30898

Zinscenovaný chaos: Skutečný odstrašující prostředek Ruska

25. 6. 2023

čas čtení 8 minut

 
Prigožinova vzpoura vytváří politickou tříštivou bombu
 

Putin mrknul. Prigožin může řídit své neokoloniální zločinecké impérium z Běloruska. Někteří generálové budou propuštěni. Válka pokračuje. Takové je zdání. Ale jaká je podstata? ptá se Paul Mason. 

V posledních 24 hodinách mě deprimuje neschopnost západních médií vyrovnat se s realitou ruského fašismu, kde je koncept zdání/podstata zásadním analytickým nástrojem.

To, co se zdá, a to, co se skutečně děje, se téměř vždy liší: pravda je obsažena ve faktech, ale není prezentována prima facie. Musíte analyzovat, rozeznávat signál od šumu, dešifrovat zprávu od signálu.  

 20449

Možné důsledky Prigožinovy akce

25. 6. 2023

čas čtení 2 minuty

Některé možné výsledky sobotních událostí, píše Anton Geraščenko.

1. Ve Wagnerově PMC údajně začal rozkol mezi těmi, kteří se cítili být zneužiti, a těmi, kteří zůstali Prigožinovi věrní i po neúspěšné vzpouře.

2. Bojoví piloti údajně opustili společnost Wagner PMC kvůli nesouhlasu se způsobem, jakým byly včera zničeny letouny a vrtulníky ruských vzdušných a kosmických sil.

3. Vertikála moci se zhroutila.
 
Nikdo v Rusku se už nemůže cítit bezpečně. Ani vládní činitelé, ani oligarchové, ani důstojníci FSB, kteří si dříve mysleli, že jsou vládci života. Putin včera přestal mít v Rusku monopol na násilí.  Ukázalo se, že o všem rozhodují frakce, které mají více zbraní a odhodlání.  



29817

Co pro mě znamená George Orwell

25. 6. 2023 / Matěj Metelec

čas čtení 4 minuty



S Georgem Orwellem, od jehož narození dnes, 25. června, uplynulo sto dvacet let, jsem se poprvé setkal na gymnáziu, tuším někdy v patnácti. Učitel angličtiny, kterému jsme přezdívali Melounek, nám zadal číst román 1984. Jeho skutečné jméno si nepamatuju, jen to, že byl zrzavý a velmi mladý a patrně se nám snažil skrze seznámení s nejslavnější dystopií vštípit odpor k totalitarismu. (Možná mu ale šlo přece jen o něco jiného, protože jsem s ním četli i Huxleyho Konec civilizace.) Ten se na konci devadesátých let ztotožňoval s politickou levicí a celý antitotalitární narativ byl součástí svébytné post-disidentské varianty „whigovské historie“. V jejím rámci se Orwell vepsal do českého povědomí jako antikomunista (kterým byl) a autor dvou beletristických děl, která se u nás někdy četla bezmála jako románové verze Hayekovy Cesty do otroctví. Těžko se šlo více mýlit. Navzdory odpudivému Angsocu z jeho posledního románu zůstal Orwell do konce života přesvědčeným socialistou.

Ruská agrese na Ukrajině: Šéf skupiny Wagner Prigožin se na základě dohody přestěhuje do Běloruska

24. 6. 2023

čas čtení 13 minut


- Putin obnovil závazek ke "zvláštní vojenské operaci" 

Ruský prezident vystoupil ve státní televizi poprvé od chvíle, kdy Wagnerova ozbrojená vzpoura hrozila svržením jeho režimu. Potvrdil, že invaze bude pokračovat. Projev byl natočen před Prigožinovou akcí.

- Šéf skupiny Wagner Jevgenij Prigožin se přestěhuje do Běloruska na základě dohody o ukončení ozbrojené vzpoury, kterou Prigožin vedl proti ruskému vojenskému vedení, uvedl v sobotu večer Kreml.
- Obyvatelé Rostova se loučí s wagnerovci, jako by to byly celebrity na nějakém rockovbém koncertu:



Dohodu zprostředkoval běloruský prezident Alexandr Lukašenko.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že Lukašenko nabídl zprostředkování se souhlasem Vladimira Putina, protože se s Prigožinem osobně zná asi 20 let.

Peskov uvedl, že trestní řízení, které bylo proti Prigožinovi zahájeno pro ozbrojenou vzpouru, bude zastaveno a že bojovníci z Wagnerovy skupiny, kteří se zúčastnili jeho "pochodu za spravedlnost", nebudou klvůli své předchozí službě Rusku nijak postiženi.

Ačkoli Putin již dříve slíbil potrestat účastníky vzpoury, Peskov uvedl, že dohoda měla "vyšší cíl", a to zabránit konfrontaci a krveprolití.

Prigožin a všichni jeho bojovníci opustili vojenské velitelství v  městě Rostov na Donu, které předtím obsadili, uvedla agentura RIA.


Záběry na sociálních sítích  ukazují šéfa Wagnera Jevgenije Prigožina, jak opouští vojenské velitelství ve městě Rostov na Donu, které jeho jednotky předtím obsadily. Skupina přihlížejících tleskala a přistoupila k autu, aby si s náčelníkem žoldnéřů potřásla rukou.

Rostov na Donu je důležitým taktickým místem pro ruské válečné úsilí na Ukrajině. Je to největší město na jihu Ruska a hlavní město Rostovské oblasti, která sousedí s částí východní Ukrajiny, kde zuří válka. Město je vzdáleno pouhých 100 km  od hranic a je sídlem velitelství ruského jižního vojenského okruhu - velitelství, které Wagner okupoval - jehož 58. kombinovaná armáda bojuje proti kyjevské protiofenzívě.

- Americké špionážní agentury zachytily informace, které naznačují, že vůdce skupiny Wagner plánoval podniknout kroky proti ruskému vojenskému vedení již v polovině června, informovala americká média. Deníky Washington Post a New York Times, které uvedly, že představitelé amerických zpravodajských služeb uspořádali v Bílém domě, Pentagonu a na Kapitolu brífinky o možnosti nepokojů v jaderně vyzbrojeném Rusku celý den před jejich vypuknutím.

- Analytici jsou  událostmi zmateni, většina z nich tvrdí, že je příliš brzy na to, aby se dalo říci, zda Putin padne, ale shodují se, že ho vzpoura značně poškodila. Institut pro studium války poznamenal, že Kreml se snažil dát dohromady soudržnou reakci na vzpouru a že "Wagner by pravděpodobně dokázal dosáhnout předměstí Moskvy, kdyby se Prigožin rozhodl jim to nařídit".

