Armáda v Myanmaru zatkla Aung San Suu Kyi a další čelné politiky

1. 2. 2021

čas čtení 1 minuta


Během razie uskutečněné časně ráno v pondělí 1.2. byla zatčena vedoucí civilní politička státu Aung San Suu Kyi, stejně jako prezident Myanmaru Win Muint a další vysocí straničtí činitelé. Minulý týden varovaly četné diplomatické mise v Myanmaru před nebezpečím vojenského puče, protože po všeobecných volbách loni v listopadu vzniklo ostré napětí mezi civilní vládou a mocnou armádou v zemi. V pondělí měl poprvé zasedat po drtivém volebním vítězství Aung San Suu Kyi myanmarský parlament.

 


Armáda v Myanmaru provedl vojenský puč a vyhlásila mimořádný stav. Zatkla Aung San Suu Kyi a další vysoké činitele z vládnoucí strany. Telefonní a mobilní internetové služby v městě Yangon byly v pondělí ráno vypnuty a před radnicí byla zaparkována vojenská vozidla. Státní televize MRTV uvedla, že nemůže vysílat. Banky zůstaly uzavřeny.

Vojenská televize uvedla, že armáda převzala moc nad zemí po dobu jednoho roku a předala ji veliteli generálu Min Aung Hlaing. uvedla, že armáda zatkla vedoucí vládní činitele kvůli "podvodům" v listopadových všeobecných volbách.

V prohlášení připisovaném Aung San Suu Kyi se konstatuje, že se armáda snaží zemi znovu vnutit vojenskou diktaturu. "Naléhám na lidi, aby to nepřijali. Aby reagovali a s plným srdcem protetovali proti tomuto vojenskému puči."

Místní lidé se obávají návratu "do temných dob".

Vojenské akce byly všeobecně odsouzeny po celém světě. Odsoudila je i americká vláda. Podrobnosti v angličtině ZDE 

0
Vytisknout
6593

Diskuse

Obsah vydání | 4. 2. 2021