Západní země spouštějí řadu plánů, jak udržet krok s ukrajinskými potřebami vyzbrojování

21. 6. 2023

čas čtení 8 minut
Očekává se, že lídři NATO příští měsíc podepíší nový plán obranné výroby. Dokáže ale průmysl držet krok?, ptají se Paul McLeary, Lili Bayer a Lara Seligman.

Ministři obrany NATO v pátek ukončili dvoudenní jednání v Bruselu, kde přislíbili další miliardy vojenské pomoci Ukrajině, zatímco Kyjiv vstupuje do druhého týdne své dlouho očekávané protiofenzívy proti Rusku.

Současně představitelé v USA a Evropě zintenzivnili plány na výrobu většího množství zbraní pro Ukrajinu v dlouhodobém horizontu a zároveň pracují i na doplňování vlastních zásob doma.

Otázka nyní zní: Dokáže obranný průmysl držet krok?

Problém se dostal do centra pozornosti během minulého týdne, kdy se na sociálních sítích začaly objevovat obrázky zničené techniky - včetně bojových vozidel Bradley americké výroby a německých tanků Leopard.

Potřeba zásobovat a udržovat v provozu techniku pro Ukrajinu bude trvat roky, zejména pokud Ukrajina vstoupí do NATO. Současně se jednotlivé vlády snaží zvýšit financování svých vlastních obranných průmyslových odvětví, aby zvýšily výrobu a pracovaly na hrdlech dodavatelských řetězců, které přetrvávají po desetiletích zanedbávání a narušení v době COVIDu.

Ministryně americké armády Christine Wormuthová novinářům v Pentagonu řekla, že velitelé jednotlivých druhů vojsk jsou i nadále znepokojeni tím, že obranný průmysl se stále ještě snaží uspokojit poptávku konfliktu.

"Poučení, které jsme si vzali z ukrajinského konfliktu, je, že naše průmyslová základna není tak robustní, jak potřebujeme, a to byl budíček," řekl Wormuth.

Vyzvala také Kongres, aby schválil dodatečné financování na podporu Kyjiva nad rámec výdajových stropů dohodnutých v rámci nedávné dohody o dluhovém limitu. Republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy nedávno odmítl jakýkoli pokus o překročení stropů v dohodě, a to doplňkovou dohodou zaměřenou na Ukrajinu.

Během let škrtů ve výdajích na obranu po studené válce "jsme ztratili přehled o našem obranném dodavatelském řetězci," řekl vysoký úředník amerického ministerstva obrany, kterému byla poskytnuta anonymita, aby mohl diskutovat o interních záležitostech. Bylo těžké dostat se zpět tam, kde potřebují být nejen kvůli Ukrajině, ale také kvůli podpoře amerických priorit v Evropě a Indo-Pacifiku.

Potřeby na bojišti se značně vyvinuly od počáteční invaze, kdy Ukrajina potřebovala malé protitankové zbraně, jako jsou Javeliny. Nyní se ukrajinští piloti připravují na to, aby se naučili létat s F-16, řídit tanky a obsluhovat nejmodernější munici dlouhého doletu a protivzdušnou obranu.

"Překročili jsme hranice každé bojové oblasti, kterou děláme zde na ministerstvu, a dotkli jsme se téměř každého segmentu základny obranného průmyslu, pravděpodobně více než v Afghánistánu a Iráku," řekl druhý představitel ministerstva obrany. "Předpokládám, že se jich dotkneme více, jak se budou vyvíjet prostřednictvím protiofenzívy na podzim."

V Evropě se očekává, že lídři NATO podepíší nový Akční plán obranné výroby na setkání ve Vilniusu v Litvě příští měsíc. Na schůzkách v Bruselu tento týden se desítky dodavatelů obrany shromáždily v kuloárech, aby začaly plánovat svá doporučení pro tento plán, podle tří lidí obeznámených se schůzkami.

Vedení NATO si uvědomuje problémy průmyslu a po většinu uplynulého roku se snažilo přijít s plánem na lepší integraci amerických a evropských firem.

"Vztah mezi vládami a průmyslem nebyl nikdy důležitější," řekl ve čtvrtek generální tajemník NATO Jens Stoltenberg a uznal, že "samozřejmě jsou to národní vlády, které podepisují drtivou většinu smluv," ačkoli "NATO hraje kritickou roli i pro průmysl."

Pokud jde o nový akční plán, Stoltenberg řekl, že "účinněji propojí kapacity obranného průmyslu aliance s naším obranným plánováním" a "také usnadní více společných nákupů, pomůže splnit cíle schopností NATO a podpoří spojence při implementaci standardů NATO."