- Ukrajinská armáda v sobotu uvedla, že její síly postoupily u Bachmutu na východní frontě a dále na jih.
Náměstkyně ministra obrany Hanna Maliar uvedla, že byla zahájena ofenzíva u skupiny vesnic obklopujících Bachmut, který byl po měsících bojů v květnu dobyt Vagnerovými silami. Oleksandr Tarnavskij, velitel jižní fronty, uvedl, že ukrajinské síly osvobodily oblast u Krasnohorivky, západně od Ruskem drženého regionálního centra Doněcku.
 

Prigožinovo vzbouření - průběžné informace

24. 6. 2023

čas čtení 17 minut

- Putinovo prezidentské letadlo údajně odletělo z Moskvy do Petrohradu.

Peskov zároveň uvádí, že Putin pracuje v Kremlu.

- "Prozatím v souvislosti s hrozbou dobytí Moskvy mohou být do Petrohradu přemístěny orgány státní správy Ruské federace.  Řada vysoce postavených úředníků se tam již nachází" - rosZMI

 
- Nejbohatší člen ruské vlády, vicepremiér Denis Manturov, opustil zemi. Odletěl do Turecka - ruská média


- Rusko: "Několik jednotek ministerstva obrany zapojených do války se pohybuje pod Prigožinovým velením. Celý sbor. Velitelé Šojgu a Gerasimov jsou odvoláváni."

- Civilisté v Rostově vozí bojovníkům Wagnerovy armády jídlo a nápoje.

- Ruští vojáci se hromadně vzdávají Wagnerově PMC ve Voroněži.
Wagner nyní kontroluje jak Rostov (1,1 milionu obyvatel), tak Voroněž (rovněž 1,1 milionu obyvatel). Wagner se nyní bez odporu blíží ke Krasnodaru (1 milion obyvatel) a Volgogradu (950 tisíc obyvatel).
- Prigožin vydal svůj první veřejný projev z velitelství Jižního vojenského okruhu v Rostově na Donu, městě s 1,1 milionu obyvatel, které nyní Wagnerova PMC plně ovládá.
Anglické titulky.


- Putinovo letadlo vzlétlo z Moskvy a zmizelo z radarů

#Putinovo speciální letadlo Il96-300PU (Point of Control) vzlétlo z #Moskvy směrem na Petrohrad ve 14:16 moskevského času, ukazují data FlightRadar. Cíl letu nebyl upřesněn a letadlo zmizelo ze sledovacího systému poblíž Tveru. V Tverské oblasti se nachází jedno z Putinových sídel.

Letoun je vybaven pro řízení ozbrojených sil.


- Medveděv byl údajně evakuován z Moskevské oblasti spolu se svou rodinou a asistenty.

Již dříve se objevily informace, že vrtulník údajně s Putinem na palubě odletěl do Valdaje.
 
 

 20448

Rostov na Donu: proč se ruské město stalo terčem útoku skupiny Wagner?

24. 6. 2023

čas čtení 2 minuty


Šéf žoldnéřských sil Jevgenij Prigožin tvrdí, že jeho bojovníci mají pod kontrolou vojenské objekty ve městě
 


Po noci plné zmatku a chaosu velitel skupiny Wagner Jevgenij Prigožin prohlásil, že se nachází uvnitř velitelství ruské armády v Rostově na Donu. Ještě mimořádněji šéf žoldnéřské skupiny prohlásil, že jeho bojovníci mají pod kontrolou vojenské objekty ve městě.

 

 19385

Ruská agrese na Ukrajině: Putin říká, že ti, kdo stojí za "ozbrojenou vzpourou", budou potrestáni

24. 6. 2023

čas čtení 8 minut

Ruské kanály na Telegramu informují, že Wagnerova vojska vstoupila do města Voroněž a jsou na předměstí Krasnodaru a Volgogradu. Nikdo proti nim nebojuje.


Jevgenij Prigožin slíbil, že se "pomstí" poté, co obvinil ruskou armádu, že se zaměřila na jeho síly raketovým útokem

- Putin v sobotu vystoupil s mimořádným televizním projevem v době, kdy šéf žoldnéřů Wagner vede ozbrojenou vzpouru:




    Putin řekl, že Rusko bojuje "nejtěžší bitvu o svou budoucnost".

    Řekl, že Wagnerova "ozbrojená vzpoura" je "kudlou do zad" Rusku. Vzpouru označil za zradu a řekl, že každý, kdo se postavil se zbraní v ruce proti ruské armádě, bude potrestán.

    Řekl, že udělá vše pro ochranu Ruska, že ruské ozbrojené síly "dostaly potřebné rozkazy" a že budou podniknuty "rozhodné kroky" ke stabilizaci situace.

    Putin prohlásil: "Udělám vše, co bude v mých silách, abych ochránil svou zemi....a ti, kteří zorganizovali ozbrojenou vzpouru, budou pohnáni k odpovědnosti. Ty, kteří se do toho nechali zatáhnout, vyzývám, aby zastavili své zločinné jednání."

-  Šéf žoldnéřské skupiny Wagner tvrdí, že převzal kontrolu nad všemi vojenskými objekty ve městě Rostov na Donu, a požaduje, aby k němu přišlo ruské vojenské vedení poté, co je obvinil ze zabíjení svých sil. Na videích zveřejněných v sobotu brzy ráno na sociálních sítích Jevgenij Prigožin tvrdil, že se nachází na velitelství Jižního vojenského okruhu (JVO) v Rostově, a požadoval, aby do města vzdáleného 1 000 km jižně od Moskvy přijeli ministr obrany Sergej Šojgu a nejvyšší ruský generál Valerij Gerasimov. Videa nebylo možné ověřit.

 "Osobní zájmy vedly ke zradě naší země a věci, za kterou bojují naše ozbrojené síly."

- Mezitím ukrajinské letectvo uvedlo, že během nočního náletu zničilo 41 ruských raket a dva drony.

Rusko zahájilo trestní stíhání proti Prigožinovi kvůli "ozbrojené vzpouře" po výzvě k útoku na armádu

24. 6. 2023

čas čtení 12 minut

Prigožin na svém kanálu na Telegramu: Vstupujeme do Rostova. Proti dětem nebojujeme. Šojgu proti nám posílá osmnáctileté chlapce. Nemusíte nám stát v cestě.

Prigožin: Překročili jsme státní hranice na všech místech. Vstupujeme do Rostova. Poslali proti nám vojáky základní služby a ti se stahují. Pohybujeme se. Jdeme celou cestu.



Ruská tajná policie  FSB zahájila trestní řízení poté, co Jevgenij Prigožin obvinil ruskou armádu z raketového útoku a řekl, že "zlé" vedení Ruska musí být zablokováno

Ruská bezpečnostní služba FSB zahájila trestní řízení pro ozbrojenou vzpouru proti Jevgeniji Prigožinovi ze společnosti Wagner poté, co tento šéf žoldnéřů obvinil ruskou armádu z raketového útoku na své síly a zavázal se, že "zničí" své konkurenty.

