Jak se divadelní diváci promění v kapitalistické tyrany

25. 5. 2015

čas čtení 2 minuty

Volba byla tvrdá: propusťte třetinu zaměstnanců anebo všem snižte plat o třetinu. Ve hře Zoe Svendzsenové World Factory (Světová továrna), která se právě hraje v Londýně, se obecenstvo stává herci. Šestnáct týmů sedí u továrenských stolů a hrají pečlivě zkonstruovanou hru, v jejímž rámci musíte řídit továrnu na oděvy v Číně. Protože je rozhodování binární, je málokdy přijatelné. Ale nejpřekvapivější bylo, jak rychle se liberální londýnské publikum stalo ve hře krutými kapitalisty, poznamenává Paul Mason.

Rozhovor Britských listů 6:

Zaměstnanci jako novodobí nevolníci

22. 5. 2015

čas čtení < 1 minuta

Diskuse Jana Čulíka a Bohumila Kartouse na aktuální téma



Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 22. května 2015.

Jak EU "vyřeší" utrpení uprchlíků

25. 5. 2015

čas čtení < 1 minuta

"Opravdu strašně neradi vidíme vaši strašlivou bolest a utrpení na moři. Proto plánujeme narušit pašování uprchlíků a zabránit člunům s přistěhovalci, aby se vůbec vydaly na cestu. Takže KONEČNĚ budou vaše strašlivá bolest a utrpení bezpečně skryty v zahraničí."

To je kreslený komentář, který zveřejnil konzervativní hospodářský týdeník The Economist ZDE

Pravidelný týdenní přehled o událostech ve vzdělávání

Českému vzdělávání hrozí, že kvůli sporům ministrů přijde o miliardy

25. 5. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 7 minut

Spor mezi ministrem financí Andrejem Babišem a ministrem školství Marcelem Chládkem ohrožuje rozvoj vzdělávání v ČR. Zatímco Chládek chce navýšit rozpočet o 5 mld., Babiš chce výdaje na školství o 9 mld. snížit. Je pravděpodobné, že k tomu přispívá osobní animozita mezi oběma politiky, Babiš se dříve vyjádřil v tom smyslu, že by měl Chládek odejít. Rozpočet českého školství je dlouhodobě a výrazně pod úrovní průměru v OECD a velmi výrazně pod průměrem vyspělých zemí. Na téma "plenkové generace" vysokoškoláků se začala vést pozoruhodná diskuse na Britských listech i v zahraničí. Více v pravidelném týdenním souhrnu Beduin, připravovaném vzdělávacím think-tankem EDUin

Američané si stále lžou o invazi do Iráku

25. 5. 2015

čas čtení 3 minuty

Před čtrnácti dny dostal republikánský prezidentský kandidát Jeb Bush otázku, zda by vzhledem k tomu, co ví teď, provedl v roce 2003 invazi do Iráku. Odpověděl, že ano, a stal se pak ze všech stran terčem ostrých útoků.

Potíž je, píše americký komentátor deníku Guardian Gary Younge že Američané si stále nejsou schopni říct o invazi do Iráku pravdu. Nechtějí veřejně přiznat, že "důkazy" pro invazi do Iráku byly zfalšované od samého začátku a že svět to věděl už v roce 2003, proto byl proti invazi.

Malajsie: uprchlíci pohřbeni v hromadných hrobech

25. 5. 2015

čas čtení < 1 minuta

Malajská policie objevila téměř 140 hrobů, v některých z nichž nalezla několik mrtvol, a 28 táborů pro pašování uprchlíků na hranici s Thajskem. V zemi zřejmě existuje složitý systém táborů pro pašování uprchlíků v džungli a masových hrobů uprchlíků. Provozují je zřejmě zločinecké syndikáty, pravděpodobně se souhlasem úřadů. Malajský premiér se zapřísáhl, že najde viníky, avšak zatím nebyl nikdo zatčen.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Poláci zvolili ultrapravicového prezidenta

25. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Polský prezident ze strany Občanská platforma přiznal svou porážku, poté, co z průzkumu provedeného u východu z volebních místností vyplynulo, že prezidentské volby vyhrál o šest procentních bodů jeho soupeř Andrzej Duda z ultrapravicové strany Právo a spravedlnost. Zdá se tedy, že Poláci nahradili pravicového prezidenta prezidentem ultrapravicovým. Volební výsledek je vážným varováním pro premiérku Ewu Kopaczovou, Komorowského spojenkymi, která bude muset letos obhajovat své místo proti konzervativní opozici.

