Oprava: USA smlouvy o základně s ČR a Polskem "teprve podepíší"

8. 9. 2006

Americká lobbistická organizace na podporu systému protiraketové obrany Missile Defense Advocacy Alliance vydala pozoruhodné dementi: V tiskové zprávě Yahoo PR News se praví:

"V souvislosti se zprávou 'MDAA požaduje rozmístění dalších 10 střel GBI na AFB ve Vandenbergu za účelem ochrany západních států - je to jedno ze čtyř hlavních doporučení zvoleným vedoucím představitelům v Kongresu' nás informoval představitel této firmy, že třetí bod zprávy by měl znít:

  • Pokračující jednání s Polskem a s Českou republikou, o nichž se hovoří ve zprávách, povedou k dohodám o rozšíření protiraketových základen v obou zemích, aby měly Spojené státy a Evropa spolu se svým obyvatelstvem obranu proti raketovým útokům z Blízkého východu."
  • Prosíme nahraďte tím původní, chybné znění zprávy:

  • Americké ministerstvo obrany včera podepsalo s Polskem a s Českou republikou obranné smlouvy s cílem rozšířit základny pro protiraketovou obranu, aby měly Spojené státy a Evropa a jejich obyvatelstvo ochranu před útoky balistických střel z Blízkého východu."
  • [Představitel firmy upozornil, že] původní zpráva byla vydána omylem."

Snaží se učinit MDAA jednání o raketových základnách ve střední Evropě realitou tak usilovně, že předem předpokládalo uzavření dosud neuzavřených dohod?

Zdroj v angličtině ZDE

Na základě amerických zpráv jsme v pátek vydali tuto chybnou informaci:

"Spojené státy podepsaly obranné dohody s Polskem i s Českou republikou ve snaze rozšířit své základny americké protiraketové obrany", píší internetové stránky "All Headline News"

Spojené státy hledají spojence, s jejichž pomocí chtějí vytvořit protiraketový štít proti balistickým střelám ze zemí, jako je Írán a Severní Korea. Avšak některé státy, které nejsou součástí tohoto štítu, varují, že projekt povede jen k novému závodu ve zbrojení. Ruský ministr vnitra Sergej Ivanov uvedl: "Tyto plány nás velmi znepokojují."

Ruský náčelník generálního štábu Jurij Balujeskij argumentuje, že efektivní raketový štít proti íránským zbraním by musel být umístěn v Řecku a že česká a polská základna jsou zaměřeny proti možnému útoku z Ruska.

Avšak český ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda uvedl: "Demokratický svět má právo na obranný systém proti možnému agresorovi a Evropa bude bezpečná pouze v případě těsné spolupráce s Washingtonem. To je realita. Není to nějaký naivní proamerikanismus."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 8.9. 2006