ČSSD: základny jsou zásadním problémem národní suverenity a bezpečnosti

9. 9. 2006

Stanovisko ČSSD k tématu protiraketové základny na území ČR

ČSSD se důrazně ohrazuje proti výpadům ministra zahraničí Alexandra Vondry na adresu předchozích vlád sociální demokracie a prohlašuje, že vlády ČSSD nikdy ve svém funkčním období nejednaly na politické úrovni, natož s politickým mandátem schváleným parlamentem, s americkou stranou o umístění vojenských zařízení USA v ČR, tedy ani o protiraketové základně.

Jediné, co s vědomím vlády v této věci probíhalo, byly nepravidelné konzultace na expertní úrovni.

ČSSD připomíná, že základem naší obranné politiky je spojenecký rámec NATO, kde se od listopadového summitu v roce 2002 v Praze o předmětné problematice diskutuje, ale zatím nebylo ani na tomto fóru žádné závazné rozhodnutí přijato. Diskuse má pokračovat na podzimním summitu NATO v Rize. Ani stále platná bezpečnostní strategie ČR nehovoří výslovně o závazku ČR zapojit se do projektu protiraketové obrany.

ČSSD nepochybuje o tom, že otázky národní bezpečnosti musí být vzhledem k dynamice a charakteru nových bezpečnostních hrozeb vždy řešeny jako součást našeho členství v euroatlantických svazcích, tedy EU a NATO. Jakékoli případné dvoustranné aktivity ČR musí zohledňovat naše spojenecké závazky v celé jejich šíři.

ČSSD se domnívá, že případné umístění cizího vojenského zařízení a vojáků na našem území je zásadním problémem národní suverenity a bezpečnosti, který má mnoho rovin - odbornou, právní, psychologickou, ale především politickou.

ČSSD trvá na tom, že v tak citlivé záležitosti národní suverenity je nepřípustné obejít českou veřejnost. Také proto na dané téma iniciovala vnitřní debatu ve svých řadách.

ČSSD se obává, že ODS přenáší svoji politiku "nulové tolerance" i do nového volebního období. Je zarážející, že ji uplatňuje i v oblasti zahraniční politiky, která je v každém civilizovaném státě otázkou co nejširšího vnitropolitického konsensu.

ČSSD se obává, že přehlížení nutnosti společného postupu EU a NATO v tématech mezinárodní bezpečnosti ze strany ODS souvisí s její "neukotveností" v prostoru evropské a zejména středoevropské politiky. Skutečnost, že se ODS nedostává spolehlivých evropských stranicko-politických partnerů, by rozhodně neměla ovlivňovat její oficiální zahraničně politické kroky ať už v oblasti zajištění evropské bezpečnosti, nebo při řešení krizových bodů v rámci středoevropského regionu.

ČSSD vyjadřuje znepokojení nad snahou hrát ruletu s pracně budovanou důvěryhodností naší země v zahraničí a mezi našimi spojenci, navíc v době, kdy nás čekají obtížné zahraničněpolitické úkoly (předsednictví v EU, podíl na tvorbě a provádění Společné bezpečností a zahraniční politiky, o aktuálních mezinárodně politických problémech ani nemluvě). Za této situace podobné negativní signály, jaké začala bezprostředně po svém nástupu vysílat vláda Mirka Topolánka, považujeme za silně znepokojivé nejen pro naši veřejnost, ale i navenek.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 11.9. 2006