Jde o vážnou porážku Občanské platformy, protržní a proevropskou stranu, která vládne v Polsku osm let.

Západ neslíbil Rusku, že nebude rozšiřovat NATO na východ

25. 5. 2015

čas čtení 5 minut

Je nebezpečné zkreslovat historické události podle toho, jak se to hodí dnes

V dubnu 2009 vyjádřil Michail Gorbačov své rozhořčení nad tím, jak Západ Rusko podvedl v letech po sjednocení Německa v roce 1990. Řekl německému deníku Bild, že západní mocnosti přislíbily, že "se NATO nepřesune ani centimetr dál na Východ". To, že tento příslib nesplnily, prý otrávil vztahy Ruska vůči Západu.

V Saúdské Arábii demonstrují šíité

25. 5. 2015

čas čtení < 1 minuta

V saúdskoarabské oblasti Katíf obývané převážně muslimy šíitského směru sympatizujícími s Íránem začaly včera politicky podbarvené náboženské demonstrace.

V Indii zemřelo horkem více než 500 lidí

25. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

V městě Allahabad na severu Indie dosáhla teplota 47.7 stupňů Celsia. V hlavním městě Dillí dosáhla teplota 43,3 stupňů Celsia. c Více než 500 lidí zemřelo především na úpal a extremní dehydrataci, a to ve venkovských oblastech na jihu Indie, kde byly silnice a trhy v mnoha městech zcela liduprázdné. Podle předpovědi počasí má být v Indii horko až velmi horko až do konce měsíce. "Lidé musejí zůstat doma a pít velké množství vody," varovali činitelé z indického meteorologického úřadu.

Holocaust a to ostatní

25. 5. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut

Reakce na rozhovor Evy Lustigové s Martinem Veselovským ZDE

Považuji holocaust za jeden z nejpříšernějších zločinů západní civilizace; jeho děsivě pedantskou průmyslovou mašinérii, často prováděnou bez hnutí brvou a hlubokosáhlých pochybností jejích pachatelů. Uvědomme si ale jednu zásadní skutečnost, že Německo několik let před pádem do nacistického barbarství bylo de facto intelektuálním a kulturním centrem západní civilizace.

Vysoký britský muslimský policista varuje, že islamistická kampaň indoktrinuje i malé děti

24. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Islamistická propaganda je tak pronikavá, že ovlivňuje i pětileté děti, které si pak myslí, že islám zakazuje i Vánoce, varoval nejvyšší muslimský britský policista, velitel Scotland Yardu Mak Chishty. Upozornil také, že je nesmírně obtížné neutralizovat propagandu islamistů na sociálních sítích a na internetu, která proniká do nejužšího soukromí mladých Britů.

Viktor Orbán se setkal na summitu EU v Rize s uštěpačnými poznámkami

24. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Znepokojení mezinárodních politiků nad ústavními změnami, které v Maďarsku zavádí Viktor Orbán, sílí

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker přivítal na pátečním summitu EU v Rize maďarského premiéra Viktora Orbána sžíravým pozdravem: "Ahoj, dikátore!" Mezi evropskými politiky sílí znepokojení nad politickou strategií Orbánovy pravicové vlády, která podle kritiků mění ústavu a zavádí autoritářské metody vládnutí.

Irsko referendem legalizovalo sňatky osob téhož pohlaví

23. 5. 2015

čas čtení < 1 minuta

Jako první země na světě Irsko lidovým referendem schválilo velkou většinou legalizaci sňatků osob téhož pohlaví. Asi 62 procent Irů hlasovalo pro legalizaci homosexuálních a lesbických sňatků. Jen jediný ze 43 irských parlamentních volebních okrsků hlasoval proti. Nedošlo k rozdělení země podle hlasování na venkov a městské oblasti. I irský venkov drtivou většinou hlasoval pro legalizaci homosexuálních sňatků. Znamená to, že Irové ignorovali doporučení katolických kardinálů a biskupů, kteří chtěli, aby hlasovali proti legalizaci sňatků téhož pohlaví.