V mimořádné sérii zvukových záznamů zveřejněných v pátek pozdě večer Prigožin prohlásil, že ruský raketový útok zabil desítky jeho bojovníků, a slíbil, že se "pomstí" a "zastaví zlo, které způsobilo vojenské vedení země".

"Ti, kdo dnes zničili naše kluky, kdo zničili desítky, desítky tisíc životů ruských vojáků, budou potrestáni. Žádám: nikdo se nebraňte," řekl Prigožin.

Rozhovor Britských listů 610. Dokáže psychiatrie v ČR pomoci mladým lidem, kteří jsou po covidu v krizi?

23. 6. 2023

čas čtení < 1 minuta

 

Ta krize je opravdu vážná, avšak jsou psychiatři a psychologové v ČR schopni s tím něco dělat? Psychiatrie je zanedbaná a psychiatři a psychologové se neshodnou, co vlastně dál dělat. Viz nedávná krize v psychiatrické nemocnici v Kroměříži, kde protestovali proti řediteli (který pak odstoupil) tamější odborníci. Napsali petici, která nebyla vyslyšela, a proto pak polovina primářů, většina atestovaných lékařů, někteří kliničtí psychologové a k nim se přidala i většina mladých lékařů podali výpovědi. O této problematice hovoří Jan Čulík s Davidem Ungerem, klinickým psychologem který nyní působí ve Zlíně.

 16578

V kleci antihumanismu

24. 6. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 4 minuty

"Je to svod procházející z hlubin kolektivního podvědomí, výzva metafyzického nápovědy, ustavičný společenský požadavek: SÍLA.

Ta síla se neobrací jen na umění, nýbrž především na skutečnost samu. Usiluje o pravý opak toho, o co se snažili Flaubert, Janáček, Joyce, Hemingway. Hází přes přítomný okamžik závoj upletený z klišé, aby za ním zmizela tvář skutečnosti. Aby ses nikdy nedověděl, co jsi žil."

(Milan Kundera, Hledání přítomného času, 1991)

Přítelkyně a přátelé, proč chodit kolem horké kaše - jsme v uzavřeni v kleci systému, který opravdu má veškeré objektivní znaky antihumánní společnosti. Pro člověka mé osobní historie, mého mládí, hodnot Charty 77, Listopadu 89, Olgy a Václava Havlových, Petra Uhla, Ivana Martina Jirouse...je to obrovská osobní porážka celé mé generace a stále přemýšlím, jak se to mohlo stát? Kdy se najednou změní v duši člověka soucit v tvrdost?

Ani jedno dítě uprchlíků do ČR, křičí napříč politickým spektrem političky a politici v situaci, kdy se stovky malých, utopených, nafouklých dětských tělíček tahají z moře a my u toho chroupem brambůrky a čekáme na tak milý seriál o nás - Vyprávěj.

Amatérskou ponorku u Titanicu zřejmě zničil tlak vody už v neděli

23. 6. 2023

čas čtení 8 minut

Jistě naši čtenáři už zaznamenali, že pět členů posádky amatérské ponorky Titan firmy OceanGate, kteří byli nezvěstní, zahynulo zřejmě už v neděli, kdy pravděpodobně ponorku rozdrtil nedaleko vraku Titanicu tlak vody. Průzkumníci tam nalezli na mořském dně trosky.

Ponorka byla neuvěřitelným bezpečnostním hazardem. Její majitel a firma OceanGate dostala písemnou, ostře varovnou analýzu, že se v tomto stavu plavidlo nedá používat. Ignorovali to.

Samozřejmě, média nám zpřítomnila poslední chvíle milionářů, o mrtvých jen dobré - jenže, jak na to poukazují nejen lidskoprávní organizace: teď byla světová média týden posedlá jejich osudem. Mezitím umírají ve Středozemním moři utopením tisíce uprchlíků - ale koho by to zajímalo... ? Obscénní svět.

POHŘEŠUJE SE 5 BOHATÝCH LIDÍ: OBROVSKÁ ZÁCHRANNÁ AKCE ZA MNOHO MILIONŮ DOLARŮ
POHŘEŠUJE SE 750 MIGRANTŮ: UZAVŘETE HRANICE!!


Andrew Stroehlein Human Rights Watch: Takže, co kdyby od nynějška říkali uprchlíci a migranti, že hledají Titanic ... a ne jen tak nudné věci jako bezpečí a lepší život? Vedlo by to k tomu, že by vlády posílily své vyhledávací a záchranné akce?




Kenneth Roth, Human Rights Watch:

Jsem snad jediný, kdo vnímá obrovský rozdíl mezi rozsáhlým úsulím zachránit pět lidí v ponorce u Titanicu a mezi chabou akcí řecké pobřežní stráže, která nezachránila stovky uprchlíků z jejich zjevně životu nebezpečné lodi, než se potopila?


Několik podrobností:

Přibývají otázky ohledně konstrukce ponorky Titan

23. 6. 2023

čas čtení 6 minut

 

Lidé vyjadřují pochybnosti ohledně bezpečnostních standardů plavidla a nedostatečné certifikace,  americké námořnictvo hlásí pravděpodobnou implozi


Probíhá vyšetřování ztráty ponorky Titan, o níž se předpokládá, že při nedělním ponoru na místo vraku Titaniku explodovala a zabila všech pět členů posádky. Narůstají otázky ohledně experimentální konstrukce plavidla, bezpečnostních norem a nedostatečné certifikace.

Naděje na nalezení živých mužů se rozplynuly ve čtvrtek, kdy americká pobřežní stráž oznámila, že dálkově řízené vozidlo (ROV) prohledávající mořské dno poblíž místa vraku Titaniku  645 km jižně od St John's v Newfoundlandu našlo trosky "odpovídající katastrofické likvidci této tlakové komory".

Prigožin: Ukrajina Donbas nebombardovala a nechystala se 24.2. 2022 napadnout Rusko

23. 6. 2023

čas čtení 2 minuty

Prigožin popírá oblíbený ruský mýtus, že Ukrajina osm let bombardovala okupované části Donbasu. "Odhalil", že Ukrajina se nechystala 24. února napadnout Rusko.