Řada ministrů tuto iniciativu uvítala.

"Jsem velmi pro pořádání takových setkání s průmyslem, což usnadňuje pochopení toho, co musíme udělat, jaký je problém, co můžeme udělat, abychom tyto problémy vyřešili," řekla nizozemská ministryně obrany Kajsa Ollongren novinářům po zasedání s průmyslníky.

Existuje spousta "prostoru pro zlepšení společného zadávání veřejných zakázek, větší standardizaci, využití skupin uživatelů, tedy různých zemí, které chtějí stejné schopnosti," dodala.

"Strávil jsem spoustu času jednáním s Evropany a nikdy jsem neviděl takovou úroveň vážnosti ohledně investic do obrany," řekl první představitel Pentagonu. "Reakce na Ukrajinu je podle mého názoru bezprecedentní."

Ve čtvrtek se Německo a Polsko zavázaly k podpoře tanků Leopard, které na jaře spěchaly na Ukrajinu, zatímco USA, Velká Británie, Dánsko, Nizozemsko a Kanada přislíbily nové dodávky raket protivzdušné obrany. Norsko a Německo také oznámily víceleté balíky bezpečnostní pomoci a Dánsko přislíbilo téměř 2,6 miliardy dolarů vojenské pomoci Ukrajině do roku 2024.

Tyto přísliby přicházejí nad rámec balíčku pomoci ve výši 325 milionů dolarů, který slíbila Bidenova administrativa a který bude čerpán přímo ze stávajících zásob v USA. Balík bude spěšně přepravovat dalších 15 bojových vozidel Bradley, aby nahradila ta, která Ukrajina ztratila v posledních dnech, spolu s 10 obrněnými transportéry Stryker.

Zatímco americká armáda může stáhnout tento malý počet vozidel ze svých zásob, aniž by poškodila svou vlastní připravenost, evropští spojenci, kteří do války vrhli značnou část svých vlastních schopností, pociťují tíseň stále více.

Pentagon nedávno dokončil práci na snaze urychlit prodej spojencům a zároveň se snažil vybudovat nové mosty s obranným průmyslem, aby lépe porozuměl tomu, co a kdy může dodat.

"Viděli jsme na Ukrajině a obecněji, že omezením a limitujícím faktorem pro výrobu klíčových platforem je průmyslová základna ve Spojených státech," řekla tento týden novinářům Radha Iyengar Plumbová, zástupkyně náměstka ministra obrany pro akvizice. "Takže to, na čem pracujeme, je urychlit výrobu."

To je náročný požadavek, ale ve Washingtonu se objevily významné známky pohybu – a některé potenciální překážky. Pentagon v posledních dvou obranných rozpočtech obdržel od Kongresu víceleté zadávání zakázek na některé druhy munice, což společnostem umožňuje najmout více pracovníků a rozšířit výrobní linky na objednávky, které jsou zaručeny.

Existuje však nový tlak ze strany skupiny republikánů ve Sněmovně reprezentantů na seškrtání vládních výdajů a v některých případech na zrušení těchto úřadů.

Ve své verzi zákona o výdajích na obranu do roku 2024 republikáni v Rozpočtovém výboru Sněmovny reprezentantů seškrtali 1,9 miliardy dolarů na víceletý požadavek administrativy na zadávání veřejných zakázek.

Návrh zákona bude muset ještě projít několika výbory na Capitol Hillu, kde bude boj o víceleté peníze pravděpodobně intenzivní.

Myšlenka stojící za touto víceletou strategií spočívá v tom, že investice budou mít pozitivní dominový efekt na zahraniční vojenské prodeje, což spojencům umožní zadat více objednávek na vybavení, které potřebují, s ujištěním, že úzká hrdla budou rozšířena a jejich objednávky budou vyřizovány rychleji.

"Snažíme se efektivněji investovat do průmyslové základny, abychom rozšířili kapacitu a zahrnuli tuto kapacitu do požadavků našich partnerů," řekl novinářům Sasha Baker, politický úředník Pentagonu č. 2.

Zatímco úvahy o spěchu s vybavením na frontu pokračují ve Washingtonu a Bruselu a po celé Evropě, existuje jeden názor, kolem kterého se mnoho spojenců sjednotilo: boj a hrozba ruské agrese hned tak nezmizí.

"Samozřejmě si myslíme, že to bude dlouhodobá konfrontace mezi Ruskem a západními zeměmi," řekl jeden evropský diplomat. "A proto musíme být jako aliance připraveni se bránit."

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6686

Diskuse

Obsah vydání | 23. 6. 2023