Homosexualita byla v Irsku dekriminalizována teprve v roce 1993 - za méně než čtvrt století prošlo Irsko obrovskou sociální revolucí. Irští homosexuálové doufají, že výsledek lidového referenda bude povzbuzujícím příkladem pro homosexuály v jiných částech světa, zejména v Africe a v Rusku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Anglická banka tajně zkoumá budoucí finanční šoky, způsobené případným odchodem Británie z EU

23. 5. 2015

čas čtení < 1 minuta

Činitelé Anglické banky tajně zahájili práci na analýze, která má zjistit, jaké finanční šoky ohrozí Británii, pokud bude v referendu hlasovat pro odchodu z EU. V pátek o tom banka omylem poslala email deníku Guardian, spolu s důvěrnými instrukcemi, které vysvětlují, jak mají zaměstnanci banky lhát veřejnosti a tisku o tom, že žádnou takovou analýzu banka nepřipravuje.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Shrnutí vojenské situace na Ukrajině v předposledním květnovém týdnu

23. 5. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Poté co ruský senátor narýsoval krymský scénář pro Donbas ZDE a lídr "DNR" Alexandr Zacharčenko oznámil plány na jeho vojenské dobytí ZDE, vyšlo najevo, že bývalý šéf amerického Senátu Trent Lott zbohatl na lobbistických zakázkách pro Kreml ZDE, PayPal z politických důvodů zablokoval účet pro shromažďování prostředků k vydání Němcovovy zprávy o ruských vojácích na Ukrajině ZDE a Facebook s masivními ruskými investicemi odmítá zasahovat proti blokaci ukrajinských stránek ruskými trolly pod záminkou "pornografie" ZDE, se čeká, "kdy uhodí". To ovšem neznamená, že by se na Ukrajině postižené "příměřím" nadále na mnoha místech nebojovalo - pouze ještě nezačala další ruská ofenzíva.

Dnešní Krym:

Rusové jásají, Krymští Tataři jsou zabíjeni, kdo vytáhne ukrajinskou vlajku, je trestně stíhán

22. 5. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Channel Four v pátek večer vysílal v pořadu Unreported World (Svět, o němž se neinformuje) pěknou reportáž o dnešní situaci na Krymu. Rusové jsou nadšení, organizují akce, při nichž zpívají písně o "mocném ruském národě a našem velkém prezidentu", Krymští Tataři a Ukrajinci už méně. Smrt přibližně deseti zavražděných aktivistů z krymskotatarské menšiny policie nevyšetřuje. Krymskotatarští kolaboranti, zaměstnávaní ruskou vládou, zkoumají, zda někdo v krymskotatarském společenství má kritické názory vůči Rusku a dotazují se dětí a mladých lidí, zda jejich rodiče doma kritizují či zpochybňují ruskou okupaci Krymu.

Svátek Tarase Ševčenka, ukrajinského národního básníka, přestal být státním svátkem a dnes se už málokdo odváží k jeho soše. Občané, kteří si vzali v den jeho státního svátku do ulic vlaječku Ukrajiny, byli zatčeni a obžalováni z pobuřování. Pětadvacetiletý učitel byl za to propuštěn ze zaměstnání, protože "ohrozil ruský stát".

Nic však nenarušuje výroční oslavy ruského obyvatelstva, které je nadšeno přičleněním Krymu k Rusku. "I dříve jsme tak nějak byli v duši Rusové," ujišťuje obecenstvo na slavnosti Miss Krym 2015 místní ministr informací. Šestnáctileté dívky ve školách cvičí se zbraněmi.

Cesta ze dna je pomalá, ale nadějná

22. 5. 2015 / Miroslav Prokeš

čas čtení 5 minut

Neuvěřitelný příběh paní Diany, který mnohonásobně přesahuje vše, co je známo o tom, jak odlidštěný systém drtí kohokoli, kdo do něj spadne, se začíná obracet k lepšímu. Ještě ne tak dávno úspěšná matka tří dětí včetně desetileté, po kardiologické operaci těžce mentálně postižené dcerky, se dostala až dno – také s přispěním velkých možností otce té dcerky ovlivňovat úřady péče o děti, soudce, advokáty či exekutory. Exekutoři na jejím účtu zabavili dokonce i nezabavitelné příspěvky na péči o závislou osobu – její dceru! Úřady často nerespektují zákonné lhůty, někdy jen papírují a nezjišťují samy situaci v terénu. Ten příběh je nejen pravdivý, ale zároveň ukazuje, že chyby systému umožňují zkazit život nejen dospělých, ale i dětem, které žádnou volbu nemají.