Prigožin: "Po roce 2014, od roku 2014 do roku 2022, vykrádali Donbas různí lidé. Část z nich byla z prezidentovy správy, část byla FSB, část z nich byla oligarchové jako Kurčenko. To jsou lidé, kteří kradli peníze od obyvatelů Donbasu v neuznaných republikách "DPR" a "LPR". V těchto republikách existovaly sbory lidových milic, které měly bojovat proti ukrajinským útokům. Avšak tyto jednotky vlastně neexistovaly, v nich byl jen minimální počet bojovníků a určitý počet generálů si jen mezi sebou rozděloval peníze. S platem 40 000 rublů zůstalo 20 000 peněz v šupleti. 20 000 dostala ta osoba, která podepsala, že bojovník existuje, a je doma, protože se nebojuje. A ty mrtvé duše dostaly tyhle peníze, generálové dostávali tyhle peníze namísto těch mrtvých duší, a ty rozpočty byly rozkradeny. Donbas bylo fantastické místo, kde rozkrádali peníze jak zaměstnanci prezidentova úřadu. Nejprve to byl Surkov, pak Kazak. Pak kradla i FSB a absolutně jasně hierarchie generálů. A teď vysvětlím, proč byla zahájena speciální vojenská operace. Ukrajinci měli skupinu, která byla umístěna na hranicích Donbasu, přesně to byla ta, kterou jsme prorazili z Popasny do Bachmutu. Ta skupina se skládala s několika dobrovolníků, řekněme to tak, z nacionalistických formací a také z oficiální ukrajinské armády. Ta skupina si vyměňovala výstřely - my jsme stříleli na ně, oni stříleli na nás, a to trvalo těch dlouhých osm let - od roku 2014 do roku 2022. Někdy to množství různé střelby vzrostlo, někdy pokleslo. 24. února 2022 se nic mimořádného nedělo. Dnes se snaží ministerstvo obrany zblbnout společnost. Snaží se zblbnout prezidenta a vykládá historku o šílené agresi z ukrajinské strany a že se na nás chystala Ukrajina zaútočit s celým blokem NATO. "



 17360

Studie zjistila, že ekologické body zvratu mohou nastat mnohem dříve, než se očekávalo

23. 6. 2023

čas čtení 3 minuty


Amazonský deštný prales a další ekosystémy by se mohly zhroutit "velmi brzy", varují vědci

Podle nové studie, která modeluje, jak se zlomové body mohou vzájemně zesilovat a urychlovat, je pravděpodobné, že ekologický kolaps začne dříve, než se dosud předpokládalo.

Na základě těchto zjištění autoři varují, že více než pětině ekosystémů na celém světě, včetně amazonského deštného pralesa, hrozí během nynějšího lidského života katastrofický kolaps.

Ruská agrese na Ukrajině: Rusko zaútočilo na letiště v Chmelnyckém na pozadí varování před raketovými útoky a útoky dronů proti celé Ukrajině

23. 6. 2023

čas čtení 5 minut

 

Rusko údajně podniká útoky na letiště Vijsk z Kaspického moře, ukrajinská armáda uvádí, že v pátek brzy ráno platí po celé zemi výstrahy před nálety


- Ukrajina utlumila raketový nálet mířící na   letiště na západě země, sděluje armáda

Ukrajinská protivzdušná obrana v pátek časně ráno sestřelila 13 ruských řízených střel mířících na vojenské letiště v  Chmelnické oblasti, uvedlo ukrajinské letectvo.

Sdělilo, že rakety byly odpáleny ruskými bombardéry z oblasti Kaspického moře, informuje agentura Reuters.

Úřadující gubernátor regionu Serhij Ťurin uvedl, že útok směřoval na letiště Vijsk nedaleko Chmelnického kraje.

Střely byly odpáleny z několika bombardérů Tupolev Tu-95, uvedl na Telegramu a dodal, že byly sestřeleny hlavně v Chmelnické oblasti.

Pax oligarchica

23. 6. 2023 / Albín Sybera

čas čtení 9 minut

 
Obrysy nového regionálního pořádku založeného na kompromisu s kleptokracií s sebou přinášejí rizika

Česko je v polovině mandátu vlády Petra Fialy po uši zabředlé v oligarchickém vlivu
 

České firmy, které se minulou dekádu podílely na prohlubování závislosti Česka na Rusku, a které podporovaly populistickou, vůči Putinově Rusku tolerantní, či přímo otevřenou politiku, se dokázala poměrně rychle adaptovat na situaci, kdy se Kreml octil v mezinárodní izolaci ze strany evropských a severoamerických zemí.

EPH Daniela Křetínského a Patrika Tkáče realizovala během energetické krize celou řadu významných transakcí v energetice v Holandsku, Německu, či Velké Británii. Kromě toho se z těchto předních představitelů post-normalizační generace československých byznysmenů stali také významní aktéři na francouzském mediálním a maloobchodním trhu.  

Já bych řekl, že bude Ficův režim na Slovensku ultrapravicový

23. 6. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Asi je to do určité míry hra se slovíčky, a Karel Dolejší má také pravdu, že v současnosti dochází k slučování evropské ultrapravice a ultralevice, a to bohužel v mnoha evropských zemích, jak na východě, tak na západě, ale já bych řekl, že hlavním rysem budoucí slovenské vlády, jejíž stoupenci uštvali prezidentku Čaputovou, jsou ultrapravicové rysy. 

Nikdo zdravého rozumu nemůže argumentovat, že Vladimír Putin a jeho krimiální ekipa v Kremlu a v dnešních ruských mocenských strukturách mají cokoliv společného s komunismem - je to tvrdě pravicový režim - koneckonců i Husákův režim byl svou podstatou ultrapravicový (nikoliv stalinský režim v padesátých letech, ten byl ultralevicový). Ale v Husákově normalizaci nebylo možno zastřít u protagonistů jeho režimu oné chtivosti po majetku, po vilách a západních konzumních předmětech. 
 

Hospodaření OSBL za duben 2023

1. 5. 2023

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Kritický stav financí Britských listů.

Přišel účet za vypracování účetnictví BL za rok 2022, 19 500 Kč. Zaplatili jsme zatím polovinu, znamená to, že  19. 5. 2023 máme na účtu 20 724 Kč. Potřebujeme 70 000 měsíčně.

Bez finanční podpory od čtenářů je další vydávání Britských listů nerealistické. Upozorňujeme, že my Britské listy vydávat nemusíme. Možná by byla úleva s tím po 27 letech denní práce skončit.

Jan Čulík
šéfredaktor

Vážení čtenáři,

Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich tří redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru. Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme.  Bohužel, příspěvky čtenářů každý měsíc mírně klesají. (JČ)

V dubnu 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou bohužel jen 48 418,97 Kč (v březnu to bylo 49 589,72 Kč),  výdaje byly v dubnu  54 820,89 Kč. Nemohli jsme našim redaktorům zaplatit řádný honorář.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Česká vláda: Uprchlíci, táhněte

22. 6. 2023

čas čtení < 1 minuta

ČR: Od prvního července skončí mnozí Ukrajinci na ulici

 18029

Putinské Rusko jako "syntéza tří epoch"

23. 6. 2023

čas čtení 1 minuta

17. června se Vladimir Putin zúčastnil ceremoniálu v Petrohradě, kde vedle sebe zavlály současně vlajky Ruské říše, Sovětského svazu a Ruské federace, Úřady zdůraznily kontinuitu ruských dějin, kterou kremelský vůdce tak aktivně propaguje.

