Skotští nacionalisté si zajistili debatu v Dolní sněmovně o bezpečnosti britských jaderných ponorek

22. 5. 2015

čas čtení 2 minuty

Bývalý šéf skotských nacionalistů Alex Salmond povede debatu o tom, že britské ponorky hrozí jadernou katastrofou

Skotská nacionalistická strana si zajistila parlamentní debatu v prvním týdnu zasedání nového londýnského parlamentu, "aby obvinění whistleblowera z Faslane Williama McNeillyho ministerstvo obrany nezametlo pod koberec".

Příští čtvrtek povede bývalý šéf skotských nacionalistů a nyní nově zvolený poslanec Dolní sněmovny a nový mluvčí SNP pro zahraniční záležitosti Alex Salmond debatu o tom, že britské jaderné ponorky "ohrožují životy".

Vojenský námořník McNeilly, 25, zveřejnil na internetu 18 stránkovou zprávu, obsahující 30 údajných případů porušování bezpečnostních předpisů na jaderné základně ve Faslane.

Salmond zdůraznil, že parlamentní debata zajistí, aby obvinění zůstala ve veřejné doméně. "Skotští nacionalisé budou vyvíjet na vládu nátlak, dokud nezajistíme nejen to, že vláda McNeillyho obvinění řádně vyšetří, ale že na základě výsledků vyšetřování bude jednat a že výsledky vyšetřování budou zveřejněny."

Brendan O'Hara, nový poslanec za skotské nacionalisty pro volební okrsek Argyll a Bute, v němž leží Faslane, dodal: "Debata příští čtvrtek nám umožní zabývat se velmi vážnými obviněními, které vznesl námořník Wlliam McNeilly, a zabrání ministerstvu obrany, aby je zametlo pod koberec. Trváme na tom aby ministerstvo obrany v této věci co nejdříve vydalo oficiální prohlášení, protože vznikly vážné pochybnosti o bezpečnostních procedurách na jaderné základně ve Faslane a na ponorkách, které jsou vybaveny jadernými hlavicemi".

McNeilly byl v pondělí zatčen na edinburském letišti a je nyní zadržován na jedné vojenské základně v Anglii. Není prý ale oficiálně ve vazbě, ale ve službě. Bude mu nabídnut právní zástupce, pokud by se námořní policie rozhodla, že má být z něčeho obviněn. Nejméně dva lidskoprávní právníci mu nabídli, že ho budou obhajovat. Očekává se, že bude McNeilly obviněn, že odešel bez povolení ze služby. Ministerstvo obrany už potvrdilo, že McNeilly nebude žalován za prozrazení státních tajemství.

Pokud by byl shledán vinným, byl by zřejmě odsouzen do vojenského vězení, avšak nikoliv na dlouho.

Ve své zprávě McNeilly argmentoval, že je obtížnější dostat se do některých nočních klubů než k jaderným ponorkám na základně Faslane. V důsledku chronického nedostatku pracovních sil v důsledku vládních škrtů je to prý "otázkou času, než se k jadernému deterentu dostane psychopat nebo terorista".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5349

Diskuse

Obsah vydání | 25. 5. 2015