Covid-19 způsobuje cukrovku

2. 2. 2021

čas čtení 2 minuty
 

Vědci nerozumějí, jak přesně vyvolává covid-19 cukrovku typu 1 i typu 2, ani zda vznik cukrovky u pacientů je dočasný nebo trvalý. Avšak z jedné analýzy vyplývá, že cukrovka vznikla u 14 procent pacientů s vážným průběhem covidu, píše Washington Post.

Mnoho těchto nových pacientů, nemá žádnou předchozí historii cukrovky. Někteří pacienti, u nichž stoupla míra cukru v krvi, když byli nakaženi covidem-19, že po odchodu z nemocnice vrátili k normálu. Jiní se vrátili domů s diagnózou plně rozvinuté cukrovky.

 
I když covid-19 často útočí na plíce, je spojován i s vznikem krevních chuchvalců, neurologických problémů a poškození ledvin a srdce. Vědci k tomu nyní přidávají cukrovku - jak typu 1, kdy organismus nevyrábí inzulín k regulaci cukru v krvi, tak typu 2? kdy vyrábí příliš málo anebo je vůči inzulinu odolný, takže míra cukru v krvi jim stoupá. Vědci ale nevědí, zda covid-19 urychluje už vznikající problémy, nebo je způsobuje, nebo obojí.

Už v lednu 2020 si lékaři ve Wuchanu povšimli, že u pacientů nakažených covidem-19 stoupla míra cukru v krvi. Lékaři v Itálii uvažovalo, zda po nákazách koronavirem stoupnou počty cukrovky, protože je známo, že se to děje i při nákazách jinými koronaviry, jako SARS. Mnoho lidí, u nichž vznikne cukrovka, trpí rizikovými faktory, jako je obezita nebo rodinná historie cukrovky. Zvýšená míra glukózy v krvi se také vyskytuje u pacientů, jimž je podáván dexamethazon, steroid, který je hlavním lékem na covid-19. Případy cukrovky se také vyskytly u pacientů s bezrizikovými faktory i bez zdravotních problémů. A v některých případech vzniká u pacientů cukrovka až mnoho měsíců poté, co se jejich organismus už od koronaviru očistil.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7473

Diskuse

Obsah vydání | 4. 2. 2021