 18666

Někteří Rusové se nyní hlásí k ultrapravičácké konspiraci o "velkém nahrazení"

23. 6. 2023

čas čtení 1 minuta

Představa, že přistěhovalci jsou přiváděni do země tou či onou politickou skupinou, aby nahradili "původní" populaci různých zemí, je populární mezi krajní pravicí v Evropě a ve Spojených státech. Nyní se rozšířila do Ruska, soudě podle komentářů na zasedání petrohradského Mezinárodní ekonomické fórum věnovaného přistěhovalectví.

 19995

Oligarchická vila v Kitzbühlu pro Putinovu dceru

23. 6. 2023

čas čtení 4 minuty

Interní dokumenty naznačují, že Putinův důvěrník Arkadij Rotenberg financoval nákup vily v Kitzbühlu. Dům využívala i Putinova dcera, upozorňují Maria Retter, Fabian Schmid, Carina Huppertz, Bastian Obermayer, Frederik Obermaier, Timo Schober a Graham Stack.

 20434

K "novinkám" politické módy v Rusku patří antisemitismus

23. 6. 2023

čas čtení 2 minuty

Kreml se v současné době snaží přijít s novými narativy pro nadcházející rok, říká Vladimir Pastuchov. Mezi ty, které testuje, patří i "injekce antisemitské hysterie" vzhledem k nedávnému prohlášení Vladimira Putina, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je "ostudou židovského lidu".

 20195

Je dvacet miliard pro sociální systém ukrajinských uprchlíků skutečně moc?

22. 6. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Podle zprávy na Seznamu se prý česká vláda zhrozila nákladů, které by přineslo zapojení ukrajinských uprchlíků do běžného sociálního systému. Údajně by to bylo téměř 20 miliard, tedy více než dvakrát více než dnes. Je skutečně dvacet miliard vynaložených pro tyto lidi, z nichž většina žije v nouzi, lidi uprchlé z domova, kde zuří a možná ještě roky bude zuřit válka, lidi často myslící na své zemřelé, umučené, zmrzačené, bojující příbuzné, hodně?

Ukrajinští uprchlíci tak mají kvůli dvaceti miliardám zůstat v našem státě lidmi druhé kategorie. Je jasné, že si na sociální systém nemohou vydělat, když velká část z nich jsou děti (a mnozí ukrajinští mladiství už musí tvrdě pracovat, aby živili rodinu) a když i ti, kdo mají nějakou vyšší kvalifikaci, pracují zpravidla ve špatně placených profesích. Co by se asi s těmi penězi stalo, kdybychom je ukrajinským uprchlíkům dali?

 19887

Zemřel prominentní whistleblower, který demaskoval toxické mechanismy moci: Přijde brzy o život i další whistleblower, tentokrát za mřížemi?

22. 6. 2023 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Minulý týden zemřel nestor whistleblowerů Daniel Ellsberg – kdysi nejnebezpečnější muž Ameriky – který v 92 letech podlehl rakovině slinivky. Bývalý vojenský analytik Ellsberg se proslavil před více než 50 lety tím, že zpracoval a následně předal tajnou dokumentaci Pentagonu o válce ve Vietnamu (tzv. Pentagon Papers) předním americkým tiskovinám (New York Times a Washington Post), přičemž riskoval dlouholetý pobyt ve vězení. Tento muž doslova až do posledního dechu varoval před existenciálním nebezpečím války, konkrétně jaderné války, jejíž doutnající ohniska spatřoval na Ukrajině a Tchaj-wanu. Ellsberg rovněž proklestil cestu dalším kurážným insiderům-whistleblowerům, v první řadě Julianu Assangeovi, jenž neměl podobné štěstí jako jeho starší kolega a který patrně za trestuhodného nezájmu značné části novinářské obce zemře za mřížemi.

Rozhovor Britských listů 608. Jakou roli hraje v ČR antikomunismus?

16. 6. 2023

čas čtení 15 minut



V souvislosti s nedávnou aférou v Pirátské straně, která nesmyslně vyhodila ze svého vedení jednu svou levicovější aktivistku, hovoří Bohumil Kartous s analytikem Matějem Metelcem o roli antikomunismu v české společnosti. Matěj Metelec argumentuje, že antikomunismus v ČR v podstatě skončil jako politická sila letos začátkem roku při volbě nového prezidenta, když byla většina českého národa ochotna zvolit prezidentem bývalé členy KSČ. Avšak přesto hraje určitou negativní roli v české společnosti i nadále.

Přepis rozhovoru:

 20429

Slovenská prezidentka prohlásila, že se nebude ucházet o znovuzvolení

22. 6. 2023 / Albín Sybera

čas čtení 4 minuty

 
Slovenská prezidentka prohlásila, že nebude kandidovat ve volbách

Robert Fico "ví, že dělat z někoho terč nenávistnými lžemi vedlo na Slovensku k vraždám", prohlásila Čaputová v květnu

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v úterý 20. června odpoledne v přímém přenosu oznámila, že nebude příští rok kandidovat ve volbách, což označila za těžké osobní rozhodnutí, píše Albín Sybera na serveru IntelliNews.

"Toto oznámení bude jedno z nejtěžších, které jsem učinila a ještě učiním ve svém životě," zahájila Čaputová své prohlášení na prezidentském hradě v Bratislavě poté, co místní média několik dní očekávala, že půjde o její oznámení, že nebude kandidovat ve volbách.

Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajina udeřila na most spojující Cherson a Krym

22. 6. 2023

čas čtení 15 minut

- Zelenskyj varuje, že se Rusko připravuje k vyhození do povětří jaderné elektrárny v Záporoží:

- Oprava silničního mostu v Čonharu po raketovém útoku, z něhož Rusko obvinilo Ukrajinu, může trvat až několik týdnů, uvedl ve čtvrtek na Krymu představitel ministerstva dopravy dosazený Ruskem  

Ruskem dosazení úředníci dříve ve čtvrtek uvedli, že ukrajinské rakety zasáhly most spojující Krym, který byl v roce 2014 anektován Ruskem, s Ruskem drženými částmi jižní Chersonské oblasti, píše agentura Reuters.


- Ruský soud ve čtvrtek zamítl odvolání reportéra listu Wall Street Journal Evana Gershkoviche proti jeho předběžnému zadržení na základě obvinění ze špionáže, které popírá, uvedl reportér agentury Reuters u soudu.

Gershkovich, občan USA, byl v březnu zatčen na základě obvinění ze špionáže poté, co ho ruská bezpečnostní služba FSB obvinila ze shromažďování vojenských tajemství ve městě Jekatěrinburg. Gershkovich i jeho zaměstnavatel obvinění odmítají.

