě Ellesmere Port a zruší tamějších 1000 pracovních míst.

"Johnsonovi se nepodaří 'raketově oživit ekonomiku' jak tvrdí, ale vláda bude muset poskytovat peníze a pomoc krachujícím podnikům a řešit problémy britských občanů žijících v EU a občanů EU žijících v Británii," varuje analýza.

Nikdo nedokáže předpovědět, jak Británie, podniky a obyčejní voliči budou reagovat na divoký brexit, varuje IfG. "Největší problémy vzniknout z těch překážek, které nikdo neočekával," konstatuje zpráva.

"Brexit bude zaměstnávat britskou státní službu po dlouhá léta. Na podzim bude na brexitu pracovat nejméně 16 000 státních úředníků a tento počet se bude zřejmě ještě muset zvýšit."

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
8139

Diskuse

Obsah vydání | 31. 7. 2019