Studie: Němci se bojí migrace více než změny klimatu

10. 5. 2024

čas čtení 3 minuty
Evropané – zejména Němci – se stále více zajímají o omezení imigrace a méně se zaměřují na změnu klimatu, uvádí studie dánského think-tanku.

Podle studie zveřejněné ve středu Evropa zaznamenala prudký nárůst podílu lidí, kteří říkají, že snížení imigrace by mělo být hlavní vládní prioritou. Na prvním místě žebříčku je Německo.

Zároveň v těchto zemích panuje menší snaha upřednostňovat boj proti klimatickým změnám, vyplývá z průzkumu, který si nechal vypracovat dánský think-tank Alliance of Democracies Foundation.

Téměř polovina německých respondentů se zaměřila na migraci

Od roku 2022 stále více Evropanů tvrdí, že jejich vláda by měla upřednostňovat "snížení imigrace", přičemž tento podíl vzrostl z necelých 20 % na čtvrtinu.

Obavy ze změny klimatu mezitím na celém kontinentu slábly.

"V roce 2024 bude poprvé pro většinu Evropanů větší prioritou snížení přistěhovalectví než boj proti změně klimatu," uvádí se ve zprávě.

"Nikde není tento obrat výraznější než v Německu, které nyní vede s nejvyšším podílem lidí, kteří chtějí, aby se jejich vláda zaměřila na snížení imigrace – což je na prvním místě ze všech ostatních priorit – a nyní je téměř dvakrát vyšší než boj proti klimatickým změnám," uvádí se ve zprávě.

Přibližně čtvrtina Němců uvedla v roce 2022 jako svou hlavní prioritu imigraci, což v průzkumu z roku 2024 vzrostlo na 44 %. Asi třetina z nich se před dvěma lety nejvíce obávala změny klimatu, tentokrát se dostala pod hranici 25 %.

Průzkum byl proveden v 53 zemích, včetně demokracií a autokracií, které představují více než 75 % světové populace. Zkoumal postoje k demokracii, vládní priority a mezinárodní vztahy.

Válka jako největší hrozba

Autoři zjistili, že největší vnímanou hrozbou na celém světě jsou války a násilné konflikty, následované chudobou a hladem a poté změnou klimatu.

Asi polovina lidí na celém světě, v demokratických i nedemokratických zemích, měla pocit, že jejich vláda jedná pouze v zájmu malé skupiny lidí. Německo opět zaznamenalo výrazný posun i v této oblasti.

"V posledních čtyřech letech zůstalo toto vnímání nejvyšší v Latinské Americe, nejnižší v Asii a od roku 2020 v Evropě neustále sílí – zejména v Německu," uvádí zpráva.

Nespokojenost se stavem demokracie byla vnímána jako "velmi rozšířená v USA, Evropě a dalších zemích s dlouhou demokratickou tradicí".

"Budíček" pro demokracie

Mezitím autokracie Vietnam a Čína patřily mezi země, které jejich občané považovali za nejdemokratičtější.

Anders Fogh Rasmussen, předseda Nadace Aliance demokracií, řekl, že tato čísla jsou "budíčkem pro všechny demokratické vlády".

"Obrana demokracie znamená prosazování svobody po celém světě, ale také naslouchání obavám voličů doma," řekl bývalý šéf NATO a dánský premiér Rasmussen.

"Trend ukazuje, že riskujeme, že ztratíme globální Jih ve prospěch autokracií. Jsme svědky formování osy autokracií od Číny přes Rusko až po Írán."

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
1423

Diskuse

Obsah vydání | 14. 5. 2024