Podle agentury Reuters se Gershkovich odvolal proti svému dalšímu zadržování v moskevské věznici Lefortovo před soudním procesem, jehož datum nebylo stanoveno.
 

 18530

Zelenskyj připouští, že protiofenzíva probíhá "pomaleji, než by bylo žádoucí"

22. 6. 2023

čas čtení 3 minuty


Ukrajinský prezident upozorňuje, že válka není hollywoodský film, zatímco Putin oznámil, že brzy budou zprovozněny rakety ICBM schopné nést jaderné zbraně

Volodymyr Zelenskyj připustil, že ukrajinská protiofenzíva probíhá "pomaleji, než je žádoucí", ale trvá na tom, že nebude zbytečně riskovat životy vojáků, aby splnil mezinárodní očekávání.

Výroky ukrajinského prezidenta přišly v době, kdy Vladimir Putin naznačil, že zřejmě došlo ke zlomu v intenzitě dlouho očekávané kyjevské protiofenzívy.

"Kupodivu v tuto chvíli pozorujeme určitý útlum," řekl Putin. "Je to způsobeno tím, že nepřítel utrpěl vážné ztráty, a to jak na personálu, tak na technice."

Dejte našim dětem najíst, píší rodiče ministru Bekovi

22. 6. 2023

čas čtení 5 minut

 
Podporují tak úsilí NESEHNUTÍ o změnu vyhlášky o školním stravování
Tisková zpráva NESEHNUTÍ z 22. 06. 2023

Široká veřejnost společně s NESEHNUTÍ vyzývá ministra školství Mikuláše Beka, aby se zasadil o novou vyhlášku o školním stravování. Lidé na ministerstvo posílají své výzvy ke změně zastaralé legislativy podpořené osobními příběhy, které dokazují neudržitelnost současného stavu.

„Naše gymnázium nabízí 5 jídel a ostatní školy nám tuto možnost výběru závidí. Studenti však v rámci předmětu biologie a chemie zkoumali jejich nutriční hodnoty a došli k závěru, že jsou u všech jídel nedostatečné. Převládá maso, moučné omáčky, smažené produkty, saláty jsou často zalité majonézou, jako vegetariánská jídla jsou nabízena jídla sladká nebo fastfoodová jídla typu langoš…“

Rozhovor Britských listů 607. Ohrožuje demokracii v ČR komunismus, nebo pravice?

9. 6. 2023

čas čtení < 1 minuta



Zdá se, že Česká republika je jaksi posedlá irelevantními hloupostmi. Pirátská strana vyhazuje svou členku ze svého vedení, protože zašla na "špatnou" akci, vládnoucí koalice, jak se zdá, není vůbec tak centristická, jak to vypadalo před posledními všeobecnými volbami, a půjde Česko cestou Maďarska, Polska a Slovenska? O tom hovoří Jan Čulík s politologem Ondřejem Slačálkem.

Rozhovor Britských listů 605. Jde Česká republika do kopru?

5. 6. 2023

čas čtení 1 minuta



Chceme také někdy slyšet nějaké hlasy odjinud než jen z Prahy! V Havířově (ne v Praze!) jsou měsíční náklady na bydlení za dvoupokojový byt 18 000 Kč. O tom, jak se Česká republika propadá do insolvence a jak proti tomu čeští politikové zřejmě nejsou schopni udělat nic, nemajíce vůbec žádnou strategii pro hospodářský a politický rozvoj země, mluví Jan Čulík s Petrem Harašímem, komentátorem Britských listů z Orlové.

Pozn. red.: Upřesnění: Pan Haraším řekl v rozhovoru, že ta částka 18 000 Kč je nájem. Dodává k tomu:  Možná jsem se špatně vyjádřil,  nicméně ona částka cca 18 tisíc je za nájem a energie. Je to ta částka, která se uvádí na žádost o příspěvek na bydlení, takže bychom mohli říct raději náklady na bydlení. Navíc teď jsou ještě doplatky za teplo, takže se částka nebezpečně blíží 20 tisíc měsíčně. Jde o byt ve čtvrtém patře bez výtahu a jde o byt 2 plus 1, čili obývák, ložnice a kuchyň. Byt patří oné Bakalově bývalé skupině dnes Heimstaden, která je pověstná svými cenami a ne moc kvalitou bydlení.
Mladá rodina s jedním dítětem tak dává za bydlení cca 60 až 70 procent z příjmů a jak jsem říkal, příspěvek na bydlení zatím není, je dána žádost a čeká se už víc než dva měsíce.



 20383

"Akt ekocidy": Občanské skupiny odsuzují využívání ukrajinské přehrady jako zbraně

22. 6. 2023

čas čtení 6 minut

"Zničení přehrady představuje nejvážnější zásah do životního prostředí během války. Přehrady se nesmí používat jako válečná zbraň. "

To je jedno z klíčových poselství, které bylo v úterý sdíleno v otevřeném dopise odsuzujícím "využití vodní přehrady Kachovka jako zbraně, jejíž zničení urychlilo katastrofu způsobenou člověkem, která se odehrává na Ukrajině a jejíž dopady budou životní prostředí a lidé pociťovat po celé generace".

 20430

Konec těžby 2030! Aktivisté a aktivistky Greenpeace protestují proti rozšíření dolu Bílina

22. 6. 2023

čas čtení 4 minuty

Tisková zpráva Greenpeace ČR


Aktualizace: Aktivisté a aktivistky slezli z rypadla v dole Bílina kvůli hrozbě extrémních bouřek. 

Bílina - 22. června 2023: Dnes brzy ráno vylezlo sedm aktivistů a aktivistek Greenpeace z Česka, Polska a Německa na skrývkové rypadlo hnědouhelného velkolomu Bílina. Na rypadle rozvěsí velký anglický transparent "End Fossil Crimes", který po několika hodinách vymění za český transparent "Konec těžby 2030". Protestují tak proti rozšíření a prodloužení těžby na dole Bílina před pondělní valnou hromadou firmy ČEZ, pod kterou spadá těžební společnost Severočeské doly.

30898

Rozmáhající se rusofobie nás vede na nebezpečnou cestu

22. 6. 2023

čas čtení 7 minut

V západním narativu o válce na Ukrajině se objevuje velmi nebezpečná tendence. Jedná se o rozšíření nenávisti k Putinovu režimu a jeho zločinům na celý ruský národ, ruskou národní tradici a ruskou kulturu. Tato tendence je samozřejmě trpce známá z historie nepřátelské propagandy, ale právě proto jsme se jí měli naučit vyhýbat, míní Anatol Lieven a Goerge Beebe na webu Responsible Statecraft.

