Jak proameričtí novináři škodí proamerické věci

8. 9. 2006 / Oldřich Průša

Motto: čím více zabíráte pravým veslem,

tím více se loďka stáčí do leva.

Všimli jste si toho už také? Mnozí píšící novináři, těmi z ČTK počínaje, přípravci rozhlasových a televizních zpráv a další a další žurnalisté, stále a do omrzení opakují, že Američané se ještě nerozhodli, zda protiraketová základna nebo její radarová součást bude v České republice Velké Británii, Polsku či nějakých jiných horoucích peklech (dle právě nastavší konstelace). To i odcházející velvyslanec USA W. J. Cabaniss řekl přišlému/přicházejícímu zaminirovi A. Vondrovi, že USA zatím nerozhodly, koho (kterou zemi) o umístění základny požádají. Jasná diplomatická mluva, nic víc.

Šéfredaktoři by si měli své ovečky více hlídat. Ono je, jak známo, opakování matka moudrosti. Měli by jim opakovat do zblbnutí, že ne USA, ale Česká republika, či jiná oslovená země svými občany (což jsou i poslanci, senátoři a ministři) rozhodne, zda základna bude umístěna u nás nebo ne.

Rozhodnutí, jehož význam se co délky jeho platnosti blíží spíše "na věčné časy" než "dočasně", není záležitostí úvahy několika účastníků zatímně spravujících stát. Je to věc rozhodnutí lidí, kteří zde žijí.

Žádná parlamentní politická strana nemá, na základě výsledku voleb (i proto, že to nebylo tématem voleb) mandát, aby učinila jakékoliv rozhodnutí bez souhlasu občanů. Úvahy o ekonomické výhodnosti, snížení nezaměstnanosti, finančním vyrovnání atd. jsou pouze berličkou. Spojování omezení suverenity státu (bezletová zóna okolo protiraketového radaru by mohla mít plochu pokrývající cca 10 % území ČR) se zrušením vízové povinnosti, je bohužel pouze projevem naprosté argumentační bezradnosti, spíše snad jen špatným vtipem Více ZDE

Rada šéfredaktorům a vedoucím těch, kteří nás přesvědčují, že USA letos v srpnu, říjnu nebo prosinci oznámí, ve které zemi to bude, případně dalším, kterých se to týká): jednejte rychle, zatím svojí proamerickou propagandou jen šíříte protiamerické nálady. Snažte se nebo vám za chvíli vaši chlebodárci zatnou tipec. Zatím připomínáte brigády kontraproduktivity práce.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 11.9. 2006