USA donutily EU, aby v rámci jednání o dohodě TTIP zrušila zákaz škodlivých pesticidů

22. 5. 2015

čas čtení < 1 minuta

Evropská unie na nátlak amerických vládních vyjednavačů při vyjednávání o dohodě TTIP zrušila rozhodnutí regulovat užívání chemikálií, poškozujících hormony a způsobujících rakovinu a mužskou neplodnost.

Evropská unie připravila návrh kritérií, podle nichž mělo být zákázáno 31 pesticidů, které obsahují chemické látky, ničící endokriny. Návrh však byl z dohody vyškrtnut v důsledku obav z obchodní odvety agresivní americké lobby. Vyplývá to z informačních dokumentů organizaace Pesticides Action Network.

Důsledkem bylo, že zákony, plánované v EU na rok 2014, nebudou zavedeny dříve než v roce 2016, přestože důsledkem je zdravotní poškození občanů, které ročně stojí Evropskou unii 150 miliard euro.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Teroristická hrozba Evropě od uprchlíků se přehání, varují experti

22. 5. 2015

čas čtení 2 minuty

V Itálii byla zatčena osoba, podezřívaná z terorismu, která předstírala, že je jedním z uprchlíků na člunech ve Středozemním moři. Pravicové strany využívají tohoto incidentu jako údajného důkazu, že organizace jako Islámský stát chtějí zneužít evropské uprchlické krize, kdy se tisíce lidí snaží přeplavit přes Středozemní moře z Afriky do Evropy.

Francie zakázala supermarketům vyhazovat konzumovatelné potraviny

22. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Francouzský parlament jednohlasně schválil nový zákon, který donutí supermarkety věnovat vyřazené potraviny charitativním organizacím, anebo dovolit, aby byly použity pro krmení zvířat, pro kompostování či na výrobu energie. Je to součástí celé řady opatření jak snížit plýtvání.

Skotští nacionalisté si zajistili debatu v Dolní sněmovně o bezpečnosti britských jaderných ponorek

22. 5. 2015

čas čtení 2 minuty

Bývalý šéf skotských nacionalistů Alex Salmond povede debatu o tom, že britské ponorky hrozí jadernou katastrofou

Skotská nacionalistická strana si zajistila parlamentní debatu v prvním týdnu zasedání nového londýnského parlamentu, "aby obvinění whistleblowera z Faslane Williama McNeillyho ministerstvo obrany nezametlo pod koberec".

"Antisemité bojují proti festivalu Dny Jeruzaléma v Plzni"

22. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Podporujeme plzeňský festival Dny Jeruzaléma!

Tato petice je reakcí na naprosto nemístnou antisemitskou provokaci lidí, kteří zcela vážně požadují zákaz akce Dny Jeruzaléma. Nejsou to neonacisté, je to mnohem horší - neomarxisté a proislámští aktivisté nacházejí společnou řeč v antisemitismu!

Firma Microsoft byla obviněna, že "vyhrožovala britským poslancům"

22. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Bývalý šéf pro strategii v britské Konzervativní straně Steve Hilton tvrdí, že firma Microsoft agresivně zastrašovala konzervativní poslance kvůli vládní reformě IT

Ředitelé firmy Microsoft údajně telefonovali konzervativním poslancům v několika britských volebních okrscích a vyhrožovali jim, že uzavřou svou továrnu v jejich volebním okrsku kvůli plánovaným reformám v oblasti IT. Tvrdí to bývalý šéf Konzervativní strany pro strategii Steve Hilton. Varuje, že nadvláda lobbingu korporací v Británii vede k přijímání špatné politické strategie. Doporučil, že jedinou možností je poslat agresivní korporátní lobbisty kamsi.

Firma Microsoft celá léta bojovala proti rozhodnutí Konzervativců přijmout standard otevřených dokumentů, který britská Konzervativní strana prosazovala od roku 2007, avšak přijala ho až v roce 2014. Nynější standard britské vlády je Open document format (ODF), což znamená, že soubory lze otevřít softwarem, který je k dispozici zadarmo a uživatel k tomu nepotřebuje kupovat komerční produkty.