30775

Himálajské ledovce by mohly do roku 2100 ztratit 80% svého ledu, což by ohrozilo dvě miliardy lidských životů

22. 6. 2023

čas čtení 4 minuty

Tým mezinárodních vědců z Nepálu v úterý zveřejnil varovnou zprávu, že ledovce v Himálaji a Hindúkuši tají zrychleným tempem a do konce století by mohly ztratit až 80% svého objemu, pokud nebudou přijata ambiciózní opatření ke snížení emisí, které oteplují planetu. Nejnovější výzkum Mezinárodního centra pro integrovaný rozvoj hor (ICIMOD) ukazuje, že v důsledku globálního zvyšování teploty mezi lety 2010 a 2020 mizely himálajské ledovce o 65% rychleji než v předchozích deseti letech, píše Jake Johnson.

30777

Evropa se zahřívá dvakrát rychleji než světový průměr, náklady na extrémní počasí loni činily dvě miliardy dolarů

22. 6. 2023

čas čtení 2 minuty

Světová meteorologická organizace (WMO) uvádí, že podle nové zprávy je Evropa kontinentem, kde dochází k nejrychlejšímu oteplování na světě, a to dvakrát rychleji než v celosvětovém průměru. Globální oteplování je způsobeno tím, že lidé spalují uhlí, fosilní plyn a ropu a vypouštějí do atmosféry miliardy tun oxidu uhličitého. CO2 je skleníkový plyn, který brání slunečnímu teplu, aby se po dopadu na povrch světa snadno vyzařovalo zpět do vesmíru. Čím více je těchto skleníkových plynů v atmosféře, včetně oxidu uhličitého, metanu a vodní páry, tím více stoupá průměrná teplota povrchu Země. Tento nárůst však není na celém světě rovnoměrný. Existují horké oblasti, které se oteplují rychleji než ostatní. Arktida se ohřívá čtyřikrát rychleji než průměrná globální teplota. Evropa se ohřívá dvakrát rychleji, stejně jako blízký Blízký východ, informuje Juan Cole.

30027

Blinken našel s Čínou společnou řeč: vydrží ale pozitivní vibrace?

22. 6. 2023

čas čtení 7 minut

Pozitivním výsledkem dvoudenní návštěvy ministra zahraničí Antonyho Blinkena v Číně je, že se Washingtonu a Pekingu podařilo vést racionální a perspektivní rozhovory o vzájemných vztazích. Při mnoha předchozích dvoustranných setkáních na vysoké úrovni často převládalo obviňování, což neponechávalo prostor pro skutečné a konstruktivní diskuse. Tentokrát tomu tak nebylo, píší Michael D. Swain a James Park na webu Responsible Statecraft.

Aktualizace: Den po Blinkenově návštěvě označil prezident Biden svůj čínský protějšek za diktátora.

30774

Daň z majetku by podle ekonomů mohla pomoci chudším zemím řešit klimatickou krizi

22. 6. 2023

čas čtení 4 minuty

Skupina více než stovky předních ekonomů vyzvala ke zdanění extrémního bohatství, aby se zaplatily škody způsobené klimatem těm nejchudším.

Daň z bohatství nejbohatších lidí světa by přinesla biliony dolarů, které by mohly být použity na pomoc chudším zemím při přechodu na nízkouhlíkové hospodářství a na "ztráty a škody", tedy na záchranu a obnovu zemí postižených klimatickou katastrofou, informuje Guardian. 

Ruská agrese na Ukrajině: Podle Ruska byly na cestě do Moskvy sestřeleny ukrajinské bezpilotní letouny; Spojené království představilo nový balík pomoci pro Ukrajinu

21. 6. 2023

čas čtení 13 minut

 

Moskevský gubernátor tvrdí, že se drony přiblížily k vojenským skladům; v Londýně začíná britská konference na podporu obnovy

- Cyklisti a ukrajinská válka:

- Drony sestřeleny při přiblížení k vojenským skladům u Moskvy, tvrdí Rusko


Dva bezpilotní letouny byly sestřeleny na cestě k vojenským skladům v Moskevské oblasti, uvedl podle agentury Reuters gubernátor oblasti Andrej Vorobjov.

"Byly nalezeny trosky, žádné škody ani oběti," uvedl Vorobjov a dodal, že drony spadly poblíž obce Kalininec.

Ruské kanály v aplikaci pro zasílání zpráv Telegram, včetně jednoho s vazbami na bezpečnostní služby, uvedly, že nejméně jeden další dron byl zachycen u obce Lukino.


- V Londýně ve středu ráno začala konference o obnově Ukrajiny. Na konferenci vystoupil ministr zahraničí James Cleverly.

Říká:

    Dámy a pánové, vítejte. Je zde více než 1000 osob s rozhodovací pravomocí ve veřejném a soukromém sektoru. Vlády zastupující 61 států, 33 mezinárodních organizací, více než 400 podniků a 130 organizací občanské společnosti. Po téměř 18 měsících, kdy Ukrajina odolávala ruské invazi v plném rozsahu, se dnes mezinárodní společenství schází se společnou vírou a důvěrou v budoucnost Ukrajiny.

    Ruská invaze v plném rozsahu způsobila nevýslovné utrpení, ale Ukrajina se nyní obnovuje. Obnova nabízí příležitost nejen napravit to, co bylo ztraceno, ale také vykročit vpřed a obnovit ekonomiku, která bude modernější, otevřenější, ekologičtější a odolnější. Když jsem nedávno navštívil Kyjev, všude jsem již viděl stavební techniku JCB.

    Vidíte, že jde o uvolnění ukrajinského potenciálu, o podporu okamžitých potřeb Ukrajiny při obnově a o uvolnění obnovy vedené soukromým sektorem. Po obětech a utrpení války Ukrajinci plánují lepší budoucnost. A je v zájmu celého světa, aby země, kterou obnoví, byla silnější než kdy dříve, integrovaná do světových trhů a soběstačná.

Ukrajinské síly posilují pozice, kterých dosáhly v oblastech jižní frontové linie poté, co zaznamenaly "částečný úspěch" v boji s ruskými silami, uvedl dnes vojenský mluvčí

 20425

Piráti, konečná, vystupovat!

21. 6. 2023 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Piráti ve vnitrostranickém hlasování podpořili nesouhlas s dalším vládním působením ministra spravedlnosti. Protože premiér Fiala zkompromitovaného Blažka zřejmě neodvolá, následovat by měl odchod Pirátů z vlády.

Ukrajinské síly postupují na jih od vesnice k vesnici, ztráty přibývají

21. 6. 2023

čas čtení 5 minut


Nejzřetelnějšího pokroku v protiofenzívě bylo dosaženo severně od okupovaného Mariupolu, ale kyjevské jednotky za to zaplatily vysokou cenu



Nad řetězcem vesnic po proudu řeky od Ukrajinci držené vesnice Velyka Novosilka se vznášel černý dým, zatímco nedaleká ukrajinská těžká děla vedla uši drásající palbu na Rusy skrývající se mezi rozbitými budovami osad, píší reportéři deníku Guardian.

