Johnson zavádí nutnost prokázat se při volbách průkazem totožnosti s fotografií

10. 5. 2021

čas čtení 2 minuty
V Británii a ve Spojených státech neexistují občanky. (V Česku jejich povinné nošení zavedl Hitler.) Dosud se dlouhá desetiletí hlasovalo ve volbách prostě tak, že jste přišli a řekli své jméno a adresu. Boris Johnson zavádí od nynějška nutnost, aby se voliči při volbách do Dolní sněmovny identifikovali nějakým průkazem s fotografií. Podle zkušeností z USA kritikové upozorňují, že to povede k vyloučení části voličů z voleb, především těch, kteří nehlasují pro konzervativce.

Odradí to od hlasování ve volbách ty občany, kteří hlasování nemají v úmyslu plánovat složitě předem.

To jsou hlavně mladí lidé a ti často nemají ani řidičský průkaz, ani cestovní pas. Tito lidé budou od voleb vyloučeni. Johnson chce zavést proceduru, kdy občané, kteří nemají žádný průkaz totožnosti, mohou o něj zažádat u místního komunálního úřadu. Dosavadní pokusy v tomto ohledu vedly k tomu, že se voleb nemohly účastnit  v každém testovaném volebním okrsku, kde se vyžadoval průkaz totožnosti, stovky voličů.

Johnson chce také omezit možnost hlasovat poštou. Prý je cílem "zabránit volebním podvodům", avšak jak konstatuje oficiální britská vládní Volební komise, problém s volebními podvody v Británii neexistuje. V roce 2019 byl ve více než šedesátimilionové Británii za volební podvod odsouzen jen jeden člověk a jen jednoho dalšího varovala policie, že šel hlasovat za někoho jiného.

Podrobnosti v angličtině ZDE

David Aaronovich, The Times: Mimochodem, ten průkaz s fotografií pro volby? Každý skutečný konzervativec by se měl proti tomu postavit vší svou silou.


Cestovní pas vás v Británii stojí 2565 Kč. Provizorní řidičský průkaz (s nímž se můžete učit jezdit, pod podmínkou, že vedle vás v autě sedí držitel plnoprávného řidičského průkazu) stojí 1290 Kč. Potlačování demokracie vyžadováním fotografické identifikace? Neocenitelné.



1
Vytisknout
7410

Diskuse

Obsah vydání | 12. 5. 2021