Firma Microsoft konstatovala, že k Hiltonovu tvrzení "nemá co říct".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Putin je takový Kalousek s ozbrojenci

22. 5. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Je to možná nepříjemné, přiznat, ale česká politická kultura je svou podstatou velmi podobná ruské - dvacetiletí normalizace, jíž se Češi nadšeně přizpůsobili, tu, zdá se, hraje pořád velmi silnou roli. Samozřejmě, společenské principy, jimiž se obě národní společenství, české i ruské, řídí, fungují v Rusku s daleko větší silou, v České republice mají daleko mírnější formu, ale principy zůstávají stejné nebo podobné.

Čeští novináři a politici přehlížejí extrémizaci ukrajinské politické scény

22. 5. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Čeští komentátoři a další pozorovatelé tvrdě kritizují ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka a české komunisty za to, že symbolicky „zařízli“ schválení asociační dohody mezi Evropskou unií a Kyjevem – například Ondřej Kundra v časopisu Respekt, který píše: ZDE „Pro Ukrajinu jde o důležitou smlouvu, EU skrze ní garantuje, že připoutává Kyjev k sobě a svým hodnotám.“

Co si opravdu myslí Rusové

22. 5. 2015

čas čtení 2 minuty

Můžeme ještě věřit průzkumům veřejného mínění, které se před nedávnými britskými volbami tak spletly? A jak to vypadá s průzkumy veřejného mínění v Rusku? ptá se Natalie Nougayrède v deníku Guardian.

Po loňské anexi Krymu stoupla Putinova popularita na rekordních 85 procent a v podstatě na té úrovni od té doby zůstává. Proto mnozí dnes považují ruskou společnost za monolit, který se shromáždil kolem svého cara z jednadvacátého století. Existuje tendence líčit Rusy jako svou podstatou agresivně imperialistické, jako homogenní blok, který usiluje o vojenský adventurismus. Je to ale tak jednoduché?

Úpadek studia jiných kultur ohrožuje bezpečnost států, varuje britská analýza

22. 5. 2015

čas čtení 2 minuty

Rozklad kulturologických studií vede k poklesu schopnosti západních států úspěšně zasahovat do konfliktů a do nebezpečných situací v zahraničí, konstatuje vědecká monografie, kterou vydala akademická instituce The British Academy.

Kniha, která se jmenuje Rethinking State Fragility (Nové úvahy o nestabilitě států) obsahuje materiály z dvou nedávných konferencí, uspořádaných British Academy k problémům konfliktů a bezpečnosti.

Roger Waters, Noam Chomsky, Alice Walker, Hedy Epstein a další světové osobnosti upozorňují Evropskou komisi na problematičnost Dnů Jeruzaléma v Plzni 2015

21. 5. 2015

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva

Světové osobnosti píší Evropské komisi, aby kulturní pořady vznikající v Plzni 2015 pod hlavičkou Evropského hlavního města kultury byly v souladu s evropskou zahraniční politikou, vyhnuly se mylnému informování či manipulování veřejnosti v politickém zájmu třetího státu a nesloužily k zastírání nelegálního jednání.

Agresivita a křik pražské kavárny jsou politováníhodné

Radikalizuje se česká společnost?

21. 5. 2015 / Milan Mundier

čas čtení 4 minuty

Není to tak dávno, co jsem se tu poměrně rozsáhle rozepisoval o kolapsu občanské společnosti v důsledku selhání politických elit. Obávám se ale, že značná část české společnosti není pouze apatická, ale také značně agresivní. A nemohou za to pouze příslušníci oněch politických elit, nýbrž také někteří představitelé tzv. intelektuální obce.

Být dezorientovaný není těžké, v tomto ohledu to máme těžší než předchozí generace

Skutečně jsou dvacetiletí "normalizovaní, sociálně mrtví lidé"?

21. 5. 2015

čas čtení 3 minuty

"Do roku 1989 byla cesta životem jasná, škola, svatba, děti, byt. Dnes nám však současnost umožňuje tolik možností, že se v nich není těžké ztratit. Dokonce bych řekla, že v tomto ohledu to máme těžší než generace před námi. Máme tolik možností, že musíme těžce hledat v sobě samých a ne v okolí." 

Reakce studentky Lucie Krylové na text Boba Kartouse.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za březen 2015

7. 4. 2015

čas čtení 2 minuty

V březnu 2015 přispělo 199 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 45 939,60 Kč dále .

Zůstatek byl koncem března 2015 179 819,02 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

29471