K nejzřetelnějšímu pokroku ve dva týdny trvající ukrajinské protiofenzívě došlo právě zde, 75 kilometrů severně od zničeného a okupovaného pobřežního města Mariupol, v obvykle ospalé změti zemědělských obcí ležících na klikatící seí řece Mokri Jaly.

 20428

"Vrátíme se k holandštině!" Holandské univerzity dostanou nařízeno rušit kurzy v angličtině

21. 6. 2023

čas čtení 5 minut


Návrh zákona o vzdělávání požaduje, aby dvě třetiny obsahu standardního bakalářského studia byly v nizozemštině

 
Když Británie odhlasovala odchod z EU, nizozemské univerzity začaly nabízet více kurzů v angličtině a cizinci proudili do Nizozemska.

Vzhledem k tomu, že v Nizozemsku studuje na vysokých školách 122 287 zahraničních studentů, což je 15 % všech studentů v zemi, však vláda navrhuje omezit počet studentů ze zemí mimo Evropský hospodářský prostor v některých oborech a přinutit univerzity, aby nabízely alespoň dvě třetiny obsahu standardních bakalářských titulů v nizozemštině, pokud univerzita neodůvodní výjimku.

Lidská cena ukrajinské protiofenzívy

21. 6. 2023

čas čtení < 1 minuta

"Jaký má smysl tato válka? Proč zabíjet mladé muže? Proč nám to dělá? Co to má za smysl? Já mluvím ukrajinsky i rusky."

"Každá ukrajinská rodina bude truchlit."

Dojemná reportáž Channel 4 News o ukrajinských padlých a jejich rodinách.

 20094

Ruský terorista Girkin-Strelkov: Prohrajeme!

21. 6. 2023

čas čtení 1 minuta

Terorista Girkin-Strelkov: "Rusko nemá šanci vyhrát, Putin a vyšší vrstvy ruského vedení jsou blouznivci. Rusko ztratilo veškerou iniciativu na frontách."

Girkin-Strelkov:  "Náš vrchní velitel tuhle válku vůbec nevyhraje. Ať už jsme dosáhli v této válce jakýchkoliv vítězství, s tímto přístupem vedení státu to prohrajeme. Prostě to prohrajeme. Před rokem protivník neútočil nikde. Iniciativa byla plně na straně ruských ozbrojených sil. A co vidíme teď? V červnu 2023 byl opuštěn Cherson, Izjum byl opuštěn, Kupjansk byl opuštěn. Prezident se zmiňuje o počtu 140-180 zničených tanků za několik dní. Oni mu přinesou data a on nerozumí tomu, co říká. Řekněte mi, proč by tomu měl rozumět. On tomu klidně možná věří, kdyby mu podsunuli počet 1 800 tanků, řekne to taky. On v životě neviděl tank, leda na přehlídce. Co to má s hlavou? Opravdu se chová ne jako stařík, ale jako dítě. Absolutně neprofesionálně. Nevzdělané kádry v nejvyšších postaveních Ruské federace... Šanci na vítězství nemáme. Vůbec žádnou."



Sedmnáctý pochod za zklidnění dopravy v Praze

21. 6. 2023

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva

Kampaň za zklidnění pražské dopravy pokračovala pochodem, který se v úterý po páté hodině odpolední vydal z Florence na Mariánské náměstí. Začátek průvodu organizátorům zkomplikovala nepřítomnost policie. Průvod i přesto vyrazil na cestu. 

Úterního průvodu za zklidnění dopravy se zúčastnilo okolo padesáti lidí. Když se ukázalo, že policie nedorazí, účastníci se dohodli, že přesto vyrazí původní trasou a pro zajištění vlastní bezpečnosti zastaví dopravu v celé šíři vozovky. 



 18694

Rusko vyhrožuje, že zaútočí na ukrajinská "rozhodovací centra", pokud Kyjev použije na Krymu západní zbraně

21. 6. 2023

čas čtení 3 minuty


Sergej Šojgu bez poskytnutí důkazů prohlásil, že Ukrajina připravuje úder proti Krymu s použitím raket

Použití raket dodaných USA a Spojeným královstvím by znamenalo "plné zapojení Západu", tvrdí ruský ministr obrany


Rusko pohrozilo úderem proti "rozhodovacím centrům" Kyjeva, pokud Ukrajina použije rakety dodané Západem proti okupovanému poloostrovu Krym. Je to nejnovější pokus Kremlu zbrzdit podporu NATO Kyjevu v probíhající ukrajinské protiofenzívě.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu v úterý prohlásil, že případné použití raket HIMARS dodaných USA a střel Storm Shadow dodaných Spojeným královstvím proti cílům na Krymu by znamenalo "plné zapojení Západu do konfliktu a znamenalo by okamžité údery na rozhodovací centra na ukrajinském území". Mezi ně podle všeho patří ukrajinská prezidentská administrativa a velitelství zpravodajských služeb.

 19219

Putinská ideologie: K otázce integrity

21. 6. 2023

čas čtení 2 minuty

Vladimir Putin je oddán k myšlence jediného proudu ruského historie, v němž mají být uctívány téměř všechny postavy této tradice. Ale takové snahy často vedou k absurdním a dokonce urážlivým kombinacím, které pobuřují jak s ohledem na historickou pravdu, tak i ty, kteří by chtěli této ideologii věřit, upozorňuje Alexej Makarkin.

 18489

Srovnání ruské a ukrajinské ideologie

21. 6. 2023

čas čtení 2 minuty

Rusové a Ukrajinci se ideologicky liší v revanšismu, předmětu jejich zášti a nacionalismu. Tyto rozdíly je třeba uznat, neboť jen pak lze pochopit podstatu současného krvavého vojenského konfliktu mezi nimi, říká Svjatoslav Afonkin.

 20053

Jak reálný je vlastně rozpad Ruska?

21. 6. 2023

čas čtení 1 minuta

Mnoho emigrantských politiků, ruských i neruských, mluví o hrozícím kolapsu Ruska. Jde o postoj, který je pochopitelný, ale zásadně defektní, protože je to klasický příklad zbožného přání - víry že to, co člověk chce, aby se stalo, je to, co se stane, říká Taťána Vincevskaja.

 20426

Co signalizují rozmlácené ruské silnice?

21. 6. 2023

čas čtení 1 minuta

Teorie rozbitých oken, kterou předložili James Q. Wilson a George Kelling v roce 1982, tvrdí, že známky nepořádku v určité čtvrti, jako rozbitá okna, která nejsou opravena, vedou k vážnějším problémům - včetně většího počtu rozbitých oken, ale také závažnějších trestných činů.

44386