Katastrofa v Rusku: Co se vlastně stalo v Ačinském rajónu?

7. 8. 2019

čas čtení 1 minuta
Požár ve skladu materiálně-technického zabezpečení Centrálního vojenského okruhu v Ačinském rajónu Krasnojarského kraje byl uhašen. Poslední výbuchy byly zaznamenány v úterý před 5. hodinou moskevského času. 6. srpna 10 letounů Il-76 vojenského dopravního letectva a 5 vrtulníků Mi-8 armádního letectva zahájily polévání skladu vodou.


Do Ačinska bylo vysláno 70 specialistů Mezinárodního protiminového centra Ozbrojených sil Ruské federace, kteří společně s ženijní jednotkou Centrálního vojenského okruhu vyčistí osídlené oblasti přiléhající k arzenálu od nebezpečných předmětů. Na území skladu provádějí odstraňování výbušnin mnohofunkční robotizované komplexy Uran-14, dva ženijní stroje a ze vzduchu provádí monitoring čtyři bezpilotní prostředky. K zajištění pomoci a pořádku bylo přiveleno 150 vojenských policistů.

V pondělí kolem 13:00 moskevského času došlo v jednom ze skladů Centra materiálně-technického zabezpečení dislokovaném v Ačinském rajónu Krasnojarského kraje k požáru zásobníku dělostřelecké munice. Následovalo prohlášení o čtyřech zabitých a z vesnic Kamenka a Novyj Uluj nacházejících se v blízkosti skladu byli evakuováni všichni obyvatelé.

Ministr obrany Sergej Šojgu vyslal na místo svého náměstka, armádního generála Dmitrije Bulgakova, se skupinou logistických specialistů, za účelem organizace operativní likvidace požáru skladu.

Vešlo ve známost, že daný sklad byl jedním z nejstarších v systému materiálně-technického zabezpečení ozbrojených sil a byla plánována jeho likvidace do roku 2022. Podle médií se v zásobníku v době požáru nacházelo kolem 40 000 dělostřeleckých nábojů.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
9842

Diskuse

Obsah vydání | 12. 8. 2019