USA odloží rozhodnutí o raketách na dobu po listopadovém summitu NATO

10. 9. 2006 / Štěpán Kotrba

Deníku Právo sdělil český velvyslanec v NATO Štefan Füle, že rozhodnutí o nejvhodnějším umístění protiraketové základny ve střední Evropě Američané patrně odloží až na prosinec, na dobu po listopadovém summitu NATO v Rize.

Bitva o podobu protiraketové obrany skončila. Spojeným státům se nepodařilo prostřednictvím několika českých diplomatů a politiků vrazit klín mezi evropské země při budování společné obranné strategie. Budou se muset smířit s tím, že diplomatický nátlak v Evropě neplatí. Padla klíčová slova o tom, že v Alianci panuje shoda. Americké rakety totiž nevítají s fáborky ani v Británii, ani v Česku, ani v Polsku. Teď už zbývá jen oželet přítomnost desítek tisíc mladých Američanů a - opět po dohodě s dalšími zeměmi Evropské unie - zavést reciproční režim v otázce vydávání víz. Vyřešit už s definitivní platností "hostování" Radia Free Europe. Zrovnoprávnění vztahů s USA je na pořadu dne. Spojené státy budou postaveny před volbu. Buď s celou Evropou, nebo bez Evropy. To se novopečenému (českému) ministru zahraničí Alexandru Vondrovi líbit nebude...

Nicméně by měl někdo vysvětlit představitelům americké administrativy, že oni to nebudou, kdo bude rozhodovat o umístění (nebo neumístění) základen kdekoliv. Ty doby už jsou pryč.

Právo, pátek 8. 9. 2006 : USA odloží rozhodnutí o raketách na prosinec ZDE

Zaorálek: být partnerem USA neznamená být servilní ZDE
Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 11.9. 2006