Průběžné zpravodajství:

Britští lékaři, znepokojení novým vysoce nakažlivým kmenem koronaviru, nebyli dosud očkováni

28. 12. 2020

čas čtení 3 minuty
 Česko se blíží sedmistům tisícům nakažených. Je už registrováno  už 674 340 nakažených osob.  Informace MZČR o "vyléčených" osobách jsou zavádějící, protože 10-20 procent nakažených trpí po dlouhé měsíce tzv. "dlouhým covidem". Není známo, jak české zdravotnictví pomáhá těmto lidem. V neděli 27.12. bylo v ČR  registrováno jen 3372 nových nákaz,  o svátcích a o víkendech se řádně netestuje.   Celkem zemřelo už 11 152 osob, za posledních 24 hodin je to registrovaný nárůst o 108 zemřelých, v nemocnicích je 4626 lidí, to je od včerejška nárůst o 400 osob.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.


- Čína odsoudila na čtyři roky do vězení občanskou novinářku Zhang Zhan za to, že informovala na začátku epidemie o šíření koronaviru ve Wuhanu. Psala o přeplněných nemocnicích a prázdných ulicích. Její informace byly otevřenější než optimistický pohled čínské vlády.

- Stovky britských turistů v karanténě ve švýcarském lyžařském středisku Verbier uprchly v noci a karanténu nedodržely. Poté, co se v Británii objevil nový, nakažlivý kmen koronaviru, nařídily švýcarské úřady britským turistům, kteří přijeli po 14. prosinci,  čtrnáctidenní karanténu. Britové však utekli. Ve Švýcarsku byly registrovány dva případy nového kmene koronaviru a jeden v sousedním Lichtenštejnsku.

- Členské země EU zahájily v neděli masivní očkovací kampaň. V první řadě mají být očkováni starší občané a zdravotníci.

 

- Vladimír Putin má nakonec dostat ruskou vakcínu proti covidu-19 Sputnik V poté, co nyní ji ruské ministerstvo zdravotnictví schválilo i pro lidi nad šedesát let. Putin, 68, zdůraznil, že vakcína je efektivní a bezpečná a nevidí důvodu, proč by lidi neměli být očkováni. Sám čeká, až bude vakcína k dispozici. Od začátku pandemie je Putin většinou v izolaci, jedná s lidmi prostřednictvím videolinků. Putin uvedl, že se letos v srpnu jedna jeho dcera účastnila klinických testů vakcíny Sputnik V a neměla žádné zdravotní potíže. ZDE 

- Většina britských lékařů a zdravotníků bojujících s covidem je nyní vážně znepokojena novým, šířícím se vysoce nakažlivým kmenem koronaviru. Zuří, že dosud nebyli očkováni. Z nového průzkumu vyplývá, že téměř dvě třetiny britských zdravotníků nebyly pořád ještě očkováni proti koronavoru, polovina zdravotníku svědčí, že distribuce vakcín do nemocnic je "náhodná", a třetina vůbec netuší, kdy budou očkováni. Obávají se, že priorita vlády očkovat v první řadě lidi starší osmdesáti let a zaměstnance pečovatelských domovů a nikoliv zdravotníky způsobuje, že u zdravotníků zůstává vysoké riziko nákazy, zejména poté, co se objevil nový kmen koronaviru, který je o sedmdesát procent nakažlivější než ten původní. Zřejmě už v pondělí však bude schválena k použití vakcína Oxfordské univerzity a firmy Astra Zeneca, což by mělo vést k dramatickému nárůstu počtu očkovaných osob. Oxfordská vakcína může být ukládána a dopravována za normální teploty, a proto je daleko jednodušší ji distribuovat. Britská vláda objednala 100 milionů těchto vakcín a 40 milionů jich má být k dispozici do konce března. Vláda se domnívá, že očkování 15 milionů, tedy čtvrtiny Britů, přivede společnost do značné míry k normálu, protože většina lidí ohrožených covidem bude imunizována.  ZDE 

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
6646

Diskuse

Obsah vydání | 5. 1. 2021